אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלב האזילה  של המסקנות

שלב האזילה של המסקנות

קרוב לוודאי שחלק מההמלצות ישונו עד לגרסה הסופית, אבל העיקרון הוא ברור: תמלוגי הגז יהיו גבוהים יותר

14.11.2010, 07:20 | גלית חמי

יש משהו קצת מפחיד במבט המחויך של פרופ' ששינסקי, שהפציע בימים האחרונים מעל כל מסך אפשרי בערוצי התקשורת - חיוך של מנצח שכמו חזר משדה הקרב, אוחז בידו את ראשו הערוף של האויב. מחויך ומאושר, ששינסקי הרשה לעצמו לפנות אישית ליצחק תשובה ולשגר לעברו עצות, ובפליטת פה חצי מתוכננת אף אמר שאנחנו צריכים לעודד את יבוא הגז המצרי.

מה ששכח ששינסקי הוא שתשובה אינו אויב המדינה, שהמערכה עוד לא הסתיימה, ואם אכן הילכו עליו אימים כפי שהוא מצהיר, הרי שהיתה זו רק המערכה הראשונה בדרך לגיבוש ההמלצות הסופיות של הוועדה.

איתן ששינסקי. חיוך של מנצח, צילום:: גיא אסיאג איתן ששינסקי. חיוך של מנצח | צילום:: גיא אסיאג איתן ששינסקי. חיוך של מנצח, צילום:: גיא אסיאג
השפעה מיידית על הכיס

 

לא רק שקריאות הניצחון היו מוקדמות מדי, אלא הן גם משרתות היטב את תשובה ואת שותפיו בעסקי הגז. אלה יכולים להודיע עכשיו שיצאו מושפלים עד עפר והפסידו יותר ממחצית מהרווחים לטובת קופת המדינה, ושאר סיסמאות שאינן מתעמקות בפרטים הקטנים.

ועדת ששינסקי, במגבלות שניתנו, דווקא עשתה עבודה לא רעה כלל. היא הוכיחה מקצועיות, ובינתיים עמדה יפה בלחצים שלה ושל שר האוצר מול הלחצים של הטייקונים. אבל דווקא הכותרות הפומפוזיות ודעת הקהל האוהדת משחקות לרעתה ומשמשות נקודת פתיחה טובה לתשובה וחבריו: כעת, "אחרי שניצחנו", גם אם יורידו סעיף כזה או יתקנו אחר, אף אחד כבר לא ישים לב.

אם בכירי תעשיית הגז בישראל יבינו שדעת הקהל פועלת לרעתם וכי שאין סיכוי שההמלצות ייגנזו במלואן לעוד כמה שנים, הרי שנקודת התורפה שעליה ינסו ללחוץ היא ביטול סעיף ניכוי האזילה. לפי חישובי האוצר, הטבת המס הזו שניתנת לשותפויות הגז - שלא היתה ידועה כלל עד ועדת ששינסקי - קיזזה את התמלוגים כמעט במלואם, כך שבפועל, שותפויות הגז לא שילמו תמלוגים למדינה. ביטול ניכוי האזילה משמעו שהחל ב־1 בינואר 2011, שותפויות הגז יתחילו לשלם למדינה תמלוגים מלאים. אבל בניגוד לכל הסעיפים האחרים בהמלצות הוועדה, לניכוי האזילה יש השפעה מיידית על הכיס של שותפויות הגז.

המבחן של שטייניץ

 

לכאורה, נראה כי חברי הוועדה היו הוגנים ביותר כלפי מחפשי הנפט ואפשרו להחזיר את ההשקעה בתוספת של 50% לפני מס, ורק אחרי זה יוטל המס המיוחד - ועוד בהתאם לגודל המאגר. אלא שההתחשבות הזו מתעתעת. הבטחת רווח למשקיעים נראית כמו נוסחה שאמורה לעודד כל משקיע בר־דעת לרוץ ולחפש גז בים, אולם מדובר למעשה בסוג של פיצוי על סעיף אחר שעליו המליצה הוועדה, ולפיו אותו מנגנון יחול על כל מאגר בנפרד ולא יאפשר הסטת הכנסות או הוצאות בין מאגרים שונים.

ברוב הקידוחים שבהם מושקע כסף בשלב הראשון לא נמצא דבר, והכסף יורד לטמיון. אחת מהנחות העבודה של המחפשים היא שכל ההוצאות של הקידוחים הריקים יקוזזו עם הקידוח שיניב גז בכמויות מסחריות, אולם סעיף הפרדת המאגרים מבטל את האפשרות הזו.

קרוב לוודאי שחלק מההמלצות ישונו עד לגרסה הסופית, אבל העיקרון הוא ברור: תמלוגי הגז יהיו גבוהים יותר. השאלה העיקרית שנותרה פתוחה היא פוליטית. ששינסקי אמנם חש הקלה אישית גדולה, אבל בניגוד אליו, שר האוצר יובל שטייניץ יודע שהוא עומד עכשיו למבחן אישי הרבה יותר מורכב: האם ראש הממשלה ייתן לו גיבוי ויעמוד מאחורי המלצות הוועדה, שכן אחרת, זה יהיה כישלון שלו. גם לשטייניץ עוד אין תשובה על כך. 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מי שמשקיע במניות, לוקח בחשבון שהוא עשוי להרוויח או עלול להפסיד!....זה לא ענינה של
המדינה (=זוכרים את הצעקות אחרי נפילת אפריקה ישראל...גם אז באו בבכי ואיומים לממשלה). אם מישהו לא בטוח שהוא יכול להרוויח, שלא ישקיע במניות. ומה עם המשקיעים בחברות החומוס והחמוצים? וטבע?.... הכסף מהתגמולים אמור להיות מופנה לכלל התושבים, לפי יעדים של הממשלה(=שבהם המשקיעים לעולם לא ישקיעו).
צ'רלי ורבע  |  15.11.10
7.
שר האוצר אחראי לאוצר המדינה, ולא למצבם של המשקיעים (=לא מבין הכיצד הם נוטלים
סיכונים מרצון (=מציפיה לרווח גדול...), ומציפים שהמדינה תגן עליהם מהפסדים). גם אם קופות הגמל השקיעו בגז, זו בעיה שלהם. ולגבי תשובה...הכיצד זכה הוא (=ביחד עם נובל) לזיכיונות שהם כ-70% משטח המים הכלכלים של ישראל?... ולמעשה הוא מונע מאחרים (=שלא בדין) להשתתף בתחרות על הזיכיונות הללו(=כולל חברות אמריקאיות אחרות). שלא לדבר על פטנט ה"אזילה"(=המצאה ישראלית יחודית) שבזכותו לא שילם תגמולים כלל...
עורי ציון הוי עורי , פופוליסטיקה  |  15.11.10
5.
הטיעון על "נזק למשקיעים" הוא פופוליסטי במקרה הטוב!...הרי לגבי כל חברה שנסחרת אפשר
לטעון שהיא "מקופחת במס"(=ולא נזכיר כמובן שמס חברות הורד מ-36% ל-18%). השקעה היא סיכון ידוע מראש (=להפסד ולרווח)...והיא החלטה אישית של כל משקיע. אבל מיסים הם כסף של כל העם (=כולל אלמנות ויתומים)...גם אם לא בטוח שהם הולכים תמיד למקום הנכון. למה שלא יורידו את המס על משקיעי הטוטו והלוטו?...חאליק ג'נטיל.
צ'רלי ורבע  |  15.11.10
4.
מוזר שמחפשי טובת הציבור,פוגעים באופן מיידי בציבור.
איך יתכן שמחזיקי היה"ש שהם ישראמקו,רציו,מודיעין,וחלק גדול מדלק אבנר מכל חברות הגז והנפט. הפסידו במהלך נובמבר עשרות אחוזים מכספם. ולא שאמה ולא שטייניץ ואפילו לא שלי יחימוביץ "מגינת העם" לא משמיעים קול? האם ציבור שלם של משקיעים גם באמצעות אפיקים "סולידיים" שנפגע ויפגע וכבר שילם מכספו כעת (כן,גם אתם, בידקו מחר את קרנות ההשתלמות וקופות הגמל שלכם) ראוי שיפגע? מדוע? למה ציבור שלקח סיכון עצום תמורת הסכם עם מדינת ישראל צריך להיפגע? מה המסר של מדינת ישראל לציבור שלם? האם יחזירו לציבור משקיעי ישראמקו 1.4 מיליארד ש"ח שמימנו חיפושי גז ונפט ללא שום מימון או עזרה מהממשלה? האם סכומי העתק שמימנו מחזיקי היהש ב- 513 הקידוחים העקרים שנעשו כאן יפוצו ויוחזר כספם? הרי אם מלכתחילה הם סיכנו את כספם והשקיעו תמורת רווח שסוכם עם המדינה, ומאחר שהמדינה כפי שמתברר לא ממש התכוונה לעמוד בחלקה בהסכם. האם לא ראוי שעיקרון הרטרואקטיביות לא יפצה גם את מחזיקי היהש בדיעבד? הפגיעה היא במחזיקי יחידות ההשתתפות,קרי,אנחנו,כלומר הציבור. אותו ציבור שלכאורה וכביכול באים אתם לשמור ולהגן עליו. התוצאה הפוכה לחלוטין, או שלא.השאלה האמיתית היא. איזה ציבור יקבל את הרווח שאני ומחזיקי היה"ש מימנו מכיסם הפרטי, מישהו באמת מאמין שהכסף הזה ישנה את חייו? ובהקשר של אלה שמעולם לא לקחו סיכון ולא הימרו מכספם בחיפושים מדוע שלא תדרשו להשתתף גם בזכיה בהגרלה שלא השתתפתם בה? תשובה הוא אדם אחד שמאוד נוח לכם לתקוף אותו. וזאת במקום לברך אותו על שינוי מהותי שהוא הוביל לטובת המדינה ל100 השנים הבאות. מאוד נוח לחלק מהפוליטקאים לשכוח שרובו המוחלט של הכסף מוחזק ע"י הציבור. הציבור הולך לבחירות,הציבור הפסיד כסף בגלל נבחרי ציבור מסויימים. הציבור שמאוד נפגע, ישמיע את קולו בדרך דמוקרטית. דמוקרטית הרבה יותר מהניסיון המאוד לא דמוקרטי שנעשה במדינה נאורה, כביכול.
Rational  |  15.11.10
לכל התגובות