אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשרת היינות הישראליים הטובים ביותר לשולחן החג צילום: אלה סברדלוב קרן

עשרת היינות הישראליים הטובים ביותר לשולחן החג

אם כבר ארבע כוסות, למה שהיין לא יהיה חגיגי ויוצא דופן באיכותו? "כלכליסט" מדרג את העשירייה המובילה של יינות ישראל

24.03.2010, 21:22 | שלמה פפירבלט

1. רמת הגולן, ירדן קצרין, 2004: יין הדגל של היקב, שכדי לשמר את הילת היוקרה והאיכות שסביבו עושים אותו רק בשנות בציר מעולות מבחינת איכות הענבים. ההרכב הזני הסופי הוא תמיד תוצאה של סבבי טעימה ומיזוג שעורך צוות הייננים בראשות ויקטור שונפלד. וכך, בסוף התהליך, ירדן קצרין 2004 נעשה מ־94% קברנה סוביניון ו־6% מרלו.

הענבים הגיעו מהכרמים המובחרים ביותר של היקב במרכז ובצפון הגולן, אל רום, אלוני הבשן, תל פארס ואורטל, וכן מכרם רמות נפתלי שבגליל העליון. היינות מהחלקות השונות טופלו, תססו ויושנו בנפרד בחביות עץ אלון צרפתי חדשות במשך שנה וחצי. לאחר מכן בוצע הערבוב, והבלנד הסופי הוחזר לחביות לשישה חודשים נוספים. לאחר הביקבוק נותר היין להתיישנות של כשנתיים בטרם שוגר לשוק. דבר המבקר: יין עוצמתי, מורכב ועשיר, חגיגה לחושים. מחיר: 350–400 שקל.

כרם של יקבי רמת הגולן. ליקב כרמים ברמת הגולן ובגליל כרם של יקבי רמת הגולן. ליקב כרמים ברמת הגולן ובגליל כרם של יקבי רמת הגולן. ליקב כרמים ברמת הגולן ובגליל

2. קסטל, גראן ויין, 2007: דומיין דה קסטל, היקב של אלי בן־זקן השוכן ברמת רזיאל, עשה דרך מפוארת מאז יצאו לאוויר העולם 600 בקבוקי הבציר הראשון שלו לפני 18 שנה. בן־זקן ובנו אריאל ממשיכים לעשות יינות מעולים בסגנון בורדו, והיין הבכיר שלהם מבציר 2007 הוא דוגמה מובהקת לכך. בלנד של קברנה סוביניון ומרלו, עם תוספות קטנות של מלבק ופטי ורדו, שהתיישן במשך 22 חודשים בחביות עץ אלון. דבר המבקר: יין עוצמתי, מרוכז, כמעט לעיס על החך, בעל ניחוחות פרי ריבתיים נהדרים. מחיר: כ־200 שקל.

3. יתיר, יער יתיר, 2006: היקב הדרומי, הממוקם ליד תל ערד, נהנה מצירוף חד־פעמי של קרקע ומיקרו־אקלים המניבים היום - כמו לפני אלפי שנים - ענבי יין באיכות ואופי יוצאי דופן. היינן ערן גולדוואסר, חניך אסכולת העולם החדש, הוביל את היקב לציונים גבוהים ממבקרים נחשבים בעולם. יער יתיר הוא יין מרשים, בעל גוף ונוכחות, העשוי מענבי קברנה סוביניון, פטי ורדו ומעט מרלו. היין התיישן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. דבר המבקר: שילוב מרשים בין כוח לאלגנטיות, ניחוחות עזים של פרי בשל ועדינות של תבלינים וארומות עישון. על החך הוא מלא, מורכב ועשיר בניואנסים. יין מרתק, מהטובים שעשה היקב עד כה. מחיר: 220–230 שקל.

4. קלו דה גת, סיקרא, מרלו, 2006: היקב ששוכן ליד קיבוץ הראל הוקם לפני כעשור ומהר מאוד צבר מוניטין בינלאומיים של איכות. הבעלות היא משותפת של היינן איל רותם והקיבוץ, ומבני היקב נבנו סביב בניין אבן ששימש ב־1948 כמפקדתו של מפקד חטיבת הראל יצחק רבין. כאשר חפרו במקום נחשפה גת בת כ־3,000 שנה, המוכיחה כי כבר בעבר הרחוק שימש האזור לגידול ענבים ועשיית יין. רותם, הנוהג להתסיס את יינותיו ללא תוספת שמרים מלאכותית, מוציא תחת ידיו יינות מעולים. דבר המבקר: הסיקרא הוא יין בעל גוף ונוכחות, עז ארומות פרי, עם סיומת טעמים ארוכה ומרשימה ביותר. מחיר: כ־230 שקל.

5. כרמל, לימיטד אדישן, 2005: היקב הוותיק אינו נח רגע, ואחד מההישגים המפוארים שלו הוא יין הדגל המיוחד הזה, בלנד בורדולזי שערבב ליאור לקסר, היינן הראשי, מהמובחרות שבין חביות שנת 2005: קברנה סוביניון, פטי ורדו, מרלו וקברנה פרנק. לאחר תסיסה והשריה על הקליפות התיישן היין בחביות עץ אלון צרפתיות במשך 15 חודש. ענבי כל חלקת כרם עברו תסיסה והתיישנות בנפרד, והבלנד הסופי נקבע בתום תקופת ההתיישנות בחביות. לאחר הביקבוק התיישן היין שנה נוספת בבקבוקים. דבר המבקר: יין המאזן בין עוצמה לאלגנטיות, ויש לו ניחוחות וטעמי פרי בשלים ומפתים, תבלינים וארומות עישון וגם סיומת אדירה. מחיר: כ־200 שקל.

עשרת היינות המומלצים, צילום: אלה סברדלוב קרן עשרת היינות המומלצים | צילום: אלה סברדלוב קרן עשרת היינות המומלצים, צילום: אלה סברדלוב קרן

6. רקנאטי, ספיישל רזרב, 2006: הכרמים של היקב מעמק חפר, החוגג השנה עשור להקמתו, מספקים ענבים בקו עולה של איכות, והדבר בא לידי ביטוי גם ביין הדגל שלו. זהו יין העשוי מענבי קברנה סוביניון מכרם קדיתא שלמרגלות הר מירון, עם תוספת (18%) של מרלו מכרמי קיבוץ מנרה. הוא התיישן בנפרד במשך ארבעה חודשים בחביות עץ אלון, ואחרי הבלנד הוחזר לחביות ל־19 חודשים נוספים. דבר המבקר: התוצאה מרשימה. אף שהיין בתחילת דרכו, הוא מפגין גוף מלא ועוצמות של ארומות פרי וניחוחות קלויים, וטעמים מורכבים ומרוכזים על החך. מחיר: 165–175 שקל.

7. שטו גולן, אליעד, 2007: היקב שבמושב אליעד, בדרום רמת הגולן, עושה יינות בעבודת יד, עם פילוסופיה אישית וגישה ייננית מיוחדת. הבלנד שמכונה אליעד הוא הבקבוק אשר משנה לשנה מעורר סקרנות יותר מהאחרים. בציר 2007 הוא בלנד עשוי כמעט 90% של קברנה סוביניון, עם תוספות קטנות של מרלו ופטי ורדו. היינות השונים תססו והוכנסו לחביות לתקופת התיישנות של 13 חודשים, ואחרי הערבוב הם הוחזרו לחביות לשלושה חודשים נוספים. דבר המבקר: יין הרמוני ביותר. טעמי הפרי בו ברורים וצעירים למרות גילו, הארומות שלו מלאות חיים, רמזי התבלינים מעודנים, ומגעו על החך מלא וקטיפתי מאוד. חוויה. מחיר: כ־180 שקל.

8. פלם, קברנה סוביניון רזרב, 2006: היקב המשפחתי של האחים גולן וגלעד פלם שומר על איכות יינותיו משנה לשנה, אף שהתוצרת כבר עוברת את רף 100 אלף הבקבוקים בשנה, ויין הדגל של היקב מפתיע בכל פעם מחדש. הוא עשוי בעיקר מענבי קברנה סוביניון, עם תוספות לא גדולות של מרלו ופטי ורדו. דבר המבקר: יין נדיב וטעים להפליא. ארומות הדובדבן ורמזי ניחוחות הציפורן, הווניל וקליית עץ החבית הם חגיגה באף. על החך הוא מלא, בעל נוכחות מרשימה, אלגנטי ובעל סיומת נהדרת. מחיר: כ־160 שקל.

9. יקב המערה, המערה, 2005: יקב בוטיק ששייך ליקב בנימינה ואשר זהו יינו היחיד, המתיישן במערה אקזוטית החצובה בסלע במורד הר חורשן, לא רחוק מזכרון יעקב. זהו בלנד העשוי ענבי קברנה סוביניון (65%) והשאר מרלו, שנבצרו בחלקת כרם יחידה בגליל העליון. היינות התיישנו בנפרד בחביות עץ האלון הצרפתיות שבמערה במשך כ־24 חודשים. רק בסיום ההתיישנות הוחלט על יחס מרכיבי הבלנד הסופי. היין בוקבק במאי 2008 והתבגר עוד זמן במרתפי היקב. דבר המבקר: יש ליין זר ניחוחות עז ומרשים, ארומות של פרי יער בשל, שזיף ריבתי, תבליני עץ החבית, ריחות עישון ורמזי ארומת קפה. במגע עם החך הוא מורכב ועשיר, חלק וטעים, והסיומת שלו ארוכה וטובה. יין חגיגי בהחלט. מחיר: 165–180 שקל.

10. ברקן, סופיריור, קברנה סוביניון, 2006: היקב הגדול, שאחוזתו המרשימה בקיבוץ חולדה הולכת ומושלמת, הוא כיום בשליטת טמפו, אך מנהלים אותו מי שליוו ופיתחו אותו כל השנים, המנכ"ל שמואל בוקסר והייננים אד סלצברג (יינן ראשי), יותם שרון ועירית בוקסר־שנק. הסופיריור שנמצא כעת על המדפים, קברנה סוביניון מבציר 2006, עשוי בתוספת קטנה של ענבי מרלו ובוקבק אחרי התיישנות של 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. דבר המבקר: יין נדיב בתחום ניחוחות הפרי הבשל ותבליני עץ החבית, עם רמזי עישון מהנים מאוד, ועושר של טעמים ומורכבות על החך. מחיר: כ־200 שקל.

תגיות

58 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

58.
יינות ישראלים
לכל אלו המגיבים על הבחירה של העיתונאי פפירבלאט. ראשית זו הבחירה שלו. וזה בסדר גמור. יש היום יין ישראלי נהדר למעשה מהים האדום של אורי שחר אילת ועד לצפון רמת הגולן של מר אלפסי הר אודם. ומיקב יפו במרכז ועד לשילו במזרח, למה לספר על יינות חוץ. עניי עירנו קודמים. וככול שאנו הצרכנים נשקיע ביין ישראלי, כך יהיו לנו מותגים חדשים לכל אחד יש את הטעם האישי שלו וזה לגיטימי לחלוטין לכן כל אחד יכול לבחור את העשירייה שלו. אני מאז שנת 1981 שותה יין כ 5 ליטר לשבוע ואני מאז 1986 שותה רק יין ישראלי וגם ממליץ על יין ישראלי.. כיום מגדלים בארץ כמות גדולה מאד של זנים שלשמחתנו השמש הישראלית והמיקרו אקלים היחודי שלנו עושה משהו לענבים שמייחד אותנו. בואו כולנו נפרגן ליין הישראלי ולתעשייה של היין הישראלי שזוכים לשבחים בתחרויות בינלאומיות בכל העולם . ושיהיה לנו הרבה יין ושמחה בלב. ויום עצמאות שמח לכל בית ישראל.
רן יעקובסון , רמת-השרון  |  11.04.10
לכל התגובות