אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - הצעת חוק: חברות הסלולר יזהירו מפני נזקים בריאותיים צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט" - הצעת חוק: חברות הסלולר יזהירו מפני נזקים בריאותיים

על פי הצעת החוק, חברות הסלולר יתבקשו לשלוח ללקוחותיהן מדי יום מסרונים המזהירים מפני הקרינה הסלולרית

21.06.2011, 19:07 | אסף גלעד

הצעת חוק שהוגשה הערב (ג') לקריאה ראשונה עשויה לחולל סערה בענף הסלולר בישראל, ולמעשה להשוות את מעמדם של הטלפונים הסלולריים לאלה של הסיגריות והאלכוהול.

על פי ההצעה, יחוייבו חברות הסלולר להזהיר את המשתמשים מפני נזקים בריאותיים הנגרמים כתוצאה מהשימוש במכשירי הסלולר במספר דרכים: במועד רכישת המכשיר יחתימו החברות את הלקוחות על כך שהם מודעים למסקנות ארגון הבריאות העולמי כי השימוש בטלפון הסלולרי עלול לגרום לסרטן. כמו כן, חברות הסלולר יידרשו לשלוח ללקוחותיהם מדי יום מסרון שנוסחו: "אזהרה - טלפון נייד זה פולט קרינה בלתי מייננת, וארגון הבריאות העולמי קובע כי השימוש בו עלול לגרום למחלת הסרטן". הודעה דומה תופיע גם בעת פתיחת וסגירת מכשירי הסלולר הנמכרים על ידי המפעילות.

נלחמים בקרינה הסלולרית "האמצעי היעיל ביותר להפחתת קרינה - מדבקות ספוג" במסגרת דיון על הסכנה הנגרמת כתוצאה משימוש בטלפונים ניידים, הודיע נציג המשרד להגנת הסביבה כי מדבקות הספוג מורידות את הקרינה לרמה אפסית תומר אביטל, 9 תגובותלכתבה המלאה

עוד יחייב החוק את חברות הסלולר להקצות עד 15% מתקציב השיווק שלהן להסברה על שימוש נכון במכשיר ויאסור עליהן להשתמש בילדים ונוער עד גיל 16 לצרכים פרסומיים. פרסומות למכשירים יחייבו הצמדת רצועת אזהרה, כפי שהדבר נעשה בפרסום סיגריות.

את הצעת "החוק מפני נזקי השימוש בטלפון נייד", הגישה ומובילה ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ (קדימה). ברקוביץ תפעל לקיצור זמן מעבר החוק על ידי ביטול 'זמן ההנחה', היות ולדעתה מדובר בחוק הדואג לבריאות הציבור, בעקבות מסקנות ארגון הבריאות העולמי מחודש מאי האחרון. מנסחי החוק מייעדים את כניסתו לתוקף חצי שנה מיום העברתו בקריאה שלישית.

השוואה בין רמות הקרינה

כיום מחויבות חברות הסלולר ליידע את הלקוחות על רמת הקרינה המקסימלית הנפלטת מהמכשיר אותו הם רוכשים. החוק החדש יחייב את החברות להציג בפני הלקוחות השוואה בין כל המכשירים הנמכרים לפי רמת הקרינה שלהם. השוואה שכזו, למשל, עשויה להוכיח ללקוחות כי מכשירי האנדרואיד של סמסונג פולטים קרינה נמוכה יותר מאשר מכשיר האייפון 4, וכי מכשיר האייפון פולט פחות קרינה ממכשירי הבלאקברי.

האפליקציה של Tawkon האפליקציה של Tawkon האפליקציה של Tawkon

נוסף על כך, יחוייבו חברות הסלולר למכור מראש מכשירים עליהם מותקנות אפליקציות לניטור רמת הקרינה הנפלטת מהטלפון הסלולרי. בין האפליקציות הקיימות כיום בשוק ניתן למצוא את Tawkon הישראלית, המנטרת ללא הפסקה את מצב פליטת הקרינה בסמארטפונים, RadGuard, המנטרת את רמת הקרינה במכשירי הבלאקברי, Radilert, השולחת מסרונים במצבי קרינה מסוכנים ו-Cancerblock, המתערבת בעצמה ברמת הקרינה הנפלטת.

זוית מעניינת מגיעה מכיוונה של Tawkon הישראלית, שפיתחה אפליקציה לניטור רמת הקרינה הסלולרית, ושסטיב ג'ובס מנכ"ל אפל סירב באופן אישי לאשר את כניסתה של האפליקציה לחנות הרשמית של החברה, כפי שהסביר זאת במייל ששלח בחודש מרץ האחרון למנכ"ל החברה, גיל פרידלנדר. כיום ניתן להתקין את האפליקציה במכשירי אייפון פרוצים, באמצעות גישה לחנויות פתוחות כגון סידיה, אך גורמים בענף התקשורת מעריכים בפני "כלכליסט", כי אם חברות סלולר ישראליות ייאלצו להתקין אפליקציה של Tawkon על מכשירי האייפון שהם מוכרים, סביר להניח שאפל תתיר להם לעשות זאת רשמית. בכך, עשויה Tawkon לקבל הזדמנות נוספת מסטיב ג'ובס ובעקיפין להגיע לכלל מכשירי האייפון בעולם.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
תגובת טוקאון
שלום "שולה", אין לי מושג האם השם בדוי או אמיתי, בכל מקרה אני שמח על השאלות ושמח להסביר ולפרט על הטכנולוגיה שפיתחנו בטוקאון. 1. הטכנולוגיה בודקת את הקרינה (או ליתר דיוק) את חשיפת המשתמש לקרינה באופן רצוף (לא רק בזמן שיחה), קיים מצב הפעלה "pre call" שמראה למשתמש את הקרינה גם לפני ביצוע השיחה, באמצעות מצב זה יכול המשתמש למפות את סביבת המגורים והעבודה שלו. 2. קיים תקן של ה- FCC האמריקאי שמגדיר בצורה ברורה שני מצבים של בדיקת חשיפה לקרינה "body worn" ו- "head worn" , סף החשיפה המותר לאחיזת הטלפון ליד הראש הרבה יותר נמוך (עקב רגישות רבה יותר של המוח) טוקאון מניחה את הסף הזה בחישובי החשיפה - כלומר אנחנו לוקחים "מקדם בטיחות" גבוהה יותר. 3. כיום התקן היחיד המוכר בתעשייה הוא ה- SAR (Specific Absorption Rate) שמגדיר מקסימום חשיפה מותרת ממכשיר סלולרי - ( 1.6 Watt/kg) ליחידות בהן משתמשת טוקאון tRi - tawkon radiation indication, יש קשר ישיר ל- SAR אך הן מוצגות בסקלה יותר נוחה לשימוש. 4. "שאלת המליון דולר" - המדע עדיין לא נתן עליה את התשובה, עקרון הזהירות המונעת קובע שיש להוריד כמה שניתן את החשיפה לקרינה, לא נקבעו עדיין ספים למעט רמת החשיפה המקסימלית - 1.6 Watt/Kg 5. אני מניח שהכוונה היא קרינה הנספגת מאנטנה סלולרית בנוסף לקרינה הנספגת מהמכשיר עצמו ? הטכנולוגיה בודקת ומתריעה על קרינה שנפלטת מהמכשיר עצמו, טוקאון לא בודקת קרינה ממקורות נוספים כדוגמת אנטנות סלולריות, רשתות אלחוטיות ביתיות (WiFi) , טלפונים אלחוטיים ביתיים (DECT), תנורי מיקרו-וויב וכו". בכל מקרה צריך לקחת בחשבון שהעובדה שהטלפון הסלולרי צמוד לראש הופכת אותו להיות הכי בעייתי מבחינת חשיפה לקרינה שמגיע עד ל- 2 Watt. ניתן להפנות שאלות נוספות ל - support@tawkon.com וכמו כן אשמח להפנות את המתעניינים באינפרמציה נוספת על התחום, והטכנולוגיה לאתר החברה www.tawkon.com עמית לובובסקי מייסד חברת טוקאון
עמית , מרכז  |  22.06.11
2.
האפליקציה לניטור הינה בחזקת זריעת חול אצל המשתמשים
האפליקציה אינה עושה את הדברים הבאים: 1) אינה בודקת קרינה מגנטית הנפלטת תמיד מהסלולר!. 2) הגוף שלנו אינו סופג קרינה באופן זהה בכל מקום. הראש רגיש יותר או פחות מהרגל. אם כך איך נדע מהי רמת הספיגה לייחוס הנמדדת, ראש או רגל? 3) האפליקציה מודדת קרינה ביח' שאינן נהירות ומובנות (מהן יחידות חדשות), אם כך למה נוכל להשוותן אותן כדי לדעת שזה מסרטן? 4) שאלה מאוד חשובה, מאיפה קובעים מה מסוכן ואו לא מסוכן? 5) במאזן הקרינה הכולל (אנטנה-פלפון) עלול להיוצר מצב בו האפליקציה ירוקה כי הפלפון קרוב לאנטנה והוא לא מתאמץ, אך האנטנה הקרובה משרתת נגיד 200 צרכנים רחוקים/קרובים, והיא אמוסה, ולכן היא תתאמץ יותר ותקרין את האדם שלנו שחושב כי הכול תקין. חברות הסלולר מברכות על האפליקציה הזו כי בעזרתה הם יוכלו להמשיך ל"רמות", אם כך מה עשינו?, הורדנו את התינוק עם המים?!
שולה  |  21.06.11
1.
חייבים לצמצם שימוש בסלולרי ובאלחוטי !
אזהרת הציבור היא דבר חיובי וחובה לעשות אותו. החתמה של הלקוחות על ידי חברות הסלולר תביא את חברות הסלולר להאמין כי בכך הן מסירות אחריות מהמוצר שלהם, מהתנהגותם ומהעבודה שבמשך שנים הם אמרו שאין מה לדאוג ושאפשר להשתמש ככל שרוצים. שנים בהן הם ניהלו קמפינים פרסומיים כדי לצמצם את דאגת הציבור וכדי למקור עוד ועוד שעות של שימוש סלולרי. לחברות הסלולר יש אחריות על מעשיהן בעבר ובעתיד. איך שהוא לשלוח SMS שגורם לפרץ של קרינה מהנייד כדי להודיע שהנייד מסרטן ומסוכן נראה לי קצת מיותר וטיפשי. פשוט יותר שהמכשיר יזכיר זאת באופן אטומטי כל כמה שעות על ידי הקפצת הודעה פנימית ולא מסרון וכך גם יתריע וגם לא יקרין את המשתמש קרינה מיותרת בעת קבלת המסרון. הגבלת שיווק הסלולר איסור שיווק לילדים, אזהרות הציבור והפניית 15 אחוז מהפרסום של חברות הסלולר לשימוש נכון בסלולרי הן צעדים נכונים, אבל את פרסום המלצות לשימוש נכון צריך להפקיע מחברות הסלולר, אין לתת להן להצטייר כמושיעות, יש לתת לגוף חיצוני בלתי תלוי בחברות הסלולר לבצע את הפרסום ההמלצות לשימוש נכון. חברות הסלולר לא יכולות גם לשווק מכשירים, ציוד ושירות פוגע וגם להזהיר מפניו. המימון חייב להיות שלהם, הביצוע, הניהול וההובלה של גוף חיצוני. לגבי פרסום רמות הקרינה על גבי המכשירים והשוואה ביניהם, מדד ה SAR המקובל היום אינו מעודכן ואינו מיצג השפעות ביולוגיות. הוא מודד בעצם עליה בטמפרטורה במודל של ראש אדם גדול מלא בתמיסת מלח ובחישוב מבוצעים ממוצעים רבים. חיבים למצוא דרכים אחרות למדידת רמות הקרינה מהמכשירים הסלולרים באופן שייצג את ההשפעה הביולוגית של קרינה זו.
No Radiation For You , תל אביב -יפו  |  22.06.11