אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - נתניהו שוקל: דחיית מיסוי מאגר תמר בשנה נוספת צילום: יותם פרום

בלעדי ל"כלכליסט" - נתניהו שוקל: דחיית מיסוי מאגר תמר בשנה נוספת

ראש הממשלה בוחן ריכוך נוסף להמלצות ששינסקי. היזמים יוכלו להתחיל את הפקת הגז מתמר בסוף 2014 במקום בתחילתה בשביל לזכות בהקלות

13.01.2011, 06:55 | ליאור גוטמן ומיקי פלד

האם משרד ראש הממשלה מצא דרך להוציא את העוקץ מהלחץ שמפעילים יזמי מאגר הגז הטבעי תמר נגד המלצות ועדת ששינסקי? ל"כלכליסט" נודע כי בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בוחנים הצעה לפיה המשק הישראלי יוכל "להסתדר" ללא הגז מתמר שנה נוספת, וכך טענות היזמים על דחיפות פיתוחו של המאגר יתרוקנו מתוכן. הפתרון המסתמן הוא פיתוחו של מאגר נועה, שהינו חלק מקידוח ים תטיס.

כ־45% מתצורכת החשמל של המשק הישראלי מבוססים על גז טבעי. כ־60% מהגז הטבעי שצרכה ישראל ב־2010 הגיעו ממאגר מארי B שבקידוח ים תטיס. האספקה ממאגר זה צפויה להסתיים בתחילת שנת 2014. המאגר הבא שאמור היה למלא את מקומו של מארי B באספקת הגז לישראל הוא מאגר תמר. אלא שפיתוחו של תמר מתעכב עקב קשיי מימון, הנובעים בין היתר - כך לדברי היזמים - מהמלצות ועדת ששינסקי.

ההמלצות מעלות את המיסוי על רווחי היזמים במאגר, מה שלטענתם מקשה על גיוס הכספים לפיתוחו. על רקע לוחות זמנים אלו הפעילו היזמים שמאחורי תמר - יצחק תשובה מקבוצת דלק וצ'אק דווידסון מנובל אנרג'י האמריקאית - לחצים על ראש הממשלה כך שיחריג את מאגר תמר מ"גזירות ששינסקי".

בפועל, ההצעה שנשקלת עתה בלשכת נתניהו היא להשלים עם הגעת הגז מתמר ב"איחור" של שנה - בסוף 2014 ולא בתחילת אותה שנה. ליזמי תמר הובטח בהמלצות כי אם יספקו את הגז במועד המקורי (תחילת 2014) - ישלמו מס ייעודי רק אחרי שהתשואה מהמאגר תגעי ל־200% (ולא 150% למאגרי גז אחרים). עתה בוחנים בלשכה את האפשרות של דחיית התנאי, כך שההטבה של מיסוי מיוחד רק אחרי 200% תשואה תחול אם הגז יגיע בסוף 2014.

ההגיון מאחורי ההצעה הוא שארכה של שנה תעניק די זמן ליזמים להתארגן על מציאת מקורות המימון להפקת הגז ממאגר תמר. המימון הנדרש להפקה עומד על כ־3.5 מיליארד דולר, כשמתוכם 1.3 מיליארד דולר כבר הושקעו.

לפי ההצעה, את הפער שנוצר באספקת הגז - בין תום מאגר מארי B לתחילת מאגר תמר - יספק מאגר נועה, מאגר קטן השוכן לצד מארי B בשטח ים תטיס. במאגר נמצאים כ־7 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי, כ־50% יותר מצריכת הגז השנתית של ישראל כיום (5.2 BCM ב־2010). השותפות בקידוח ים תטיס - קבוצת דלק (53%) ונובל (47%) - הן גם בעלות האחזקות העיקריות בתמר (31.25% ו־36% בהתאמה).

כפי שנחשף ב"כלכליסט", משרד התשתיות קיבל ביולי האחרון דו"ח ראשוני לפיתוח מאגר נועה משותפות ים תטיס. הדו"ח הוגש על רקע החשש שהקמת נקודת הקליטה של מאגר תמר באזור זיכרון יעקב תדחה. לאחר שמשרד התשתיות הסכים להעביר את הגז מתמר דרך נקודת החיבור של ים תטיס נושא פיתוחה של נועה הוזנח.

לשכת רה"מ: נתניהו לומד את הנושא

הבעיה היחידה ב"פתרון נועה" היא מימונית: פיתוח המאגר הקטן יעלה ליזמים כ־200 מיליון שקל. מדובר בסכום נמוך

יחסית, אך בתקופה בה החברות נתקלות בקשיי מימון לפיתוח תמר ספק אם היזמים יסכימו להוצאה חד־פעמית של 200 מיליון דולר. בנוסף, מדובר יהיה בהוצאה עודפת עבור פיתוח מאגר תמר, שתיפול רק על שתי שותפות מתוך חמש (בנוסף לדלק ולנובל, בתמר מחזיקות גם ישראמקו ודור).

מדוברות משרד ראש הממשלה לא התייחסו להצעה, אלא מסרו כי: "ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש שלשום עם המשקיעים בקידוח שדה תמר בעקבות פרסום דו"ח ועדת ששינסקי. הפגישה התקיימה על מנת ללמוד את הבעיות הייחודיות לשדה הקידוח תמר. בישיבה דנו בסוגיית המימון לצורך פיתוח השדה בהתאם להוראות המעבר. בדיון נכחו גם שר האוצר יובל שטייניץ, השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שר התשתיות עוזי לנדאו, מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר וראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל. בסיום ציין ראש הממשלה כי ילמד את החומר לעומק ויגבש את עמדתו בקרוב. המלצתו תובא לאישור באחת מישיבות הממשלה הקרובות. ראש הממשלה הוסיף שיקים קרן מרווחי הגז שתתמקד בביטחון ובחינוך.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
כל מי שמגיב פה טועה, שני הצדדים
גם ביבי, גם תשובה, וגם שישינסקי טועים. את הגז כלל לא צריך להוציא מבטן האדמה. במקום זה הגיע הזמן לפתח אנרגה סולרית. לא צריך גאון גדול כדי להבין שבסוף הגז יגמר, וכמובן שרק אז באיחור יתחילו לחשוב מה עושים הלאה. במקום לדחות את הבעיה ל-2061 עדיף שנתחיל לבנות את הפתרון היום.
רואה קדימה , תל אביב  |  13.01.11
26.
אם ביבי מתקפל הרבה לא יבחרו ליכוד.ביבי יהיה בחוץ אבל לטייקון יהיו עוד מיליארדים
אם ביבי מתקפל הרבה לא יבחרו ליכוד.ביבי יהיה בחוץ אבל לטייקון יהיו עוד מיליארדים. לראש ממשלת ישראל היקר אני ממליץ לפניך לתמוך בהמלצות הוועדה ואולי אפילו להעלות את רמת המס על זכייני הגז כמו שממסים במדינות אירופה. ראש ההמשלה היקר כאשר הגעת למסקנה שהתשלומים לקיצבאות ילדים לחד הוריות היו גבוהים מדי ידעת לעמוד כצוק ולבטל את ההטבות כיום כאשר השאלה האם הזכיינים ירויחו מספר מיליארדים או מעט מיליארדים יותר גם עכשו יש לעמוד בפרץ מול הזכיינים הכסף ישמש להשקעה בתשתיות למנוע הרוגים בכבישים הכסף ישמש להעלאת התרומה לתרופות מצילות חיים והצלת חיי בני אדם. הכסף ישמש להחזיר את הכספים למערכות הסוציאליות הישראליות שזה מספר שנים רב מקצצים בתקציביהן ובכך נחסוך מקרי אלימות ומות באזרחים הכסף ישמש לחינוך גורם בו אנו כמדינה מדרדרים בהשוואות הבינלאומיות בשנים האחרונות הכסף ישמש להחזרת חובות של המדינה. מי יצטרך לשמור על מתקני הקידוח רק חיילי צה"ל ,חיל הים וצה"ל וזו עלות לא קטנה. ביבי אל תתן לנו להיות מדינת עולם שלישי. אם מישהו מהזכיינים לא משתלם לו שימכור את חלקו מעניין מאוד אף אחד היום עדיין לא מכר כי עדיין כל העסק משתלם כלכלית.
משה  |  13.01.11
לכל התגובות