אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גושן: "95% מהפעילים בשוק ההון ישרים, היתר רמאים" צילום: אוראל כהן

גושן: "95% מהפעילים בשוק ההון ישרים, היתר רמאים"

יו"ר רשות ני"ע הסביר בכנס של בנק ישראל את חשיבות חוק האכיפה המנהלית ולא חסך שבטו מדח"צים בחברות ציבוריות, שלדבריו "לא תמיד דואגים לאינטרס הציבור"

17.12.2009, 17:58 | רחלי בינדמן

"95% מהפעילים בשוק ההון הם אנשים ישרים שרוצים לעשות את מלאכתם נאמנה, 5% הנותרים הם רמאים". כך אמר היום (ה') זוהר גושן, יו"ר רשות ניירות ערך בכנס סגור של בנק ישראל.

גושן ניסה להסביר את החשיבות של חוק האכיפה המנהלית שהוא יוזם ושאת כניסתו לתוקף הוא מנסה לקדם. מדובר בחוק שיאפשר לרשות ניירות ערך לנהל הליך מנהלי להבדיל מפלילי כנגד פעילים בשוק ההון, שלא נמנים בקרב 5% הפליליים אותם הזכיר גושן. לפי הדין כיום, ידי הרשות כבולות ואין ביכולתה לפעול כנגד מעשים שאינם פליליים באופן מובהק. חוק האכיפה המנהלית יאפשר לרשות לקנוס גורמים בשוק ההון על עבירות בדיני הרשות לניירות ערך ואף להקפיא את רשיונם.

הצעת חוק הקמת מסלול אכיפה למלחמה בעברייני שוק ההון תזכיר חוק שפרסם האוצר מציע מנגנון אכיפה אזרחי חדש שיילחם בהפרות דיני ני"ע. עבירות שבעבר נפלו בין הכיסאות, ולא טופלו בשל מורכבותו ומחירו של ההליך הפלילי, יטופלו בהליך מהיר וממוקד. גושן: "עשרות מקרים יטופלו כבר בשנה הראשונה" רחלי בינדמן, 2 תגובותלכתבה המלאה

"בכך שנותנים לרשות ניירות ערך לפעול בכלים פליליים בלבד, כלומר כאלה המתאימים רק לאותם 5% מהפעילים, יוצרים חוסר איזון", הסביר גושן והוסיף, כי "הכלי הפלילי לא מתאים ל-95% האחרים, לכן יש צורך בקיומה של אכיפה מנהלית והרשות פועלת כדי לקדם חקיקה בהקשר זה".

גושן הוסיף עוד, כי לא בכל המקרים דירקטורים חיצוניים מגלים אפקטיביות בכל הנוגע לאינטרס הציבור מול בעלי השליטה שמינו את אותם דח"צים. "בכוונת הרשות לשיפור המצב הזה באמצעות הנהגת אכיפה מנהלית מחד והגברת האכיפה האזרחית, בין השאר באמצעות עידוד תובענות ייצוגיות ותובענות נגזרות, מאידך", הוסיף גושן וציין, כי "מערך אכיפה זה יעלה את סטנדרט ההתנהלות של הדח"צים". בדברים אלה עורר גושן את זעמם של כמה דירקטורים חיצוניים שלקחו חלק בכנס.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מצב מצויין ממש אידאלי
המצב המוסרי שבו מתאר מר גושן את פעילי השוק משמחת ומלבבת, הלואי בכל המגזרים מצב דומה. למשל בכנסת יש בקושים שנים שלושה חברים הגונים וישרים. בממשלה אותו דבר. במערכת המשפט המצב דומה ובכל המערכות האחרות. את הישרים אפשר למצא רק בזכוכית מגדלת. אפשר ללמוד על המציאות ממצבם העגום של חושפי השחיתות שבמקום להעלות אותם על נס מורדים אותם שאולה. לאמר שמתוך כל המערכות בישראל דוקא המערכת שעוסקת נטו בכסף היא ההגונה והישרה ביותר מעלה ספיקות באשר לשקול דעתו של הפרופסור המכובד. אולי כמו רבים וטובים נבלע הפרופסר אל תוך האיליטות המושחתות וקיבל את הכללים שהשחיתות היא מטבע עובר לסוחר וכשמקבלים את השחיתות כנורמה הופכים כולם לאנשים ישרים ומועילים.
אריסטו מקיוולי  |  20.12.09
4.
סטנדרד התנהלות הדחצים ירודה .
ספק אם התיקון שגושן יגיש יעלה את הסטרנרד. ידוע שהדחצים בעלי יכולת הבנה ירודה בגוף שאותם הם מיצגים. החל בבנקים ( שם הם חוגגים) וכלה בחברות משניות. כל מי שהבוס חפץ ביקרו נהיה דחצ גם אם אין לו השכלה מתאימה. העיקר שיהיה נאמן לבעל השליטה. היכן הרשות בנושא זה. נוצר מצב שכל בעל בסטה בשוק יתן את דעתו בחברה. ואם לא בכדי גם אנשים מפוקפקים. האם הרשות הצליחה להדיח אי פעם דחצ מפוקפק שאמות מוסרייותו מוטלת בספק? הגיע הזמן לשינוי גם פה.
מתארח , תל אביב  |  18.12.09
לכל התגובות