אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: השינויים בדיני העבודה - זה כן נורא

במת כלכליסט: השינויים בדיני העבודה - זה כן נורא

משך שנים הטיף עופר עיני שאין ליזום שינויים בדיני העבודה באופן חד צדדי. עכשיו הוא העביר בבוטות ותוך מעילה באמון סעיפי שיפגעו במגזר העסקי

25.05.2009, 08:16 | אוריאל לין

רשימתו של נחום פינברג מיום 24.5.09, "שיתוף פעולה מבורך", מזכירה לי בדיחה מפורסמת על היהודי שהגיע אל הרב והתאונן קשות על מצוקת הדיור בביתו. הרב אמר לו, תכניס לבית עז, תכניס פרד, תכניס גם קבוצת אווזים. לאחר מכן, אמר לו הרב, תוציא את כל החיות החוצה - ואז תחוש רווחה.

במקרה שלפנינו הכניסו לנו, כלל תושבי ישראל, חבילת חוקים הכוללת שינויים מפליגים בדיני העבודה. האחראים לכך עשו זאת בהיחבא ובגניבת דעת, במסגרת חוק ההסדרים, שהוא חלק אינטגרלי מתקציב המדינה.

למעשה, לא היה כל מקום להכניס שינויים בדיני העבודה במסגרת התוכנית הכלכלית להבראת המשק. היה זה מעשה מובהק של מעילה באמון מצדו של יו"ר ההסתדרות עופר עיני. במשך שנים היה זה עופר עיני עצמו אשר הטיף לכך שאין ליזום שינויים בדיני העבודה באופן חד־צדדי, לא מצד ההסתדרות ולא מצד המעסיקים, אלא יש לעשות זאת אך ורק בהסכמה הדדית בין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים והסתדרות העובדים הכללית. הסכמה זו אף עוגנה בהסכם חתום מיום 8.3.06. על ברכי אותה הסכמה אף נחתם עם ההסתדרות הסכם פנסיה לכל המשק, אשר בעיצובו היה לי חלק פעיל.

עופר עיני מנצל את המצב

והנה, עופר עיני עצמו, לאחר שהוא מאתר חולשה של צוות המשא ומתן מטעם הממשלה, לא מהסס לנצל את המצב ולהציע לא פחות מ־13 סעיפי חקיקה בדיני עבודה, מבלי שהתקיים דיון פומבי כלשהו וללא ידיעה מוקדמת של אף אחד מהארגונים הכלכליים המרכיבים את לשכת התיאום. מדובר במעשה בוטה של מעילה באמון וניצול הזדמנות.

עיני הבין שראש הממשלה רוצה עכשיו שקט כי הוא יוצא לפגישה היסטורית ומכרעת עם נשיא ארצות הברית, והחליט: 'הבה ננצל את המצב, נפר הסכמים ונפעל בניגוד להבנות היסוד'. עכשיו באים גורמים שונים ומסבירים לנו שבעצם זה לא כל כך נורא, ושכך אמור להתנהל משא ומתן של תן וקח.

שינויים בדיני עבודה לא קונים בכסף. ויתורה של ההסתדרות הכללית על ימי הבראה אינו סיבה לעשות שינויים מפליגים בדיני עבודה. התוכנית הכלכלית נועדה לחזק את המגזר העסקי, ליצור מקומות עבודה - ולא להביא להכבדות נוספות. לא היה שום מקום אפילו להציע את השינוי הקל ביותר בדיני עבודה במסגרת התוכנית הכלכלית.

כרסום מתמיד בחופש הניהול העסקי

יש להבין: זה כן נורא. הדבר יפגע קשות במגזר העסקי החופשי וירתיע בעלי עסקים מלעשות עסקים בישראל. יש כאן הרחבה מסיבית של האפשרות להגיש תביעות בסכסוכי עבודה; יש כאן הרחבה מסיבית של העברת תביעות בדיני עבודה לתחום המשפט הפלילי; יש כאן שינוי ממשי ומרחיק לכת המאפשר להסתדרות הכללית לארגן ועדי עובדים בתוך העסק ולחייב את המעסיק לנהל איתם משא ומתן על הסכם עבודה קיבוצי, וכן הטלת עלויות משמעותיות נוספות על המגזר העסקי.

כל זאת, לאחר שבמהלך השנים האחרונות אנו עדים למגמה נמשכת ומסוכנת של כרסום מתמיד בחופש הניהול העסקי ולהכבדות בלתי פוסקות על המעסיקים. בעשור הנוכחי הועברו כבר לא פחות מ־20 סעיפי חקיקה בדיני עבודה שהמשמעות של כולם היא הכבדה נוספת על המעסיקים, הרחבת התחום הפלילי וצמצום חופש הניהול העסקי.

מגמה מסוכנת זו חייבת להיבלם ומיד, שכן התוצאה ברורה: אנו מולידים היום את זרעי ההרס של המשק. בסופו של דבר, המובטלים יהיו אלה שישלמו את המחיר. מי שרוצה שמדינת ישראל תיהפך להיות מדינת ההסתדרות הכללית, אנא שלא יעמיד פנים - ויאמר זאת בגלוי.

הכותב הוא עורך דין ונשיא איגוד לשכות המסחר

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
זה אכן נורא...
כיועץ אירגוני ובעל נסיון של כ30 שנה אני נדהם כל פעם מחדש מהתמימות והנסיגה כאילו לא למדנו דבר. ההסתדרות כבר מכרה את חברת העובדים כתוצאה ממגבלות ניהול שהיא בעצמה יצרה.וכיום היא מעמיסה על בעלי העסקים מעמסה נוספת על רגליהם הרזות בלאו הכי, והרי לא כולם תנובה שטראוס ואלביט כ80% מהמעסיקים הינם מעסיקים קטנים שכל תוספת עלות ומגבלות ניהוליות מהוות מכשול בתחרות ויכולת ההשרדות. ביום שישי האחרון סיירתי בעסקים קטנים בתחום המזון וכולם ללא יוצא מהכלל ציינו כי יעשו כל מאמץ שלא לגייס עובדים נובע מהמצב העיסקי ומסיכון ההתחייבויות בהעסקת עובדים.
נפתלי , משגב  |  21.06.09
5.
קשקשן: "משך שנים הטיף עופר עיני..."? אני לא זוכר אותו מטיף שום דבר כזה
איזה טור מלא דמגוגיה וניסיון להציג את עופר עיני כתחמן בוגדני. עופר עיני דואג לרוחת העובדים, ואני תומך בו בכל ליבי. אני עבדתי בסטארטפ והציעו לי לעבוד ללא שכר, וכך לעוד כמה מחברי. המעסיקים בהי טק מנצלים ניצול ציני את כוחם כמעבידים וכופים על העובדים הורדות בשכר ושעות עבודה שלא משאירות לעובדים חיים. גם כשחוקקו את החוק נגד הטרדה מינית בעבודה, אז היו כאלה שקפצו ואמרו שזה יקשה על המעסיקים, כי הם יפחדו מתביעות שווא, ומסחטנות. ומה ניהיה? החוק עבר והכול יותר מבסדר! נשים כבר לא פוחדות לעמוד מול נגד מעסיקים מטרידים. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים במערכת היחסים של עובד-מעביד. העובדים בהי-טק כיום צריכים הגנה. הם עובדים שעות מטורפות, אין להם זכויות התאגדות, אפשר לפטר אותם מהיום למחר, אחרי שהם נתנו את מיטב שנותיהם לארגון, ולקחת תחתם מישהו שסיים אוניברסיטה בחצי השכר. וזה מה שקורה במסות בימים אלה. חוקי עבודה כמו שעופר עיני מנסה לקדם יביאו לעליית מעמד עובד ההי טק ולהגברת ביטחונו. והכי חשוב, אופן הניהול בהי טק יצטרך לשתנות לטובת העובד. מנהלים יצטרכו להתייחס לעובדים שלהם בצורה רצינית ובכובד ראש. במקום לפטר מייד כשצבר ההזמנות יורד, אז במקום זאת, יחשבו כיצד אפשר להשקיע בעובדים באמצעות קורסים והכשרות מקצועיות. במקום לפתח מוצרים שאף אחד לא צריך, ללא סקר שוק וללא שיווק נכון, יצטרכו מעסיקים לעשות הרבה חושבים כיצד המוצר החדש יספק משכורות לעובדים, וזאת לפני שמגייסים אנשים ומשקיעים את הון החברה במוצר החדש. מנהלים ידרשו גם לא לפזר כספים עודפים על תערוכות בזבניות ומלונות חמישה ככובים וטיסות במחלקה ראשונה, אלא, לשמור את הכסף ולחסוך אותו ליום סגריר, כשהכנסות החברה ירדו, ולפטר עובדים כבר לא יהיה הפתרון הקל.
21.06.09
2.
אוריאל לין ,יוצא מנהיג חברתי כלכלי מוביל.
אבירי השולחן העגול, עופר עיני ,שרגא ברוש ,אהוד ברק ובנימין נתניהו, פסקו את דינם של הרשתות הפרטיות בענף המזון והמכלת לאבדון, שכן חוק המחייב את הרשתות ,לקיים הסדר עבודה קיבוצי לאלפי העובדים הלא מאורגנים שלהם ,למעשה יטיל על בעלי הרשתות מס הוצאה נוסף ,בסכום אשר יהפוך את מאזני החברות מרווח להפסד,ברמת התחרות אותם עם מנהלים כיום בהצלחה יחסית. החוק לשם שינוי ,מחייב את הבעלים שמסתכנים הפעם בעבירה פלילית, במקרא ויחליטו לא לקבל את החוק, כך שנוחי דנקנר ודודי וייסמן, הצדיקים הגמורים ,לא חייבים להתאמץ ולהחזיר תחרות בטווח הקצר ,שכן בטווח הבינוני מלאכתם נעשית בידי אבירי השולחן העגול והענף, יפול לזרועותיהם כמו פרי בשל ,יחד עם היצרנים הגדולים בענף , הזקוקים לשקט תעשייתי ולשמירת בורות השומן של רווחיהם האסטרונומים ,בענף המתנהל כקרטל מזון לכל דבר.
צרכן צרחן  |  25.05.09
לכל התגובות