אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרכבת הקלה של תל אביב עוד לא זזה: נדחתה פגישה בין האוצר לזכיינים

הרכבת הקלה של תל אביב עוד לא זזה: נדחתה פגישה בין האוצר לזכיינים

הפגישה אמורה היתה להתקיים היום וטרם נקבע לה מועד חדש. בשבוע האחרון התקיימו שיחות לא רשמיות בין נציגי הצדדים, אולם המחלוקות העיקריות נותרו בעינן

19.08.2009, 14:23 | ליאור גוטמן

גם היום לא תושג סגירה פיננסית: ל"כלכליסט" נודע שהפגישה שתוכננה היום (ד') בין נציגי האוצר לנציגי MTS, זכיין הרכבת הקלה בתל אביב, בוטלה. הסיבה: חלק מנציגי האוצר נמצאים בחופש וחלק חלו, ואף אחד לא מעוניין לקיים את הפגישות במעמד צד אחד בלבד. עוד עולה מבדיקת "כלכליסט" כי טרם נקבע מועד חדש לפגישה בין הצדדים.  

בשבוע האחרון התקיימו שיחות לא רשמיות בין נציגי הצדדים, אולם המחלוקות העיקריות נותרו בעינן מבלי שהושגה הסכמה בנושא, לרבות גובה ומהות הפיצוי במקרה של הפסקת העבודה או שיעור המרווחים הפיננסים בהם המדינה מוכנה לעמוד. על פי עמדת הזכיין, בנקים במדינות אירופיות מוכנים להעניק בין 65% ל-90% מימון לפרויקטים תשתיתיים דומים, ואילו המדינה לא מוכנה להגביל עצמה מראש לגובה המימון.  

מחלוקות נוספות שנותרו על השולחן: עדיין לא ברור מי ישא בעלויות מרווחי הריבית שהתייקרו עקב המשבר הכלכלי, ולא ברור עדיין בכמה להאריך את תקופת החזר החוב למדינה במקרים בהם הופסקה העבודה מכוח עליון. בנוסף, עדיין לא הושגה הסכמה לגבי השינויים הטכניים הנדרשים, כגון שינוי צורת הרכבות, עבודה בשבת או מיקום פינוי החול לאחר החפירה. שינויים אלו דורשים את פתיחת המכרז, מהלך שאף אחד מהצדדים אינו שש לבצע בשלב כה מתקדם.

נושא הסגירה הפיננסית של הרכבת הקלה בתל אביב נדחה מספר פעמים ותאריך היעד החדש הוא ספטמבר הקרוב. מדובר על הקו האדום, שיחל בפ"ת, יעבור לאורכה של תל אביב יפו ויסתיים בבת-ים. עלות הפרויקט נאמדת ב-11 מיליארד שקל, כאשר זמן הבנייה נאמד בחמש שנים מרגע הסגירה הפיננסית.

ישי דותן, מנכ"ל נ.ת.ע (נתיבי תחבורה עירוניים – ל"ג), החברה הממשלתית שאמונה על קידום הנושא, חשף בראיון ל"כלכליסט" שהפרויקט הגיע לנקודת הכרעה קריטית וקיימת היתכנות רצינית לפיה המדינה תיקח את מימון הפרויקט על כתפיה, מהלך שיאריך את תאריך ההשקה ב-24 חודשים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ל-2 כמו הרכבת המהירה בין ים לתא? כולה חריגה של 6 מליארד שח ו5 שנים איחור
ובסוף זו גם לא רכבת מהירה. רוצה עוד דוגמאות? כביש בגין בים: מעל מליארד שח על פחות מעשרה קילומטר עם רמזורים בקצוות, נתיבי איילון : 40 מליארד שח (אתה קןרא נכון) עבור קילומטרים בודדים של בלגן מוטרף. להמשיך?
(וזה בינתיים)  |  19.08.09
2.
כשלון הפרטת התשתיות
התחתית בתל אביב כמו מנהרת הכרמל וכמו הרכבת הקלה בירושלים, כמו קו הגז וכמו פרוייקטי תשתית גדולים רבים נוספים מראים כי שיטת הוצאת התשתיות לשוק הפרטי פשוט נכשלה כשלון חרוץ! השיטה גוררת עיכובים של שנים רבות שמגיע לעיתים קרובות ל10 ויותר שנים! עכב כך נגרמות למשק עלויות גדולות בהרבה מכל חסכון תאורטי מהתאוריה ש"השוק הפרטי יודע לנהל והמדינה לא יודעת". בסופו של דבר כל השיטה היא בעצם אחת משתיים: 1. הגדלת החוב הלאומי מבלי שזה ירשם בספרי התקציב (ישראבלוף) כי הרי מה ההבדל בין המצב שמדינה מלווה כסף (מנפיקה אגרות חוב) ומשלמת ישירות את עלות הפרוייקט, למצב שבו הייזם מלווה את הכסף (מהבנקים או באגרות חוב קונצרניות) ואז המדינה משלמת לו כל שנה תמורת השימוש בפרוייקט? 2. העלאת מיסים סמויה: כשהמדינה מפריטה שרות שבעבר ניתן לתושבים בחינם (מכספי המיסים) ועכשיו הם צריכים לשלם עליו, זה זהה להעלאת מיסים רק שוב זה לא מופיע בספרי התקציב (שוב ישראבלוף). לו המדינה הייתה בונה בעצמה את הרכבת התחתית אזי למרות כל פרשיות השחיתות שהיו מתגלות וכל הפשלות והאי יעילות, עדיין הרכבת כבר מזמן הייתה עובדת והעלות הסופית למדינה הייתה קטנה בהרבה!
ציניקן  |  19.08.09
1.
להפסיק מיידית את פרויקט הרכבת
הרכבת הקלה היא סוס מת בתחבורה הציבורית, ולמרות הצלחתה הגדולה באירופה עם קיבולות נסועה אדירות, אין לה סיכוי להצליח באותה מידה בישראל. חוץ מזה העולם הטכנולוגי נותן פתרונות לבעיות התחבורה הציבורית. PRT היא התשובה לבעיות אלה, ולמרות שבעצמה לא חפה בבעיות, יש לכולן פתרון בר השגה. לזרוק 10 מיליארד שקל (בתכנון, ולמעשה כפול 4 או 5 כנהוג בישראל) לא יפתור את בעיות התחבורה במטרופולינים. תחבשו בגוגל PRT, תקראו, תשכילו ותתחילו להפנים.
סטודנט , טכניון  |  19.08.09