אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חזקיהו: "יש סכנה במחירי הדירות הקיימים" צילום: אוראל כהן

חזקיהו: "יש סכנה במחירי הדירות הקיימים"

המפקח על הבנקים אמר היום כי "הריבית הנמוכה במשכנתאות יוצרת אשליה לגבי יכולתם של הלקוחות להחזיר את ההלוואה ואז נשאלת השאלה: מה יקרה כשהריבית תעלה? והריבית תעלה. ההנחיה בשוק המשכנתאות – הנפקת דגל אזהרה מצדנו"

09.06.2010, 11:25 | תומר זלצר

"יש סכנה במחירי הדירות הקיימים. כשאנחנו מגלים דברים שעוד לא התפתחו לידי משבר, זה הזמן שלנו לפעול כדי למנוע את המשבר. הפעולה שעשינו בשוק המשכנתאות היתה פעולה מדודה והיא בבחינת הרמת דגל אזהרה. אנחנו ממשיכים לבחון את ההתפתחויות והן יכתיבו את אופן הטיפול בהוראה הזו ובהוראות אחרות שאולי נצטרך לקבל" – כך אמר הבוקר (ד') המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, בכנס כלכלי בתל אביב.

חזקיהו התייחס בדבריו להוראתו האחרונה לבנקים שחייבה אותם לבצע הפרשה לחובות מסופקים על משכנתאות שניתנות ביחס מימון גבוה מ-60% - וזאת כדי לצנן את שוק הדיור הישראלי.

לדבריו, "ראינו עליית מחירים אדירה תוך זמן קצר מאוד: 22% בשנה האחרונה, 30% בשנתיים. ההגדרה של בועה היא התנתקות מחירים מגורמי היסוד במשק ואחד מהגורמים האלה הוא שכר דירה – ובאחרונה חלה התנתקות כזו בשוק הדיור הישראלי. כיום אין הגדרה של בועה לפי כלכלנים וגופי מחקר שונים, אבל הכיוון מדאיג ובכל מקרה צריך לשים אליו לב".

בהתייחסו לאשראי לדיור, ציין חזקיהו כי חלה עלייה של 15% באשראי לדיור בבנקים לעומת ירידה באשראי הכולל של הבנקים. "אנחנו ערים להבדל בין ביצוע המשכנתאות בריבית קבועה לביצוע משכנתאות בריבית משתנה. כ-84% מתוך המשכנתאות שנלקחו ברבעון הראשון של 2010 נלקחו בריבית משתנה. הריבית הנמוכה יוצרת אשליה לגבי יכולתם של הלקוחות להחזיר את ההלוואה ואז נשאלת השאלה: מה יקרה כשהריבית תעלה? והריבית תעלה".

"לחזק את העמידות של המערכת הפיננסית"

 

המפקח על הבנקים התייחס בדבריו גם למדיניות הפיקוח המשלימה - macro prudential, שיושמה בפעולות האחרונות של בנק ישראל בשוק הדיור. לדבריו, "macro prudential, או בעברית פיקוח מאקרו יציבותי, הוא המונח החם ביותר בעולם בנושא של פיקוח. הבעיה היא שבעולם עדיין לא הגיעו להסכמה לגבי ההגדרה של המונח הזה – אבל כולם מבינים שצריך לעשות משהו בכיוון".

"אחת המסקנות מהמשבר העולמי האחרון היתה שהפיקוח המסורתי לא הצליח להבטיח שלמוסדות הפיננסיים יהיה מספיק הון ונזילות בעת משבר. מסקנה נוספת היא שתאגידים בודדים הם מוכוונים בפעילותם תוך כדי אינטרסים שהם ברמת התאגיד הבודד ולא מסתכלים על סיכונים אחרים שמסכנים את המערכת כולה. המסקנה היתה שצריך בעצם למצוא מדיניות אחרת, משלימה, למדיניות המיקרו והיא מדיניות ה-macro prudential".

"הפיקוח המסורתי נעשה על ידי הפיקוח על הבנקים וזהו בעצם 'פיקוח מיקרו'. במסגרת זאת, רוצים להבטיח את יציבות התאגיד הבנקאי, יציבות המערכת הבנקאית, להגן על כספי הלקוחות והמפקידים ולהגביר את התחרותיות והיעילות במערכת".

"מול המטרות האלה של פיקוח המיקרו, צצה לה מדיניות המאקרו, שמטרותיה כלליות: לחזק את העמידות של כל המערכת הפיננסית, ובכך לדאוג ליציבות של המשק כולו. אנחנו בעצם בוחנים את הקשר בין התאגיד הבודד לבין המערכת כולה. המטרה היא להבטיח שהסיכון שלוקח התאגיד הבודד לא מפיל מערכת שלמה גם אם לכאורה הוא לא מסכן את התאגיד הבודד. חשוב לציין שהמדיניות החדשה הזו היא מדיניות מניעה, שבאה להקדים את הבעיה או את המשבר ברמה המערכתית".

"השילוב בין מדיניות המאקרו למיקרו תוך שימוש בכלים הרגולטוריים מעמיד אתגרים רבים: צריך להשתמש בכלי הפיקוח המאקרו יציבותי בצורה מדודה מאוד מאחר שמדובר בכלי חדש וצריך למנוע 'שימוש ברעה'. צריך למצוא כלים לא מסובכים, שיהיה קל להשתמש בהם ושלא ייצרו רמת אי ודאות גדולה".

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
ראשי המשק והשרים פוחדים לומר את המילה "בועה" ומסתירים את האמת מהציבור
בשנתיים האחרונות, ממשלות ישראל איפשרו לספקולנטים ולבעלי הון מכל העולם לעשות סיבוב על גבם של אזרחי ישראל הפשוטים ולהרוויח עליהם הון. מה שהממשלות עשו לאזרחי ישראל המסכנים, הוא דבר לא הוגן בצורה קיצונית! עמך ישראל בעל האמצעים הדלים, הוכנס לתחרות מול אזרחי חוץ בעלי ממון ומול ספקולנטים מקצועיים ותאבי בצע שבאו מכל העולם והתלבשו על שוק הנדל"ן בארץ כדי להפיק רווחים מהירים. באמת, קשה להחליט מי יותר טיפש. ממשלות ישראל שאיפשרו את המצב הזה, או אזרחי ישראל הפראיירים שהלכו כצאן לטבח ושילמו מחירים לא ריאליים מבלי לפתוח את הפה ולהתקומם. ועכשיו, אחרי שראשי המשק הבינו את מה שעשו ואת מה שעתיד לקרות, הם מנסים להרגיע ופוחדים להעלות על דל שפתותיהם את המילה "בועה" שמא היא תתפוצץ ויקרה כאן מה שקרה בארה"ב. אז ראשי משק יקרים ולא כל כך חכמים, אני רוצה להגיד לכם שאת האמת אי אפשר להסתיר ואי אפשר לטייח לנצח. הבועה בדרך להתפוצץ והיא תגרום למשבר ולהפסד כספי לכל מי שהיה מעורב לאחרונה בשוק הנדל"ן. לצערי, כל אלה מאיתנו שכבר קנו נדל"ן במחירים מופקעים יפסידו, ולשמחתי, כל אותם ספקולנטים תאבי בצע שבאו מחו"ל כדי לעשות עלינו סיבוב, גם הם ישאו בהפסדים כבדים.
ש. כ.  |  12.06.10
22.
תגובה ל20 - בהצלחה עם הפקקים, יש פתרון אחר
והוא לחפש את עצמו מעבר לים. גם ככה בקרוב למחמוד החמוד יש גרעין, בגלל שכל ראשי ממשלת ישראל לא עשו דבר וחצי דבר בנושא - שביבי לא יתמם, הוא היה ראש ממשלה ב1996 והיה ברור לאן איראן הולכת, למה לא תקפו אז? למה שרון לא תקף? למה ברק לא תקף? מה לגבי העובדה שעוד 20 שנה הציבור החילוני והדתי לאומי יהיה מיעוט במדינה? מה יעצור את זה? אחוז המשרתים בצבא יהיה אז קטן מאוד יחסית לכלל האוכלוסיה. לא יודע, כל זה עושה לי חשק לעזוב. אף אחד לא מבטיח שאהיה מליונר בארץ זרה, וגם לא רוצה להיות מליונר. רוצה לחיות בכבוד, מה שלא נותנים לי במדינה הזו.
מושון , חולון  |  12.06.10
21.
אנשים בארץ חיים באשליה עמוקה
אנשים לא מבינים שבעוד 20-30 שנה הזוגות הצעירים שעדיין ישלמו פה משכנתא ירצו למצוא דיור לבניהם, ואם אתם חושבים שמיליון וחצי זה סבבה בפתח תיקווה, בעליה של 5% בשנה תחשבו כמה היא תעלה עוד 20 שנה. אנשים עדיין מדברים על האם הריבית תעלה או לא. לאט לאט נגמרות פה הנדוניות, הדירות מההורים והזמן שלכל חבר אגד היה שטח בחולות של חולון שקיבל במתנה מהאיגוד. אנשים באמת יהיו חייבים לעבוד בשביל הכסף הזה. כבר היום צריך 20 שנות משכורת ממוצעת במשק כדי לקנות דירה 4-5 חדרים במרכז. ואף אחד לא מדבר איתכם עדיין על הוצאות מחייה ל2-3 ילדים. זה פשוט לא משהו שיכול להחזיק את עצמו. מגדל הקלפים הזה הולך לקרוס, ואל תבלבלו לי את המוח, המחירים לא יעלו כי נגמרו הצרפתים, הירו בקרשים, האמריקאים לא פריירים, ומי שנישאר לשלם פה את המחירים זה אנחנו. שכירים ובעלי עסקים קטנים, עם 400 עד 800 אלף שקל שלא הולכים לקחת משכנתא לכל החיים רק בגלל שאיזה טמבל בכפר סבא קנה את הדירה שלו לפני חמש שנים ורוצה לעשות עלינו קופה, אם צריך נשכור, אם יהיה יקר נעבור צפונה או דרומה. כל המדינה הזו מטר על מטר בכל מיקרה, אז אל תפחידו אותנו.  
סולל מונה , מרכז  |  12.06.10
20.
תגובה ל 2 הרי ידעתם מראש שהריבית תעלה מה חשבתם שלעולם תישאר ריבית בשפל .
ושנית ירידת מחירי הדירות לא יפגעו במי שקנה דירה כדי לחיות בה כי הוא לא ימכור היא תיפגע רק במי שקנה דירה להשקעה. גם מי שקנה דירה קטנה וירצה לקנות דירה גדולה בעתיד אז נכון שימכור בהפסד את הדירה אך הוא גם יקנה דירה במחיר נמוך יותר.
רק אתם אשמים  |  11.06.10
לכל התגובות