אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - קרנות במבחן: חזקות בשוק עולה, חלשות בירידות צילום: shutterstock

השורה התחתונה - קרנות במבחן: חזקות בשוק עולה, חלשות בירידות

16 קרנות בקטגוריית מניות כללי היכו את מדדי ת"א־25 ות"א־100 בשלוש השנים האחרונות, אך רק שלוש עשו זאת בטווח הזמן של חמש שנים. כרגיל, הקרנות מצטיינות בעיקר בתקופות של עליות, אך מתקשות כאשר השוק דובי

22.02.2011, 06:57 | אלינור ארבל, IFO

בימים האחרונים הגיעו איתותי הרגעה מאקרו־כלכליים מישראל ומארצות הברית, המצביעים על רמות צמיחה גבוהות מהמצופה בתוצר המקומי הגולמי של שתי המדינות ב־2010. בעקבות זאת נשמעו תחזיות המנבאות העלאת ריבית בקצב מואץ.

עבור מי שמעדיף את המשך ההשקעה במניות כדרך להשגת תשואה עודפת, בדקנו את ביצועי קרנות הנאמנות בקטגוריית מניות כללי בארץ, שכוללת כ־50 קרנות המנהלות כ־3.4 מיליארד שקל.

הקרנות הללו הן בעלות מנדט פתוח להשקעה בכל מניה שהיא, ובלבד שחשיפתן למניות לא תפחת מ־50%. בשלושת החודשים האחרונים גייסו קרנות אלו כ־440 מיליון שקל.

חלק מהקרנות יצרו לעצמן מדד ייחוס משוקלל (המורכב, למשל, מ־60% מדד ת"א־100 ומ־40% מדד יתר), והן נעזרות בכלים טכניים שונים לקביעת החשיפה והתמהיל. מרביתן חשופות גם למט"ח ועשויות להשקיע בנכסים בעלי סיכון גבוה כמו אג"ח שאינן מדורגות ונגזרים. ז'אנר נוסף בקטגוריה זו הוא של קרנות הדיבידנד, שמשקיעות בעיקר בחברות ערך גדולות, המשלמות דיבידנדים.

ביצועי הקרנות בקטגוריית מניות כללי 

 

מנייתיות טהורות

מבדיקת נתוני התשואה עולה כי בממוצע הקרנות בקבוצת מניות כללי מצליחות יותר בשוק עולה, ומבריקות פחות בשוק יורד. ה־Downside Ratio של הקטגוריה עומד על כ־0.41 בממוצע, כאשר 1 פירושו שהקרן יורדת תמיד פחות מהשוק ו־0 פירושו שהקרן תמיד יורדת יותר. ה־Upside Ratio של הקטגוריה עומד בממוצע על כ־0.54 - כלומר ביצועים טובים יותר בשוק עולה.

הקרנות בקטגוריה זו נחשבות כקרנות מנייתיות "טהורות" ומנהליהן נדרשים כאמור למומחיות רבה, היות שבחירת הנכסים אינה מונחית או מוכתבת מראש על ידי מדדי ייחוס מוגדרים.

למרות נתוני הגיוס של הקטגוריה בשלושת החודשים האחרונים, המשקיע הישראלי בינתיים דבק בשמרנותו, ועדיין מעדיף חשיפה נמוכה יותר למניות באמצעות קרנות האג"ח המעורבות מסוג 80/20 או 90/10.

"עם ישראל אוהב ללכת בלי ולהרגיש עם", אומר רונן אביגדור, מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסים. "בישראל רק כ־8% מסך הכסף בתעשיית הקרנות מושקעים בקרנות מנייתיות טהורות, בעוד שבארה"ב מדובר ב־46%".

כשליש מהכסף המושקע בקרנות מנייתיות טהורות, מנותב לקרנות הכלליות, ולדברי אביגדור, "משקיעים שאינם 'מפחדים' ממניות אוהבים את הקרנות הללו, משום שהן חפות מכל בנצ'מרק ונותנות למנהל חופש פעולה גדול יותר".

אלא שחופש הפעולה והמרחב הבלתי מוגבל בהרכבת התיק עשויים להתברר לעתים גם כחיסרון, ומחייבים בדיקה של ביצועי הקרן לאורך זמן. רק במבט ארוך טווח ניתן לקבל אינדיקציה אמינה לגבי אופן ניהולה של הקרן ומידת הצלחתו של המנהל.

על פי נתוני מורנינגסטאר, 16 קרנות בקטגוריית מניות כללי הצליחו להכות את מדדי ת"א־25, ת"א־100 ומניות כללי בטווח זמן של שלוש שנים. הקרן המובילה בתשואות לשלוש שנים היא מנורה מבטחים (4B) מניות בניהולו של איל טלמור, שהניבה 18.68%.

קרן זו השיגה גם את ה־Downside Ratio הטוב ביותר בקטגוריית מניות־כללי, 0.79 - נתון המעיד על ביצועים טובים בזמן ירידות בשוק. בתקופת השפל של 2008, למשל, אימצה הקרן תיק דפנסיבי שכלל מניות בתחומי ביטחון, פארמה וקמעונאות מקומית, ושסייע לה להשיג ביצועים טובים מהשוק.

נכון ל־31 בינואר 2011, התפלגו האחזקות בקרן כך: 44% במדד ת"א־25, 20% במדד ת"א־75, 27% במדד היתר ו־9% במניות בחו"ל.

בטווח הזמן של חמש שנים, רק שלוש קרנות בקטגוריה השיגו תשואה עודפת על המדדים: קרן פסגות מניות ישראל, שהניבה 12.41%, קרן דש מניות עם 12.12% וילין לפידות מנייתית שייצרה תשואה של 10.1% .

"אנחנו עובדים בשיטת Bottom up, כלומר מרמת הנייר הבודד, בקונספט של קרן גמישה. כך אנחנו יכולים להגיב במהירות, ולצאת או להיכנס לפוזיציות בלי להיות תלויים במדיניות מוצהרת", מסביר אביגדור, מנכ"ל חברת הקרנות של מנורה מבטחים, האחראית לקרן המובילה בתשואה לשלוש שנים בקטגוריה. לדבריו, "אנחנו לוקחים אחריות על התשואות, בלי לתרץ בהפסדים ובירידות של מדד זה או אחר. השאיפה היא להשיג תשואה אבסולוטית טובה, ולא רק תשואה יחסית טובה".

 

בשיטת הקרן הגמישה

אביגדור מציין כי מנהלי הקרן מבצעים עבודה אינטנסיבית סביב מועדי עדכוני המדדים, ומבצעים ניחוש מושכל, אילו מניות צפויות להיכנס ולצאת מהם. בנוסף, נוקטת הקרן אסטרטגיה של חשיפה סקטוריאלית: בוחרת את המניות הזולות במגזר מסוים ומבצעת חשיפה זמנית. "נכנסים, מרוויחים ויוצאים", אומר אביגדור.

ראוי לציין קרן נוספת, אי.בי.אי מניות. זוהי הקרן הגדולה ביותר בקטגוריה - מנהלת כ־400 מיליון שקל. אי.בי.אי מניות הגיעה למקום השלישי, הרביעי והשביעי בקטגוריה בטווחי הזמן של שנתיים, שלוש וחמש שנים, בהתאמה.

עם זאת, נתון ה־Downside ratio של הקרן אינו מלבב ועומד על 0.29 - כלומר ברוב התקופות שבהן השוק ירד, הקרן ירדה יותר ממנו. ה־Upside ratio של הקרן טוב יותר ועומד על 0.55.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

השורה התחתונה: שליש מהכסף בקרנות המנייתיות הטהורות מושקע כיום בקרנות הכלליות. קטגוריה זו מציגה ביצועים טובים בשוק עולה, ופחות טובים בשוק יורד, ומתאימה להשקעה עבור מי שצופה המשך של הצמיחה ואינו חושש מהעלאת ריבית.

תגיות