אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתקן ההתפלה באשקלון עלול להיסגר ל־7 חודשים צילום: צפריר אביוב

מתקן ההתפלה באשקלון עלול להיסגר ל־7 חודשים

המשרד להגנת הסביבה טוען כי המתקן פולט צבע לחוף ימה של אשקלון ודורש מחברת VID, המפעילה את המתקן המספק 15% ממי השתייה של ישראל, למנוע את פליטת כתם הצבע

31.08.2009, 07:03 | רויטל חובל

מתקן ההתפלה באשקלון עלול להיסגר לכמה חודשים, כדי להתאימו לדרישות חדשות של המשרד להגנת הסביבה. המשרד הציב לאחרונה דרישה להקים בריכת שיקוע (מכל איזון) במתקן ההתפלה עד חודש אוקטובר.

החברה המפעילה את המתקן, VID, טוענת כי למכל האיזון טרם הוצא היתר בנייה, וכי הקמתו צפויה לארוך כשבעה חודשים. כתוצאה, החברה לא תוכל לעמוד בלוח הזמנים לאספקת מים שניתן לה, והיא תיאלץ לסגור את מתקן ההתפלה עד להשלמת הקמת המכל. לטענת החברה, אם דרישת המשרד תעמוד בעינה, היא לא תוכל לעמוד בתנאי ההיתר להזרמה לים וכי משמעות הדבר היא הפרת חוק.

הדרישה לשינוי תנאי היתר ההזרמה לים נבעה בעיקר מהימצאותו של כתם אדום בים שנוצר משימוש בברזל במסגרת תהליך ההתפלה. כאשר הברזל בא במגע עם מי ים, נוצר חומר שצבוע בצבע כתום־אדום. הבעיה היא יותר אסתטית מאקולוגית, אך במשרד להגנת הסביבה דרשו פתרון לדבר, בין השאר על ידי הקמת מכל איזון. עלות הקמת המכל נאמדת ב־6 מיליון שקל.

מתקן ההתפלה באשקלון פועל מאז 2005, והוא הוקם במסגרת מכרז BOT שהוציא משרד האוצר שבו זכה הקונסורציום VID, המורכב מ־IDE טכנולוגיות (שבבעלות שווה של כיל וקבוצת דלק) וחברת ואוליה העולמית (50%).

בעבר החזיקה אלרן תשתיות מקבוצת דנקנר ב־25% מ־VID, שנקנו על ידי ואוליה. מתקן ההתפלה הוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל וכיום הוא מספק 108 מיליון מ"ק בשנה, כאשר עד סוף 2010 הוא אמור לספק 120 מיליון מ"ק בשנה.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר, כי "הדרישה להקמת בריכת איזון למניעת 'פיקים' בהזרמת מי שטיפת מסננים הוצבה לחברת VID על ידי הוועדה למתן היתרי הזרמה לים, ועדה בין־משרדית המורכבת מנציגים של שבעה משרדי ממשלה ונציג הארגונים הירוקים.

דרישה זו היא המינימום הנדרש מהמפעל אשר מזרים כמויות גדולות של ברזל לים ו'צובע' את הים באדום. הדרישה להקמת בריכת האיזון הוצבה למפעל עוד בנובמבר 2007, כאשר המפעל נדרש לסיים את הקמתה לא יאוחר מ־31 בינואר 2009. 

בספטמבר 2008 ביקש המפעל דחייה וארכה נוספת עד לאוקטובר 2009 - קרי, דחייה של תשעה חודשים - זאת לאחר שלא דיווח כראוי במהלך התקופה ולא הודיע על בעיות או אי־התקדמות בהקמת הבריכה.

"חברת VID לא עמדה באופן שיטתי בלוחות הזמנים להקמת המכל, זאת למרות תיאום מוקדם שנעשה עמה ועל פי תוכניות שהוגשו על ידיה. עמדת המשרד להגנת הסביבה הנה כי על חברת VID לעמוד בכל לוחות הזמנים ובפעולות אליהם נדרשה כדי למזער את ההשפעות הצפויות על הסביבה הימית. אם לא יעמוד המתקן בדרישות, תישקל נקיטת צעדי אכיפה לרבות חקירה פלילית בגין עבירות על תנאי היתר ההזרמה לים".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
סגירת המתקן
איכות הסביבה !!! כל הכבוד נראה אתכם מתקרבים לבתי זיקוק או לאחד המפעלים הכימיים או לרמת חובב שם פשוט יסקלו אתכם . הגיע הזמן שתשבו בשקט , מדינה שלמה מנסה ליצר מים למחיה ויום יום . די לכו לחפש עץ אחר להתלות עליו החומר הנפלט אמנם גורם לצבע אבל זהו. אין מצב שתישתו מים והם לא יבואו על חשבון משהו אחר. לכל אנשי ההתפלה היקרים על נא תיפול רוחכם אתם מובילים את המאמץ המדיני (של מדינת בננות) בהצלחה. בואו לבקר באוד מתקנים שם בטח יכינו לכם קבלת פנים......
אחד מהתפלה , התפלה  |  06.09.09
18.
14 - כמה קשקושים בתגובה אחת??
המתקן באשקלון הוא אכן מתקן העושה שימוש בטכנולוגיות האוסמוזה ההפוכה. לגבי התגובה למס' 1 - הוא שאל האם המים המותפלים מנוכים (הטעות במקור) ממתכות, אני הסברתי לו שאכן כן - הם מנוקים ממתכות, ניקוי המסננים הוא שגורם לניקוז של ברזל (או תחמוצותיו) לים התיכון, המים המותפלים שיוצאים מהמתקן הם באיכות טובה מאוד מכיוון שהתהליך הוא אוסמוזה הפוכה, אם היו עושים שימוש בתהליכים התרמיים הקיימים המיים היו באיכות קצת פחות טובה אבל התהליך היה זול יותר. אין לי מושג אם הברזל במים רעיל או לא, כל מה שציינתי הוא שזה לא קיים במים המותפלים, קאפיש?
סתם אחד , מרכז  |  31.08.09
לכל התגובות