אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעצמה וירטואלית צילום: עמית שעל

מעצמה וירטואלית

קלים, זולים ומאובטחים - הכסף הגדול בשוק ההייטק המקומי נמצא בתחום פתרונות התקשורת מרחוק. עוד ועוד ענקיות תוכנה בינלאומיות מהמרות על חברות וירטואליזציה ישראליות. "כלכליסט" מציג את המתעשרים הפוטנציאליים

07.09.2008, 09:31 | אסף גלעד
שנת 2008 הביאה עמה זן חדש של אקזיטים לישראל: חברות וירטואליזציה צעירות למדי, שגילן אינו עולה על שלוש שנים, נמכרות בזו אחר זו לענקיות תוכנה בינלאומיות. השיא נרשם ביום חמישי האחרון עם מכירת חברת הסטארט־אפ קומראנט, של שלישיית היזמים הסדרתיים בני שניידר, רמי תמיר וגיורא ירון, לחברת הקוד הפתוח רד־האט ב־107 מיליון דולר. קדמו למכירה זו מכירת הסאטרט־אפ קידארו בחודש מרץ השנה למיקרוסופט בסכום של כ־100 מיליון דולר, ומכירת B-Hive לענקית הווירטואליזציה העולמית VMware בחודש מאי האחרון בסכום של כ־20 מיליון דולר.

עובדי קומראנט לאחר רכישת החברה על ידי רד-האט. למטה מימין: רמי תמיר ובני שניידר, מייסדי החברה, צילום: עמית שעל עובדי קומראנט לאחר רכישת החברה על ידי רד-האט. למטה מימין: רמי תמיר ובני שניידר, מייסדי החברה | צילום: עמית שעל עובדי קומראנט לאחר רכישת החברה על ידי רד-האט. למטה מימין: רמי תמיר ובני שניידר, מייסדי החברה, צילום: עמית שעל

"טכנולוגיית וירטואליזציה היא אחת מהטכנולוגיות הקשות בעולם לפיתוח, ויש להתגבר על אתגרים מתמטיים מורכבים מאוד כדי לפתח אותה בצורה טובה", אומר נשיא חטיבת המכירות והשירותים של רד־האט העולמית, אלכס פינצ'ב. "אין ספק שמהנדסים ישראלים ניצבים בחזית הטכנולוגיה הזו". פינצ'ב, ישראלי לשעבר ששירת בממר"ם כשש שנים, אחראי כיום לכל הפעילות העסקית של רד־האט העולמית ומדווח ישירות למנכ"ל. השבוע יבקר בישראל במסגרת שיתוף הפעולה של החברה עם חברת שירותי המחשוב מטריקס.

מה זה וירטואליציה? השרת נהפך לגדול יותר טכנולוגיית הווירטואליזציה מאפשרת לשרתים לנהל ולהכיל מידע רב יותר, באמצעות הדמיה של מחשבים נוספים - וירטואליים - על אותו מחשב אסף גלעדלכתבה המלאה
"בישראל ראו את הטכנולוגיה הזו שנתיים לפני שאר העולם", אומר ל"כלכליסט" אריאל גורפונג, מנכ"ל חברת נאוקלאוס, אחת החברות הישראליות המבטיחות בתחום. "הנוכחות של אינטל בישראל וריבוי ההאקרים המקומיים הם אולי המרכיבים שתרמו יותר מכל להתהוות המומחיות הישראלית בתחום הווירטואליזציה".

"רוצים לגלגל 200 מיליון דולר"

לפי כל ההערכות, רכישת קומראנט אינה האקזיט הישראלי האחרון בתחום הווירטואליזציה. החברות הישראליות נמצאות בדיוק בנקודת הרתיחה הטכנולוגית של עולם הווירטואליזציה: כיצד לאפשר לעובדי הארגון המעוניינים להתחבר מחוץ למקום העבודה למערכות הארגוניות, וכל זאת מהמחשב האישי שלהם (Desktop Virtualization), ולא פחות חשוב מכך - במעטפת אבטחת מידע מספקת. חברות כגון נאוקלאוס, סידו, אינסטול־פרי, פלייר, ויופיניטי ועוד - כולן מנסות לפתור את האתגר הבא באמצעות טכנולוגיות שונות:

1. באמצעות אירוח כל היישומים על גבי השרת המרכזי. לקטגוריה זו נכנסות חברות כגון קומראנט, שהובילה את הטכנולוגיה הזו בישראל, חברת Installfree ו־Ericom.

2. באמצעות אירוח יישומים שונים וסביבות עבודה שונות על המחשב האישי באמצעות התקני USB או תקשורת. לקטגוריה זו נכנסות קידארו, שאפשרה להעלות רכיב ויסטה מוחלש מעל למערכת ההפעלה XP, ולכן נרכשה על ידי מיקרוסופט, שהיתה מעוניינת להתגבר במהירות על בעיות ההפצה של ויסטה, והחברות נאוקלאוס, סידו, ויופיניטי ו־Comvaya.

3.טכנולוגיית ענן (Cloud), שבה מערכת ההפעלה מנותקת מהמחשב האישי, ואפשר להגיע אליה רק דרך הדפדפן. לקטגוריה זו נכנסת G.ho.st, החברה הישראלית־פלסטינית, המתחרה ישירות במערכת החלונות של מיקרוסופט, שמציעה מערכת הפעלה נפרדת ברשת.

בקרוב: שחקניות גדולות מצטרפות למירוץ

"כל מי שהיה סביבנו כבר נקנה בחודשים האחרונים", אומר אריאל גורפונד מנאוקלאוס. "VMware רכשו את B-Hive, מיקרוסופט רכשו את קידארו וקליסטה, ופיניקס רכשה את BeinSync. לנו אין תוכנית להירכש בקרוב, למרות שקיבלנו כמה הצעות. את הקוד הפתוח שלנו אנחנו מספקים ליצרניות חומרה ותוכנה, כך שהתוכנית שלנו היא להיהפך לחברה גדולה המגלגלת לפחות 200 מיליון דולר".

שניידר ותמיר, שביצעו את האקזיט של קומראנט, ישמשו מעתה מנהלי מרכז הפיתוח החדש של רד־האט בישראל. "מרכז הפיתוח יגדל באופן משמעותי וייהפך למוקד עולמי של מחקר בתחום הווירטואליזציה", אומר אלכס פינצ'ב מרד־האט. " זו טכנולוגיה מורכבת, ויש כאן בישראל כישרונות טכנולוגיים שמסוגלים לעמוד באתגר. כרגע רד־האט מחפשת בישראל טכנולוגיות נוספות, כגון מערכות ניהול של וירטואליזציה (management), שילוב של וירטואליזציה ואחסון מידע וטכנולוגיות וירטואליזציה המשמשות את המחשב האישי".

רד־האט לא תהיה החברה היחידה שתפעל בישראל בתחום. מומחים בשוק מעריכים כי עוד שחקניות גדולות יצטרפו למירוץ אחר חברות ישראליות. עד כה שיחקו במגרש הווירטואליזציה בישראל ארבע שחקניות ראשיות: מיקרוסופט, VMware, רד־האט וסיטריקס, שרכשה את Xen Source. כעת עשויות להצטרף לקלחת הווירטואליזציה גם חברות כגון אורקל, אשר מתבססת על מערכת ההפעלה של לינוקס, ענקית אבטחת המידע סימנטק, אשר מכרה בישראל את Percise אולם מחפשת חברות שישלבו בין אבטחת מידע לבין וירטואליזציה, וחברת התוכנה SUN, שרכשה לא מזמן את ענקית שפת מסדי הנתונים בקוד הפתוח MySql. מכל אלה, סיטריקס היא היחידה שאינה מחזיקה מרכז פיתוח בישראל, כך שייתכן שפעילותה בישראל תורחב בקרוב.

מה יהיה האקזיט הבא בתחום הווירטואליזציה?

 

G.ho.st

נוסדה: 2006

מייסד: צבי שרייבר

משקיעה: קרן בנצ'מרק

גייסה עד כה: 2.25 מיליון דולר

תחום: Operation system virtualization, Cloud technology

מוצר מרכזי: נגישות לסביבת מחשוב מלאה, כולל מערכת הפעלה ותוכנות באמצעות הדפדפן האישי דרך האינטרנט

למה כן: היחידה שמאפשרת מערכת הפעלה ושטח אחסון למשתמש

למה לא: מתחרה ישירות במערכת ההפעלה חלונות

Installfree

נוסדה: 2006

מייסד: יובל נאמן, לשעבר סגן נשיא בכיר במיקרוסופט העולמית

משקיעים: הקרנות האמריקאיות איגנישן וטרילוג'י, קרן מגמה הישראלית ונשיא חטיבת המוצרים באמדוקס הראל קודש

גייסה עד כה: 10.2 מיליון דולר

תחום: Application Virtualization

מוצר מרכזי: היכולת להפעיל כל תוכנה ממחשב נייד או שולחני באופן וירטואלי

למה כן: הטכנולוגיה מציעה ממשק פשוט לניהול והפעלה מרוכזת של יישומים וירטואליים

למה לא: למתחרתה הישראלית נאוקלאוס פתרון דומה המותקן כבר בקרב עשרות לקוחות

 Ericom

נוסדה: 1993

מייסד ומשקיע: ערן היימן

תחום: Connection broker

מוצר מרכזי: וירטואליזציה של סביבות עבודה לכל רוחב הארגון. פתרונות גישה לשולחנות עבודה וירטואליים ויישומים הפועלים על שרתי חלונות, Virtual Desktops (VDI), Blade PCs ומערכות אחרות.

למה כן: תיתן מענה לארגונים בעלי סביבות מחשוב הטרוגניות, מאפשרת להתחבר לכל פלטפורמת וירטואליזציה קיימת, פיתרון גמיש העונה על אתגרים כגון ניהול שולחן עבודה, פרטיות המידע, ניצול אופטימלי של משאבי IT, המשכיות עסקית, מחשוב ירוק ועבודה מרחוק. החברה הוכיחה את עצמה וצברה עשרות אלפי לקוחות ויותר מ-6 מיליון התקנות ב-45 מדינות, ויצרה יחסים ארוכי טווח עם שותפים אסטרטגיים ויצרני ציוד מקורי (OEM), בהם IBM, HP, Mercury, WYSE, Fujitsu-Siemens ואחרים.

למה לא: בשנה האחרונה רשמה תשואה שלילית של 15% (בעקבות השקעה מסיבית במו"פ). מתחרה בענקית הווירטואליזציה האמריקאית סיטריקס. לסיטריקס ו-VMWare קיימים פתרונות דומים, לכן לא סביר שהרוכשת תהיה אחת מהן.

  

נאוקלאוס (Neocleus)

נוסדה: 2006

מייסדים: איתי בוגנר, לשעבר מייסד סופוור, ואריאל גורפונג, ממייסדי אופטיבייס

משקיעים: הקרנות באטרי וג'מיני

גייסה עד כה: 16.4 מיליון דולר

תחום: Type 1 Virtualization

מוצר מרכזי: פלטפורמה המאפשרת להריץ על מחשבים אישיים או ניידים מספר מערכות הפעלה בסביבות נפרדות לחלוטין

למה כן: נאוקלאוס היא ממציאת טכנולוגייה Type 1 להפרדה מוחלטת בין סביבות העבודה של אותו המחשב, ובכך מאפשרת לעובדים להתחבר לארגון בלי לערב בין סביבת המחשוב הפרטית והארגונית

למה לא: חברה צעירה מדי, עדיין לא רווחית

סידו (Ceedo)

נוסדה: 2005

מייסד: דרור וטנשטיין

משקיעים: קרן ההשקעות של אינטל, אינטל קפיטל

גייסה עד כה: 4.5 מיליון דולר

תחום: Application Virtualization

מוצר מרכזי: התקן דיסק-און-קי המתחבר לכל מחשב

למה כן: המוצר מקל על השימוש של עובדים ניידים

למה לא: החברה מתחרה ישירות בפתרון ה-U3 של חברת סנדיסק

תגיות