אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיוון בתעסוקה: חבר מביא אחר

גיוון בתעסוקה: חבר מביא אחר

גיוס עובדים בשיטת "חבר מביא חבר" יכול לסייע בהרחבת היצע המועמדים המגוונים

20.05.2011, 09:54 | איילת אוריאל ריימונד

רבים מהארגונים מגייסים עובדים בשיטת חבר מביא חבר. איך תגדילו את הסיכוי לגיוס עובדים מתאימים, תוך גיוון צוות העובדים שלכם?

טורים נוספים בנושא:

גיוס עובדים מצריך פעמים רבות שימוש ב"מסננת" - קביעת תנאי סף מסוימים. מצד אחד ברור הצורך ב"מסננת", הרי לא ניתן לזמן את כולם לראיון, אך האם תנאי של "ממוצע 80 ומעלה" הוא הכרחי? האם הוא מאפשר סינון אפקטיבי? ומה לגבי כל אותם מועמדים מצוינים עם ממוצע 79?

למי מאיתנו שיש קרובי משפחה אקדמאים, חברים אקדמאים ובכלל מכרים המשולבים בשוק העבודה, קל הרבה יותר להיות חשופים למידע החשוב הזה, ל"כללים" הלא כתובים בשוק העבודה. לא בכדי אומרים שהרשתות החברתיות של אדם הם הנכס החשוב ביותר עבורו. כך גם בכל הקשור להשתלבות בעבודה.

צריך לזכור כי עבור מועמדים רבים החיים בסביבה מתוייגת (שכונה, קבוצות לאומיות ואתניות מסויימות, סביבה רווּיית סטריאוטיפים עדתיים) מתחזקת תחושת הבידוד ומצטמצמות הזדמנויות למפגש עם קהילות אחרות. בשל מיעוט הקשרים מועמדים אלו מתקשים "לקרוא את המפה התעסוקתית": לעיתים הם כלל אינם חשופים להזדמנויות התעסוקתיות, ולרבים מהם חסרה המיומנות לבחון מסלולים תעסוקתיים ולהכיר את "הכללים" הלא כתובים במסלולים אלו.

האם אתם מפספסים עובדים מתאימים?

לפי מדגם מייצג שנערך ע"י התמ"ת בקרב 1,000 מעסיקים, נמצא כי 67% מהמעסיקים במדינת ישראל מאמינים שהעסק צריך לגייס באמצעות רשתות חברתיות, על סמך הכרות אישית ו"חבר מביא חבר" ושזוהי הדרך הכלכלית היעילה ביותר לגיוס.

נשאלת השאלה מה עם אותם מועמדים פחות מרושתים, לדוגמא מועמדים מהחברה הערבית, אנשים עם מגבלה, מועמדים יוצאי אתיופיה, מועמדים מהקהילה החרדית ועוד. האם הם מכרים של העובדים שלכם? האם הם מגיעים אליכם לראיונות? אולי אתם מפספסים?

הפיתרון: חבר מביא אחר

במספר ארגונים כבר החלו ליישם את השיטה ויצאו בקמפיין גיוס ועובדים מתוגמלים על "חבר מביא חבר אחר". ברגע שמייצרים פתח לאוכלוסיות נוספות יש באפשרותן להגדיל את היצע המועמדים מקרב באמצעות הרשתות שלהם. כארגון הרווחתם פעמיים: הרחבתם את היצע המועמדים ואף חסכתם בעלויות גיוס.

אך בנוסף לקמפיין מוצלח יש צורך בהגדרת יעדים ברורים. ב-HP לדוגמא הגדירו תחילה מהו האחוז שהחברה רוצה לגייס מקרב האוכלוסיות המגוונות. התהליך לווה בדיווח להנהלה ברמה הרבעונית, הגדרת מנהלת diversity (קבלת מגוון רחב של עובדים למקום העבודה, וניהול שמנצל את יתרונותיהם לטובת החברה) והתייחסות להטמעת תפיסת ה-Diversity בקרב ההנהלה הבכירה כפרויקט לכל דבר, בין היתר ע"י סדנאות למנהלים ושכנועם ש-Diversity יכול לתרום להם ברמה העסקית.

הכותבת היא מפתחת ידע והדרכות לקידום העסקה מגוונת במסגרת הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
תגובה ל-6
תראה קודם כל מה קורה כיום בישראל, ורק כמה דוגמאות: אין תחבורה ציבורית בשבת לרוב רובה של המדינה כי כך מכבדים ציבור קטן. לא מזמן רצו לחוקק חוק על מנת לכבד את הציבור החרדי בבניינים ובהם רק מעלית אחת כדי שזו תהיה מעלית שבת. בבניין שלי האור דולק במסדרון כל השבת כדי שחרדיים לא יעלו בחושך במדרגות - כמובן שכאן כולם משתתפים בהוצאות באופן שווה. וכשאני שואל: למה מי שלא רוצה לנסוע בשבת פשוט...לא נוסע וזהו, כי זו אמונתו? למה שאני אצטרך לעצור בכל קומה אם אני גר בקומה עליונה? למה שאני אשלם חשמל בו אני לא עושה שימוש??? ואני לא דיברתי על כך שלא יהיו חיים לאדם. דיברתי על סיכון נטו: אם המערכות נופלות בשבת ואין מטפלים בזה, חברה יכולה בקלות לקרוס גם. חברה שמקדשת את עצמה ובנויה על כבוד הדדי כבסיס ליחסים טובים לא תביא לשורותיה אדם כשכל יתר העובדים יצטרכו להתאים את עצמם אליו. שוב: אדם חרדי לא יכול מסיבות דתיות לוותר ולו על סנטימטר אחד של עקרונות. ובקשר לנשים, אישה שיודעת כמה קשה להחזיק משק בית ביחד עם בעלה, לא תלד ילד כל שנה. תחלוק איתי על זה, אבל זה פשוט לא הומני במצב העולם כיום בעיקר לילדים - ועל פיצוף האוכלוסין (overpopulation) כולנו שמענו, זה עניין כלל עולמי, לא רק של ישראל. ואם כבר, לעניין יותר עכשווי: מקצועות הליבה. איך רוצים לשלב ציבור חרדי לעולם בו יש צורך בידע רחב במטמטיקה, בין היתר, אם מתנגדים ללמד מקצוע זה??? אם אביע את דעתי על הסיבה לכך (שקשורה בין היתר לצורך לחשוב באופן עצמאי, וזה מסוכן), יצנזרו את התגובה שלי... (-: כי מה שקרוה כיום במדינה זה מתכון להרס לטווח ארוך מאד.
אייל , פרדס חנה  |  29.05.11
5.
לאייל מפרדס חנה
כנראה שלא הכרת את כל החרדים וגם אני לא אבל בכז יצא לי להכיר כמה לאחרונה שדווקא כן השתלבו במקומות עבודה חילוניים! אז אולי זה מייצג את כולם, אך זה קיים ויש להם, או לפחות לחלקם את הרצון להשתלב בתעסוקה, למרות כל הדיבורים של הרבנים. ודווקא אחרי שהם השתלבו אתה רואה שהשד לא כזה נורא וזה דווקא פותח אותך לדברים חדשים, זה בסה"כ בן אדם! בעצם זה שאתה פוסל אותם עוד לפני שהכרת את הבן אדם הספציפי, לדעתי אתה מפספס בגדול ובכל אופן הדברים שציינת נשמעים לי מתבקשים בכל מקום עבודה ללא קשר לחרדי כזה או אחר שיעבוד שם, שאישה תגיע בלבוש מכובד למקום עבודה ולא בלבוש חשוף, נראה לי מתבקש! ולגבי האוכל מה הסיפור לעשות הפרדה בין בשר לחלב מה הביג דיל? להביא לו ארוחה אחת עם בד"צ?? זה כל הסיפור??
אורי , תל אביב  |  22.05.11
4.
לאורי, תל אביב
נכון, אני מדבר על הפרשנויות לכת שהחרדים עשו לדת...וזו הדרך בה הם בחרו לחיות, ולא אני ולא אף אחד נוכל לשנות להם דרך זו. זו הסיבה לכך שאין אפשרות להידברות איתם, ואין סיכוי ולו קלוש לויתור מצידם. תאר עצמך מבקש מהם לאכול באותו מטבח...לא יקרה. מטבח חדש. שכל החברה תאכל כשר?? נראה לך ש-50 / 100 איש ישנו את דרכם בשבילו? אישה בניהול. הוא לא יוכל להסתכל עליה אם הכתפיים שלה חשופות. שהיא וכל החברה יתלבשו אחרת?? שהוא יסכים להביט בה כשהיא מדברת? מישהו אמור פה לוותר? או אולי שיתנו לאישה לשבת בקבלה...שם היא לא מפריעה. ומה לגבי שבת? אם האדם החרדי אחראי על מערכת שנפלה...שכל החברה תחכה לצאת השבת? הפסד אולי של מליונים? האם הוא יוותר? לא, הוא לא. עכשיו תסביר לי על מה כן הוא יוכל לוותר מהדברים המעטים שציינתי. כי חברה שלמה לא תשתנה בשבילו. ואת הבעיה הזו אין, ואני אומר לך "אין", עם כל אוכלוסיה אחרת, לא נכים, לא ערבים, לא גייז, לא סטרייטים, לא אטיופים, לא צרפתיים...רק אצל אוכלוסיה שהאמונה בשבילה הפכה לחושל במקום לאור.
אייל , פרדס חנה  |  21.05.11
3.
תנו הזדמנות
ל1 הפיתרוון שאם כבר משתמשים בשיטה של חבר מביא חבר אז לעודד גם להביא חברים שהם לא המיינסטרים שאנחנו רגילים לגייס ו2 אתה מדבר על הפרשנויות המרחיקות לכת שהחרדים עשו לדת.... אך בעצם כך שאתה לא מזמן לראיונות חרדים אתה בעצמך עושה פרשניוות ומכליל הכללות שלא בהכרח נכונות לכל החרדים!. ברור שגם החרדים, כמו הערבים וכמו כל אדם שהוא שונה בתרבות שלו מאיתנו צריך אוירה ותנאים שיאפשרו לו לעבוד , זה דורש הידברות, פתיחות וגם ויתור מ2 הצדדים. ואם תיתן הזדמנות אולי עוד תופתע.
אורי , תל אביב  |  20.05.11
לכל התגובות