אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"זה לא אדם מסוים, אלא שכבה שלמה מושחתת" צילום: עמית שעל

"זה לא אדם מסוים, אלא שכבה שלמה מושחתת"

כך אמר בכיר במשטרה בהתייחסו לחקירת פרשת הולילנד וחברת המלח של משפחת דנקנר. המשטרה מקווה כי מאיר רבין, ה"מרכזייה" בפרשה ששותק בינתיים, יסכים להיות עד מדינה שני בפרשה. על החשדות נגד ראש עיריית רמת גן צבי בר אמרו במשטרה: "מדובר באותה פרשה"

25.04.2010, 06:59 | איתי הר אור

בשבוע הקרוב צפויים חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה להמשיך ולחקור את פרשת הולילנד וההסתעפות האחרונה שלה - פרשת חברת תעשיות מלח של יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר. בשבוע הקרוב תתמקד החקירה במה שהוגדר כהמשך העבודה עם העצורים. "יש עצורים וימשיכו לעבוד איתם", אמר ל"כלכליסט" מקור במערכת אכיפת החוק, והוסיף כי "ימשיכו גם לחקור את עצורי הבית". לגבי שולה זקן אמר הגורם כי הוא אינו צופה שהיא תחזור לישראל ויד החוקרים תונח על כתפה תוך שאומרים לה "את מוזמנת להתלוות אלינו".

"רוצים את רבין כעד מדינה"

 

לעומת זאת, מאמץ מיוחד ירכזו החוקרים בשבירת מי שהוגדר "ארון הסף" או ה"מרכזייה" בפרשת הולילנד - מאיר רבין, שעדיין נמצא במעצר מאז גל המעצרים הדרמטי הראשון ב־6 באפריל. רבין, "המגה־מאכער" שהועסק לכאורה בידי הלל צ'רני שהיה הבעלים של הקרקע שעליה הוקם פרויקט הולילנד, נחשב כבעל המידע המפורט ביותר בפרשה. סגן נשיא בית משפט השלום בראשון לציון, השופט אברהם הימן, כבר הגדיר את רבין כאדם ש"ידו בכל ויד כל בו".

דני דנקנר, בעת הארכת מעצרו בשבוע שעבר, צילום: יריב כץ דני דנקנר, בעת הארכת מעצרו בשבוע שעבר | צילום: יריב כץ דני דנקנר, בעת הארכת מעצרו בשבוע שעבר, צילום: יריב כץ

אלא שרבין שותק בחקירותיו. מבין כל המועמדים האפשריים, עדיפה מבחינת המשטרה האפשרות כי הוא יהיה עד המדינה השני בפרשה. "אם רבין ייהפך לעד מדינה - כתב אישום יוגש בתוך שבועות", אמר ל"כלכליסט" בכיר במערכת אכיפת החוק, והוסיף: "אבל רבין לא מדבר. ביום שהוא ידבר זה יהיה אירוע גדול. הוא מקושר לכל הקבלנים מצד אחד, וגם לדוד שלו יעקב אפרתי מצד שני. מי יודע מה הוא עוד יודע. הוא היה השליח של עד המדינה. הוא היה רץ עם הכסף ביד, הוא יודע מי קיבל, עבור מה ומתי".

"האלכימיה של ההשבחה"

 

במקביל לפרשת הולילנד־דנקנר, הודיעה בסוף השבוע היחידה הארצית לחקירות הונאה כי נמצאה תשתית ראייתית להגשת כתב אישום נגד ראש העיר רמת גן צבי בר. גם כאן מדובר בפרשת שוחד נדלנ"י שבמסגרתה ניתנו לכאורה הקלות בהיטלי השבחה והגדלת אחוזי בנייה לכאורה בתמורה לשוחד שהועבר דרך חשבונות במדינות אקזוטיות כגון פנמה.

במשטרה לא יכלו להתעלם משאלת העיתוי שבחשיפת שתי הפרשות, הולילנד וצבי בר. "למעשה, מדובר באותה פרשה; היא אחת ויחידה ונסובה סביב סוגיות ההשבחה", אמר בכיר במערכת אכיפת החוק. "זו עבירת האלכימיה - בשתיהן היתה כוונה 'להפוך מתכת לזהב'. קרקעות לתעשייה שנהפכות ליעוד של מגורים ומלונות בשווי כפול בעשרות ומאות מונים. אלה הן שתי פרשיות שנוגעות באלכימיה שחיתותית. ההבדל הוא שהאחת נוגעת לראש עיר ספציפי. בהולילנד, צוק מנרה, אילת ועתלית זה לא אדם מסוים, אלא שכבה מושחתת".

הבכיר ציין את ההשפעה המערכתית של חשיפת שתי הפרשות: "חלק מהתכלית של חקירת היחידה הארצית לחקירות הונאה היא הצפת תובנות וסתימת פרצות. למשל, נושא מימון המפלגות. יאח"ה חקרה המון פוליטיקאים, כל סוגיות המעטפות למיניהן. עכשיו הם נדרשים לסוגיית התכנון והבנייה. המטרה היא השפעה אסטרטגית. עצם העובדה שאנשים שונים ממקומות שונים בישראל, ומחברות שונות, יודעים שיש אדם שקוראים לו מאיר רבין, ולא משנה איפה אתה בונה - יודעים שיש מרכזיית שוחד שאפשר לפנות אליה, ותמורת כסף הוא יוכל לפתוח לך דלתות שאחרת היה לוקח שנים לפתוח אותן או לעולם לא. ולא משנה אם זה בצוק מנרה, אילת או עתלית. מה שמעניין פה הוא במישור ההתנהלות העסקית. זה לא הקיוסק של חיים, זה חברות בנייה מאוד מכובדות, משפחות מאוד מכובדות, ובכל ההתנהלות העסקית אתה רואה סעיף 'שימון', בקשיש. זה כמו בימי השלטון העותמאני".

צבי בר. "מדובר באותה פרשה", צילום: שאול גולן צבי בר. "מדובר באותה פרשה" | צילום: שאול גולן צבי בר. "מדובר באותה פרשה", צילום: שאול גולן
"השיטה - לא להתפזר"

 

אשר לאפשרות כי חשיפת שתי הפרשות תביא לחשיפת שחיתות במקומות רבים נוספים בישראל, אמרו גורמים במשטרה: "זו טבעה של חקירה. מחפשים עקרבים, מתחילים להרים סלעים וייתכן שתמצא כל מיני חרקים, זוחלים ומכרסמים. אף אחד לא מבטיח שבמהלך החקירה לא יימצאו עוד דברים, אבל שיטת החקירה בשנים האחרונות קובעת שאין להתפזר. יש חקירות, כמו בחקירה הזאת - שאין להן סוף. אבל הצדק צריך להיעשות טוב ומהר. ברגע שתהיה תשתית ראייתית, מיד תהיה המלצה על הגשת כתב אישום.

"המטרה היא להימנע ממה שקרה, למשל, בסיפור האי היווני; שם חקרו שנים ושכחו שיש תכלית לחקירה הזו. גם בפרשת הירשזון התחילו לחפור. יכלו להתפזר לכיוונים אחרים. פתאום חלק אמרו 'רגע, יש בעיה גם במצעד החיים' ו'רגע, יש בעיה בחברת הסלע', אבל ברגע שמצאו תשתית ראייתית על שיטת העבודה של הוצאת הכספים מהסתדרות העובדים הלאומית ועמותת ניל"י - הלכו על זה. ככה עובדים במשטרה. כי אין לזה סוף. באיזשהו שלב יגידו 'פוס', יש תשתית בפרשה כזו וכזו - וייתנו המלצה. הרעיון הוא לא להיכנס לכל מיני נישות ופלפולים והסתעפויות".

מיהם העצורים הבאים?

 

ברבות מחקירותיה נסמכת המשטרה על מסמכים ועדויות של עד המדינה בפרשה. בין השאר, מדובר בטיוטת כתב תביעה ונספחיה שהכין עד המדינה, שאותה איים להגיש נגד איש העסקים הלל צ'רני, שכלפיו טוען עד המדינה כי הוא חייב לו כספים עבור פעילותו לקידום הפרויקט.

עד המדינה נוקב בטיוטת כתב התביעה בשמות אנשים רבים שאותם שיחד לכאורה. לא מן הנמנע כי רוב האנשים המוזכרים בטיוטת כתב התביעה ייחקרו בחשד למעורבות בפרשת הולילנד. בין השאר טוען עד המדינה כי שיחד את יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה המכהן היום כבכיר באחת מהרשויות המקומיות באזור ירושלים, ובכירים נוספים בעיריית ירושלים, הממונים על נושא היטלי ההשבחה. עוד אפשר כי ייחקרו בכירים שאישורם נדרש כדי להיטיב עם הפרויקט, כגון מנהלי אגפי התחבורה, שיפור פני העיר, תחומי הסכמי הפיתוח והנכסים בעיר.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
בר"ג זה ספור ישן נושן
אפשר לחזור אחורה הרבה שנים. לדוגמה, על קרקע בנין קולנוע ר"ג ליד המשטרה היה אמור להיבנות בית אבות או מוסד כזה ופתאום הכל נהפך לדירות רגילות - למרות שהן נורא קטנות כי תוכננו כחדרים לבית אבות - ואחוזי הבנייה שנתנו על בסיס חצי ציבורי/הומניטרי הפכו לזהב. מי אישר? מי שילם? מי קיבל? כמה שילמו? המון תהיות.
רמת גנית  |  25.04.10
4.
ירוק ירוק אדום
השיטור המדיני עזב את כל מלחמתו כדי לתפוס את המושחתים אבל לפי דעתי צריך לשים שוטר חקירות בכול ועידת תיכנון בכל עיר או מועצה במדינה יש עוד הרבה שלא יגיעו לתקשורת עים ברשות המיסים יש קובינות. ראש ממשלה .שר אוצר. חברי כנסת .ראשי ערים ולא נותנים להם עונש למען יראו ........ אז במשך עתידנו נמשיך לגור במושחתלנד
ראש ועידה תכנון ובניה , מושחתלנד  |  25.04.10
לכל התגובות