אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים ניצחו בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדם בעקבות רפורמת בכר צילום: שאול גולן

הבנקים ניצחו בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדם בעקבות רפורמת בכר

ביהמ"ש הכריע הכרעה עקרונית בתשע תביעות ייצוגיות מאוחדות בגובה 6.5 מיליארד שקל, וקבע כי קופות הגמל היו שייכות לבנקים ולא לעמיתים

27.03.2011, 16:03 | מארק שון

בית המשפט המחוזי בירושלים הכריע היום (ב') לטובת הבנקים באחת התביעות הייצוגיות העקרונית ביותר שהתנהלו אודות רפורמת בכר; השופט יצחק ענבר דחה את הבקשות לאשר את התביעות הייצוגיות, וקבע כי הבנקים – ולא העמיתים – הם אלה שהיו צריכים לקבל את התמורה עבור קופות הגמל שנמכרו לאחר רפורמת בכר לגופים פרטיים. סכום התביעות הוערך בכ-6.5 מיליארד שקל.

מדובר בתשע בקשות שונות שהוגשו בשנת 2008 ואוחדו לצורך ההכרעה העקרונית. התובעים טענו, כי התמורה שקיבלו הבנקים, ביניהם הפועלים, דיסקונט, לאומי ומזרחי-טפחות תמורת קופות הגמל, שייכת לעמיתים. התובעים טענו כי ישנו קשר בין המחירים הגבוהים ששולמו לבנקים תמורת הקופות להעלאת דמי הניהול לעמיתים.

בספטמבר האחרון פורסם ב"כלכליסט" אודות העימות שנערך בבית המשפט במסגרת ההליך, בין שני הממונים לשעבר על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר, אייל בן שלוש ודורון שורר. בן שלוש העיד בעד הבנקים, וטען כי הבנקים הגדולים גרפו לכיסם את הרווחים מהמכירה בצדק. שורר טען מנגד כי הרווחים מהמכירה, שנכפתה על הבנקים במסגרת רפורמת בכר, אמורים היו ללכת לעמיתי קופות הגמל - החוסכים.

השופט ענבר הכריע כאמור לטובת הבנקים וקיבל את גרסתו של בן שלוש במלואה. השופט קבע כי התמורה בגין מכירת השליטה בקופות הגמל ובקרנות הנאמנות שייכת במלואה לחברות המנהלות ולבנקים. "נכסי קופות הגמל כוללים את כספי החיסכון וההשקעה של העמיתים", קבע השופט, "אך בצד אלה קיימים נכסי החברה המנהלת, הכוללים, בין היתר, נכסים כגון מותג, סימני מסחר, מוניטין, צוות מקצועי, תרבות ארגונית, ניסיון נצבר בנושא השקעות, שיווק ושירות לקוחות". השופט קיבל את עמדת הבנקים, לפיה הזכויות בעסק, בדומה לכל עסק אחר, שייכות לבעליו (החברות המנהלות).

"המסקנה מתבקשת גם ממאפייניה הכלכליים של פעילות קופות הגמל", כתב השופט, "זהות העמיתים בקופה משתנה באופן תדיר. עמיתים חדשים מצטרפים מעת לעת ואילו עמיתים ותיקים פודים את הכספים שנצברו לזכותם או מעבירים את כספם לקופות ולקרנות אחרות. במצב דברים זה, נראה כי ייחוס התמורה ממכירת הניהול והשליטה בקופה ובקרן לעמיתים אינו אפשרי מבחינה מעשית, וודאי שאין בצידו הגיון כלכלי". עוד קבע השופט, כי העמיתים של קופות הגמל לא ציפו לקבל את התמורה מהמכירה ולכן אין סיכון שהדבר ייפגע בציפייה הסבירה של ציבור המשקיעים שהחזיקו במניותיהם של הבנקים.

עורך הדין ירון אלחנני, המייצג את בנק לאומי, מסר בתגובה לפסק דין כי "בית המשפט קיבל למעשה את כל טענות הבנקים. הטענה הבסיסית היא שצריך להפריד בין כספי הקופות של העמיתים, הכספים שהיו מופקדים, לבין עסק הניהול שבשבילו הבנקים גבו עמלות. הבנקים נאלצו למכור אותו, והתובעים באו ואמרו - גם התמורה שייכת לעמיתים. הטענות של התובעים היו מרחיקות לכת, אנחנו הוכחנו שלטענות אין שחר".

ממייצגי התובעים הייצוגיים, עורכי הדין איתן ארז וארנון גרפי, טרם נתקבלה תגובה. את הבנקים דיסקונט והבינלאומי ייצגו עורכי הדין ברק טל, בעז פייל וליאור גלברד ממשרד יגאל ארנון. את בנק הפועלים ייצגו עורכי הדין רם כספי וגד טיכו. את מזרחי טפחות ייצג גד נשיץ. את בנק לאומי ייצגו עורכי הדין ירון אלחנני, דרור קדם ורועי דלח.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כל מי שיש לו שכל בקודקוד יראה מיד שהשופט לא מבין בנושאים כלכליים
ללא שקראתי את פסק הדין, אוכל לומר מיד שהשופט טועה בהנמקה שלו. מכיוון שהבנקים מכרו את הפעילות ולא את החברה המנהלת כולה, כיצד זה יתכן שנמכרה "תרבות ארגונית"? "שירות לקוחות"? "שיווק"? "ניסיון"? "צוות מקצועי"??? הרי כל הללו נבנו מחדש בחברה הרוכשת (חברות הביטוח). שומדבר מהללו לא עבר מהבנק לחברות הביטוח. בנוסף, עצם העובדה שהשופט דוחה את התביעה, מובילה למסקנה כי לפי דעתו, שווי קופות הגמל לא השופע כהוא זה מההחזקה בכספי החוסכים. האמנם כך? האם דומה קופת גמל המנהלת 1000 לקוחות החוסכים כל אחד שקל אחד, לקופת גמל המנהלת 1000 לקוחות החוסכים מליון שקל כל אחד? וודאי שלא. שם המשחק הם נפח הנכסים המנוהלים, ונפח זה, שבא בזכות החוסכים, שייך לחוסכים. הכרעה תמוהה המראה מדוע חשוב כל כך ביהמ"ש הכלכלי בישראל.
רפי  |  27.03.11
2.
ומה התובעים הפסידו???? מחר יגישו תביעה ייצוגית אחרת...בסוף יזכו במשהו!!
נושא התביעות הייצוגיות כאן הוא פשוט מטורף! כל עורך דין זב חוטם מגיש עשרות תביעות...כאשר בחלקם לנתבעים לו כדאי לנהל תהליך ארוך והם נאלצים לשלם לתובע בהסכם "פשרה". לתובע אין שום סיכון...אי אפשר להפיל עליו עלויות או פיצויים כלשהם...רק רווח!!! חייבים להפסיק את פוטנציאל הסחטנות הזה
איל  |  27.03.11