אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגורואים של וול סטריט מספקים תחזיות לקראת יומיים של הכרעות בארה"ב צילום: בלומברג

הגורואים של וול סטריט מספקים תחזיות לקראת יומיים של הכרעות בארה"ב

השוק האמריקאי מחפש כיוון לקראת הבחירות והודעת הפד על תוכנית ההקלה הכמותית. מארק פאבר וברטון ביגס מצפים לראלי ומנהלי ההשקעות הראשיים של בלאקרוק ובלאקסטון יותר פסימיים

02.11.2010, 18:34 | עומרי כהן

עיני כל העולם נשואות השבוע לשני אירועים מרכזיים יותר שיתרחשו בארה"ב היום ומחר - הבחירות לשני בתי הקונגרס, וההכרזה של הבנק הפדרלי המרכזי על היקף תוכנית התמריצים השנייה שלו - (QEII (Quantitative Easing II.

הבחירות היום אמורות להביא למהפך רפובליקני בבית הנבחרים, אחרי שנתיים שבהן נהנה ממשל אובמה מרוב בשני בתי הקונגרס. בסנאט אמורים הדמוקרטים לשמור על רוב מזערי, שישאיר אצל אובמה חלק מהכוח. בכירי הבנק הפדרלי ייפגשו היום ומחר כדי לדון בתוכניות לתמרוץ הכלכלה האמריקאית, שקצב צמיחתה נמצא בחודשים האחרונים במגמת ירידה.

ביום רביעי אמור הבנק הפדרלי להכריז עוד כמה כסף הוא מתכנן להזרים לשוק במסגרת תוכנית ההקלה הכמותית השנייה, QEII, ובאיזה קצב. הערכות מוקדמות דיברו על היקף של עד 1.5 טריליון דולר, אולם בשבוע שעבר חשף "הוול סטריט ג'ורנל" כי ההיקף יסתכם בכמה מאות מיליארדי דולרים בלבד.

בסוף אוגוסט הודיע יו"ר הבנק הפדרלי המרכזי בן ברננקי כי הבנק ישקול רכישה נוספת של אג"ח ממשלתיות, שאמורה להביא להפחתת הריביות ארוכות הטווח. מאז זינק מדד S&P 500 בכ־16%, והתשואה לפדיון של האג"ח הממשלתיות ל־10 שנים זינקה לשיא של קרוב לשנתיים - 2.38%. התוכנית אמורה להעיר את הכלכלה האמריקאית, שקצב הצמיחה שלה עמד ברבעון השלישי על 2% בלבד. קצב זה אינו מספיק להפחתת שיעור האבטלה במדינה, שנמצא בשיא של 26 שנה (9.6%).

מאז פרוץ המשבר לפני כשנתיים הפחית ברננקי את הריבית לטווח של 0%–0.25% ורכש משכנתאות ואג"חים ב־1.7 טריליון דולר. אלא שמנגד מבקש ממשל אובמה להפחית את הגירעון התקציבי של ארה"ב, שהסתכם בשנתיים האחרונות בכ־2.7 טריליון דולר, באמצעות צמצום הוצאות הממשלתיות. בכירי הפרשנים העריכו השבוע כיצד ישפיעו תוצאות שני האירועים על הכלכלה ועל שוק המניות.

 

בקרוב צפוי תיקון בשוק - מארק פאבר

 

מארק פאבר. "QEII כבר מתומחר בשוק", צילום: בלומברג מארק פאבר. "QEII כבר מתומחר בשוק" | צילום: בלומברג מארק פאבר. "QEII כבר מתומחר בשוק", צילום: בלומברג

יועץ ההשקעות שחזה את קריסת שוקי המניות ב־1987 מציין כי "למרבה הצער", הדמוקרטים ימשיכו לשלוט בסנאט, ולכן לא צפויים שינויים משמעותיים במדיניות המוניטרית והפיסקאלית של הממשל. להערכתו, העליות בשוקי המניות בחודשיים האחרונים מתחו את רמות המחירים בשוק. המחירים הנוכחיים, החולשה בדולר ומחירי הסחורות והמתכות הגבוהים מלמדים לדעתו על תיקון קרוב בשוק.

 

לדעתו, QEII כבר מתומחרת ברובה בשוק ולכן כל החלטה שתהיה נמוכה מטריליון דולר תאכזב את השוק ועשויה להוות את הזרז לתיקון, שעשוי לגרור עוד הקלה כמותית. אבל התיקון אמור לספק הזדמנויות קנייה עבור משקיעים - מה שיוביל למחזור עלייה נוסף, ולא לשוק דובי.

 

על המשקיעים להתכונן לראלי מפתיע של 10% נוספים - בארטון ביגס

בארטון ביגס. "טעות להפסיק את התמריצים", צילום: בלומברג בארטון ביגס. "טעות להפסיק את התמריצים" | צילום: בלומברג בארטון ביגס. "טעות להפסיק את התמריצים", צילום: בלומברג

מנהל קרן הגידור טראקסיס פרטנרס העריך כי שוק המניות האמריקאי (מדד S&P 500) עשוי לעלות ב־10% נוספים, אם הבנק הפדרלי המרכזי יכריז על תוכנית שנייה לרכישת נכסים פיננסיים. "החוכמה הקונבנציונלית היא שהשוק הולך כנראה למכירת חיסול, אבל משקיעים צריכים להתכונן לראלי מפתיע של 10% נוספים. המהלכים החכמים ביותר יהיו השקעה במניות טכנולוגיה ובתרופות", אמר ביגס.

"תהיה זו טעות להפסיק את התמריצים הממשלתיים, כי הכלכלה העולמית עדיין נמצאת בעמדה מסוכנת ביותר. הבנק הפדרלי עושה את הדבר הנכון, והממשלה שלנו לא. אנחנו עדיין מבכים את הצנע הפיסקאלי. אנחנו צריכים צמיחה כלכלית חזקה יותר, וגם צריכים להבטיח שאנחנו לא זורקים את עצמנו ואת העולם בחזרה למיתון".

ביגס טוען שהמחיר של צעדים אלה יהיה היווצרות בועה חדשה. הוא צופה בעתיד התפתחות של "בועה ענקית" בשווקים המתעוררים, אבל להערכתו הגענו רק למחצית הדרך במסלול המוביל לשם. "אנחנו עדיין לא שם. היסודות הכלכליים עדיין חזקים מדי, טובים מדי, יש יותר מדי צמיחה ותמחור הנכסים בשווקים המתעוררים עדיין אטרקטיבי". 

לזנוח את האחזקה באג"ח של ממשלת ארה"ב ולקנות מניות של חברות טכנולוגיה - ביירון ויין

סגן יו"ר חברת ההשקעות בלאקסטון גרופ העריך כי המשקיעים צריכים לזנוח את האחזקה שלהם באג"ח של ממשלת ארה"ב מאחר שצפויה עלייה מחודשת בתשואות שלהן, ולקנות מניות של חברות טכנולוגיה ושווקים מתעוררים. "זה גובל בפשע איך שאנחנו מצליחים לשמור על שיעורי ריבית כל כך נמוכים בארה"ב. אתה לא רוצה להחזיק אג"ח ארוכות טווח כי אם הריבית בסופו של דבר תתחיל לעלות, אתה יכול להפסיד כסף", הוא אמר.

 

ביירון ויין. "כל צעד של הקלה כמותית יעשה מעט מאוד", צילום: בלומברג ביירון ויין. "כל צעד של הקלה כמותית יעשה מעט מאוד" | צילום: בלומברג ביירון ויין. "כל צעד של הקלה כמותית יעשה מעט מאוד", צילום: בלומברג

וויין מעריך כי התשואה השנתית לפדיון של האג"ח לעשר שנים יכולה לטפס בעתיד עד ל־5% - כמעט כפול משיעורה הנוכחי. מנגד, העלייה בשוק המניות האמריקאי צפויה להתמתן, כאשר האשראי יתחיל להתייקר ומאחר ששוק הנדל"ן למגורים לא יתאושש לפני 2014.

להערכתו של וויין, כל צעד של הקלה כמותית יעשה מעט מאוד בכל הקשור להמרצת הצריכה הפרטית בארה"ב, ולכן הממשלה צריכה להגביר את ההשקעות בתשתיות כדי לייצר עוד מקומות עבודה.

שוק המניות האמריקאי אמנם עשוי, לדעת וויין, להמשיך ולטפס עד סוף השנה, בעזרת הנתונים ממכירות חג המולד ותוצאות "חיוביות" לתפיסת השוק בבחירות לקונגרס היום. אולם העליות ב־2011 יהיו כנראה מוגבלות, כשהכלכלה האמריקאית תצמח ב־3% בלבד - הרבה מתחת לצמיחה בסין ובמדינות מתפתחות אחרות. לכן, על המשקיעים להחזיק 20% מהנכסים במניות של שווקים מתעוררים ועוד 10% במניות של חברות אמריקאיות ואירופיות "איכותיות", כמו של יצרניות מחשבים ותוכנה. 10% מהתיק צריך להיות מושקע לדעתו בניירות ערך בסיכון גבוה, כגון משכנתאות והלוואות ממונפות ברחבי העולם, 10% בזהב וסחורות אחרות, והשאר בקרנות גידור, קרנות הון פרטי ונדל"ן.

לדעתו של וויין, הסיכוי שהרפובליקנים ישתלטו, הן על בית הנבחרים והן על הסנאט, הוא גבוה מאוד ותוצאה שכזו תתמוך באופטימיות בשוק המניות. למרות זאת, הוא אינו בטוח שגוש חוסם רפובליקני בקונגרס הוא התוצאה הטובה ביותר עבור הכלכלה המקומית."יש לנו הרבה מה לעשות במדינה הזאת והשקעה בתשתיות היא רק אחת המשימות. זה יהיה דבר טוב אם תהיה לנו מערכת שאיתה אפשר לעבוד ולהשיג דברים, אבל לא נראה שיש לנו מערכת כזאת".

 

הקלה כמותית צפויה להתברר כתרגיל נואש של ברננקי - ג'רמי גרנתם

יו"ר חברת ניהול הנכסים GMO כתב בדו"ח האחרון שלו לסיכום חודש אוקטובר כי המניפולציות שביצע הבנק הפדרלי על שיעורי הריבית ומחירי הנכסים בארה"ב כבר גרמו נזק נרחב לכלכלה המקומית, וכי צעדים נוספים של הקלה כמותית יכולים להרע את המצב. "הקלה כמותית צפויה להתברר כתרגיל נואש עוד יותר ממדיניות הריבית הנמוכה", הוא ציין.

 

ג ג'רמי גרנתם. "להעניק בהשקעות משקל יתר לשווקים מתעוררים" | צילום: בלומברג ג

ריבית נמוכה מעודדת ספקולציות, מעלה את החשש מפני אינפלציה ופוגעת בערכו של הדולר. לדעתו, למדיניות המוניטרית המרחיבה של הבנק הפדרלי יש השפעה שלילית על חזרת הכלכלה למעמד בריא ויציב עם רמת תעסוקה גבוהה.

הוא טוען כי למרות האמונה הפופולרית, רמות חוב גבוהות אינן עושות דבר לטובת המרצת שיעורי הצמיחה בתמ"ג. "בעולם האמיתי, צמיחה תלויה בגורמים ממשיים: היקף ההשכלה ואיכותה, מוסר העבודה, פרופיל האוכלוסייה, הכמות והאיכות של מפעלים וציוד, הארגון העסקי, איכות מנהיגי הציבור וכן איכות הרגולציה ורמת האכיפה.

גרנתם ממשיך להעדיף מניות של חברות איכותיות. לדעתו, משקיעים צריכים להעדיף חברות אמריקאיות איכותיות - בעלות רווחיות יציבה ורמת מינוף נמוכה - שעדיין זולות בהשוואה לשאר שוקי העולם, וכן להעניק משקל יתר למניות בשווקים מתעוררים. הוא ממליץ להתרחק מחברות אמריקאיות באיכות נמוכה ולשמור על רמת מזומן גבוהה, בשל תנודתיות השוק וחוסר הביטחון בנוגע ליסודות הכלכליים.

 

כיוון הכלכלה נותר מעורפל - בוב דול

סגן יו"ר בלאקרוק - חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם - מעריך שתוכנית התמריצים השנייה של הבנק הפדרלי תהיה דומה בהיקפה לתוכנית הראשונה, וכי הבנק ירצה לאמץ גישה גמישה ומתגברת, ששומרת על ההתחייבות שלו לחיזוק הכלכלה. דול מציין כי בשל האיומים הדפלציוניים הקיימים ישנו חשש גובר והולך שארה"ב תיפול קורבן לאותו סוג של משבר חובות שפגע באירופה ב־2010 - אבל להערכתו, תרחיש זה לא סביר שיקרה, לפחות לא בשנים הקרובות.

 

בוב דול. "בטווח הקצר, התמריצים חשובים", צילום: בלומברג בוב דול. "בטווח הקצר, התמריצים חשובים" | צילום: בלומברג בוב דול. "בטווח הקצר, התמריצים חשובים", צילום: בלומברג

"לפי שעה, הדולר האמריקאי נותר מטבע הרזרבה המרכזי בעולם, והוא עדיין נחשב למקום המפלט העיקרי בזמנים של פאניקה. עם זאת, בטווח הארוך אנחנו מסכימים כי ארה"ב תידרש להתמודד עם התאמות פיסקאליות הכרוכות בקשיים פוליטיים.

"התמריצים בטווח הקצר נותרו חשובים מאחר שהכלכלה עדיין במצב שברירי, אבל ארה"ב אינה צריכה להתייחס לנושאים ארוכי טווח של גירעון עמוק ומצבים של חוסר איזון. אנו מצפים לראות כמה שילובים של העלאת שיעורי המס, הפחתת ההוצאות הממשלתיות, ורפורמה בזכאויות שיכולה לכלול העלאת גילאי הפרישה בעתיד.

"אף שהתנאים בשוק השתפרו בשבועות האחרונים, רוח של חוסר ודאות החלה לנשוב, כאשר הכיוון העתידי של הכלכלה נותר מעורפל. שוקי המניות המשיכו לתמחר התאוששות כלכלית מתונה - תרחיש שאיתו אנחנו מסכימים.

"בנוסף לחוסר הוודאות סביב השאלה כיצד תשפיע הסביבה המאקרו־כלכלית על הנכסים הפיננסיים, הנושא המרכזי שישפיע לדעתנו על שוק המניות בשנה הקרובה הוא היכולת של החברות להמשיך להצמיח את רווחיהן בימים של צמיחה כלכלית נומינלית חלשה. אני מאמין שכן, ולכן גם אני מאמין שמחירי המניות ימשיכו במסעם כלפי מעלה. כמו כן, בסביבה הנוכחית שוקי המניות אינם נדרשים לעלייה משמעותית כדי להשיג תשואה גבוהה יותר משוקי המטבעות והאג"ח".

עוד מציין דול, כי בראלי הנוכחי בשוק המניות קיימת קורלציה נמוכה בין הסקטורים השונים ובין המניות השונות בתוך הסקטורים. בסביבה מעין זו, סלקטיביות בבחירת המניות נעשית קריטית יותר ומגמה זו צפויה להערכתו להימשך.

תגיות