אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כרבע מהדירות שנבנו מ-2008 - ברבי-קומות

כרבע מהדירות שנבנו מ-2008 - ברבי-קומות

בשנתיים האחרונות נרשם זינוק של 125% במספר הדירות בבניינים בני 21 קומות ומעלה לעומת 2007-2006. השיאנית: תל אביב, ואחריה פתח תקווה ונתניה

16.08.2010, 06:58 | שי פאוזנר

קו הרקיע של גוש דן משתנה אט אט ומתמלא ברבי־קומות, ונתונים חדשים שפרסמה אתמול (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מוכיחים את מה שתושבי המרכז ראו מזמן. לפי הנתונים, מספר הבניינים בני 21 קומות ומעלה בישראל שבנייתם החלה בשנתיים האחרונות זינק ב־125% לעומת השנתיים שקדמו להן. עיקר הבנייה של מגדלים אלה נרשמה משנת 2006 ואילך, ורובם ממוקמים, כצפוי, בתל אביב רבתי.

מגדלים של אנשים מתכננים לנו פקק ענק מגדלי מגורים הם לא דבר רע מיסודו, אך הם בהחלט דורשים תכנון מתאים ותשתיות שי פאוזנר, 4 תגובותלכתבה המלאה

תל אביב היא שיאנית המגדלים: מסוף 2007 ועד לרבעון השני של 2010 שמרה תל אביב על הבכורה בתחום הבנייה למגורים לגובה, עם 539 דירות בבניינים של 21 קומות לפחות. פתח תקווה התברגה במפתיע במקום השני, עם 485 דירות, ואילו נתניה דורגה במקום השלישי, עם 354 דירות בבניינים כאלה. בסיכומו של דבר, שיעור התחלות הבנייה של דירות במגדלים למגורים (בני 11 קומות ומעלה) ביישובים עירוניים עמד בשנים 2006–2007 על 16.5% מכלל התחלות הבנייה, ובשנים 2008–2009 עלה שיעורם ל־23.5%.

ועד בית לא מספיק

דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, צופה שבשנים הקרובות יזלגו המגדלים מעבר לשוק מגורי היוקרה, וכי בשנים הבאות ישווקו עוד ועוד דירות בגובה רב לדיירים במעמד הביניים. לכאורה, אכן נכון לומר כי בנייה לגובה מנצלת טוב יותר את עתודות הקרקע, אך למרות זאת היא אינה חפה מבעיות. שתי תופעות צומחות עם המגדלים החדשים: הראשונה היא התכנון העירוני הלקוי במקרים רבים, שבמסגרתו אין התאמה בין התוכניות שמאשרות בנייה לגובה לתוכנית הכוללת של המרקם העירוני (ראו מסגרת). השנייה היא התחזוקה היקרה והבעייתית של המגדלים, שמובילה להשתלטות גורמים לא מנוסים.

לדברי מריאן, על המדינה להיערך בהקדם ולהגן על אזרחיה מפני הסכנות הכלכליות הכרוכות במגורים בבניין רב־קומות. "בישראל כיום אין כלל אכיפה בנושא של תחזוקת המבנים", הוא אומר. "הרשויות נזעקות לנושא רק כשמתרחש אסון. יש לפעול לחקיקה מסודרת בנושא תחזוקת המבנים ושילובה בחוק מכר דירות במסגרת הפיכתו לחוק כולל ומודרני. יש להבין שוועד בית סטנדרטי שמנהל בניין של שלוש קומות לא יכול לנהל ולתחזק בניין של 20 קומות".

במגדלים המודרניים ישנן שני סוגי מערכות המצריכות טיפול ואחזקה מקצועיים קבועים: הקבוצה הראשונה היא של מערכות חירום, שבהן אפשר למצוא את הגנרטורים, ספרינקלרים (מתזי כיבוי אש), מערכות אגירת מי חירום, מערכות שאיבת עשן בעת שריפה ומערכות יניקת אוויר לחדרי מדרגות. כל אחת מהמערכות הללו מצריכה בדיקות חודשיות וקבלת אישורים של גופים רגולטוריים פעם או פעמיים בשנה. מעבר לכך, קיימת בעייה של הגעת שירותי מכבי האש לדירות מעל הקומה התשיעית, מה שמצריך מערכות שמסוגלות לתת מענה במקום הכבאים בשעת שריפה.

בקבוצת המערכות השנייה נמצאות מערכות היומיום, שכוללת את המעליות, קירות המסך, מערכות הפרדת מים, מאגרי מים למיזוג מרכזי, אזורי הבילוי בבניין כמו לובי, חדרי כושר, בריכת השחייה, גנים וחניונים תת־קרקעיים. "רוב מערכות החירום אמורות לפעול רק בשעת חירום, ולכן אם מתרחשת בהן תקלה לא ממהרים לתקן אותה", אומר מריאן.

"חוסר אכיפה"

בעיה נוספת היא המחסור הבולט בטיפול בחיפויי הבניין והרכוש הציבורי. בתחומים אלה אין אכיפה של הרשויות כלל, אומר מריאן. "לשם השוואה, בקנדה הרכוש המשותף של הבניין וכל המערכות בו לא שייכים לדיירים אלא לחברה בבעלותם המנוהלת על ידי גורם מקצועי. לחברה יש אחריות במסגרת החוק לתחזק את הבניין ולגבות דמי ניהול".

תמיר מינץ, בעל חברת האחזקה וניהול מבנים מ.מ.מ אחזקות, מספר שהמחסור בגורמים מקצועיים בתחום רבי־הקומות הוביל לכניסת "חאפרים". כדי לענות על הצורך בהסדרת ענף הניהול, בשנה שעברה הקימו השחקנים הגדולים בתחום את האיגוד הישראלי לניהול בתים ומבנים בישראל. בין היתר נדרשים חברים באיגוד להציג תעודת יושר, פוליסות ביטוח, מסמכי בנק, אישור מחברות מעליות על עמידה בהתחייבויות, אישור רו"ח על ניהול ספרים ועוד. "בשוק הזה בולט חוסר ידע וניסיון בהפעלה ותחזוק של מערכות בבניין אצל שחקנים רבים בו", מסכם מינץ.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
לגור במגדלים זה בכלל לא תענוג
אנשים קונים דירה ומצטופפים 100 - 150 דירות בבניין .... לרוב המשפחות 2-3 מכוניות מה שגורם לכך שבבוקר יוצאים מהחניון 200 מכוניות .... בנוסף, במגדלים שיש ילדים, בשעת היציאה לבית הספר ממתינים למעלית זמן רב ... מעבר לכך, עלות האחזקה האמיתית במגדל היא כ- 2,000 שקל לחודש לדירה ... יש מגדלים חדשים שגובים 400 - 600 שקל לחודש ומכסים את עלויות האחזקה כרגע ... אבל אחרי כמה שנים שצריך לתחזק ולתקן מערכות יקרות, מתגלה הבור האמיתי ... אני מעדיף לגור בבניין בוטיק ... ברור לי שצו השעה לעבור לבניה לגובה ... אבל לדעתי, תוך כמה שנים נראה בריחה מרוב ההמגדלים שניבנו לאחרונה
יורם  |  17.08.10
11.
מגדל זה איכות חיים אבל יקר
אני גר במגדל של 17 קומות עם בריכה (משותפת למספר מגדלים). יש כ 70 משפחות במגדל שבו אני גר ואני ממש לא מרגיש אותם. יש קיר משותף במטבח ובמרפסת השירות הבידוד בין הקומות מעולה, הלובי הקומתי גדול (וגם ככה רק מי שגר בקומה מגיע אליו) ככה שאין שום בעיה של פרטיות. מעבר לזה, אני נמצא 11 קומות מעל הרחוב ככה שגם את הרחוב אני לא מרגיש. הנוף והאויר נהדרים. הבעיה היא שהתחזוקה יקרה. יש חברת ניהול, שלוקחת עמלה יפה, יש המון שטחים ציבוריים שצריך לתחזק (לובי ענק, חדר אירועים, חניון תת קרקעי עם שתי קומות, גינה ענקית וכמובן הבריכה). יש מערכות שדורשות תחזוקה יקרה, שערים חשמליים(4), מעליות (3), מערכות חירום, רק חשבון החשמל מגיע לעשרות אלפי שקלים. ועד הבית יוצא משהו כמו 700 שקל בחודש (כולל בריכה) וזה בבניין חדש. כשהבניין יתחיל להתיישן ויצטרכו שיפוצים שונים זה יכול להגיע גם ל 1000 שקל. מגורים בבניין כזה מתאימים למי שיכול להרשות עלצמו, לא לאוכלוסיה חלשה וזוגות צעירים.
י.  |  16.08.10
9.
רן, דווקא סינגפור נראית מעולה
כנראה אתה לא יודע מה המושג עולם שלישי אומר. בעולם שלישי אנשים לא עוברים את גיל 40 ומתים לפני זה. בעולם שלישי כולם גרים בפחונים. תגיד תודה שאתה חי בישראל ולא במרכז אפריקה למשל. סינגפור למשל התחילה מעולם שלישי והפיתוח העלה אותה לרמה הטובה שהיא נמצאת בו עכשיו. תבינו כבר. אין מה לעשות! לא נוכל לגור בבניינים עד 10 קומות כל הזמן. ישראל היא מדינה אחת הצפופות בעולם, והמגדלים הם הפתרון היחיד. מה רע בבניין 5-6 קומות? בעוד שני עשורים הוא לא יספיק לאוכלוסיה אגב לאחד מר"ג. מה הבעיה עם 200 שכנים? היתרון במגדל הוא שאם יהיו יותר שכנים, אז דמי הניהול יהיו קטנים יותר כי זה יתחלק בין כולם. תבינו שמרכז הארץ כבר לא בנוי לבלוקים של 5 קומות. רוצים בניינים של 5 קומות ופחות? יש לכם את הפריפריה המקסימה. רוצים לגור במרכז? אין מה לעשות, תצטרכו לגור ברבי-קומות. מה לעשות שלא תמיד קורה מה שרוצים. למה במדינות אחרות יש יותר בניינים עם 3 קומות? כי יש להם שפע של קרקעות! אנחנו מדינה קטנה עם אוכלוסיה גדולה יחסית לשטח שלה.
16.08.10
לכל התגובות