אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר ועדת החוקה: משרד המשפטים ורשות איסור הלבנת הון פוגעים בחושפי הלבנת הון צילום: אלכס קולומויסקי

יו"ר ועדת החוקה: משרד המשפטים ורשות איסור הלבנת הון פוגעים בחושפי הלבנת הון

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רותם, טוען כי מדברי המשנה לפרקליט המדינה עולה כי יש כוונה לבטל את חיסיונם של פקידי בנק אשר מוסרים מידע על עבירות של הלבנת הון ומימון טרור

31.05.2010, 16:31 | איתי הר אור

משרד המשפטים והרשות לאיסור הלבנת הון מבקשים לבטל את חיסיונם של פקידי בנק אשר מוסרים מידע על עבירות של הלבנת הון ומימון טרור, כך טוען יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו).

לדברי רותם, הדברים עולים מדברים שאמר הבוקר (ב') המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שוקי למברגר, בוועדת החוקה של הכנסת, בדיון אשר עסק בשינוי חוק איסור הלבנת הון.

בהודעה שפרסם ח"כ רותם הובאו ציטוטים מדבריו של המשנה לפרקליט המדינה (פלילי) עו"ד שוקי למברגר, לפיהם למברגר אמר כי "אין אפשרות לקיים משפט פלילי מבלי לחשוף בפני ההגנה את כל חומר הראיות, ובכלל זה את המקור אשר הביא להעמדה לדין. זו חתירה תחת תכלית החוק והיכולת לאכוף את הדין הפלילי. גם כאשר מדובר בסודות הכמוסים ביותר של מדינת ישראל, אין על המקור חיסיון בדין".

לטענת ח"כ רותם, מדובר בשינוי שיגרום לכך שפקידי בנק אשר היו מחויבים עד כה לדווח במקרה שנתקלו בעבירה לכאורה של הלבנת הון ומימון טרור וקיבלו בשל כך חיסיון מלא, לא ייהנו עוד מזכות זאת.

רותם טען כי מדינת ישראל מבקשת להעמיד על דוכן העדים פקיד בנק, אשר יצטרך להתעמת מול משפחות הפשע, אשר בזכות הדיווח שלו עומדים לדין. "מי בדיוק יטפל בילדים שלו מחר בבוקר?" אמר רותם והוסיף: "הסרת החיסיון תביא לכך שאף אחד לא ירצה לדווח. הרי לעיתונאים יש חיסיון, לעו"ד יש חיסיון, ואתם מבקשים לסכן את פקידי הבנק ובעצם שולחים אותם לחזית, בשל הרצון להגן על זכויות הנאשם? אי אפשר בשם זכויות הנאשם לסכן את חייהם של פקידי הבנקים, משפחותיהם וילדיהם".

בשם המשנה לפרקליט המדינה (פלילי) מסר בתגובה סגן דובר משרד המשפטים טל וידר: "הדברים שנכתבו בהודעת הוועדה הוצאו מהקשרם. המדינה אינה מבקשת לחשוף מקורות מידע מיוזמתה בכל משפט פלילי ההפך הוא הנכון. באופן כמעט מוחלט, המדינה מגינה באמצעות תעודות חסיון על מקורות המידע שלה. פעמים כאשר אמירות מסוימות יש בהן כדי להואיל להגנתו של נאשם, אין מנוס, לפעמים בעקבות החלטה שיפוטית, מלהעביר להגנה, לצורך ניהול המשפט, מידע כזה או אחר וזאת מבלי לחשוף את מקורות המידע עצמם. כאשר יש צורך לחשוף מקור מידע, ככלל, המדינה חוזרת בה מכתבי האישום".

עוד נמסר ממשרד המשפטים: "המשפט הפלילי מתקיים גם בלי חשיפה של מקורות ובשגרה הדבר נעשה על דרך של הוצאות תעודת חיסיון. בוועדה הסביר עו"ד למברגר כי הצעת החוק שהוגשה לכנסת מציעה הסדר מאוזן יותר מזה שקיים היום באשר למקורות מידע אחרים. המדינה מבקשת לתת לבית המשפט אפשרות שכאשר למידע מסוים יש חיוניות להגנה, במקרים מסוימים ולאחר בחינת האינטרסים, ניתן להעביר להגנה פרטים הנוגעים לו, כאשר ברירת המחדל היא קיומו של אינטרס חיוני לכסות את המידע".

תגיות