אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגישת מו"מ נוספת בין הרופאים ומשרד האוצר הסתיימה ללא תוצאות צילום: יריב כץ

פגישת מו"מ נוספת בין הרופאים ומשרד האוצר הסתיימה ללא תוצאות

הליך הגישור בבית הדין הארצי לעבודה שוב עלה על שרטון לאחר שהתברר שהפערים בין הצדדים גדולים מדי

19.07.2011, 21:50 | תומר אביטל והדס שפר

הליך הגישור המתנהל בבית הדין הארצי לעבודה בין ההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר בנוגע לתנאי העסקתם של הרופאים עלה הערב (ג') על שרטון לאחר שהתברר שהפערים בין הצדדים גדולים מדי. המו"מ צפוי להתחדש בחצות, אך ההערכה היא שלא יושגו הסכמות בין הצדדים.

המשא ומתן בין הרופאים לאוצר נמשך כבר 10 חודשים, במהלכם הגיעו הצדדים מספר פעמים לבית הדין וביקשו את התערבותו כדי למצוא פתרון למחלוקת הבלתי נפתרת ביניהם.

לדיון קדם יום דרמטי בבתי החולים כאשר מאות מתמחים יצאו במחאה נגד ההסתדרות הרפואית (הר"י) - האיגוד שמייצג את כלל הרופאים במאבקם מול משרד האוצר על תנאי העסקתם. המתמחים זעמו על פרטי ההסכם המתגבש, שלטענתם מקפח אותם מול הרופאים. מתמחים ורופאים גם יחד הסתייגו אף מהצעת האוצר להתקין שעון נוכחות דיגיטלי באמצעות אפליקציה סלולרית.

בבתי החולים מאיר ושיבא נרשמה נטישה לכל שעות היום. בבתי החולים האחרים - שלוותא, בלינסון, איכילוב, נהריה, הלל יפה וקפלן - נרשמה נטישה רק לשעות ספורות. לטענת עמותת מרש"ם - מתמחים לשיפור הרפואה בישראל - השתתפו כ־800 מתמחים במחאות. ראש העמותה, ד"ר יונה וייסבוך, אמר ל"כלכליסט" כי "ההסכם לא מביא שום בשורה למערכת הבריאות הציבורית. אנו בוחנים את צעדינו. בכוונתנו להירשם כאיגוד ולהיפרד מההסתדרות הרפואית".

מיקי הייפלר, מתמחה בכירורגיה כללית בבית החולים מאיר בכפר סבא, היה אחד מהמארגנים של מחאת המתמחים: "בשמונה בבוקר קראו בכריזה לכל הרופאים והמתמחים לישיבת עדכון, כפי שעשו מדי פעם במהלך ימי השביתה. אחד מחברי הוועד, שחבר גם בהסתדרות הרפואית, הציג את עיקרי ההסכם המתגבש. אחרי שהסתיימה הישיבה התארגנו כל המתמחים, והחלטנו לנטוש את המחלקות. כולם עזבו ויצאנו לרחבה מחוץ לבית החולים, לאחר שדאגנו שהרופאים הבכירים יישארו במחלקות.

לדבריו, "אנחנו לא יכולים לחיות עם הסכם כזה. אין שום שינוי בהסכם באופי תנאי העבודה שלנו. אם יצאנו לשביתה עם סלוגן של 'להציל את הרפואה הציבורית בישראל' הרי שההסכם הזה ממש לא מציל את הרפואה. התוכנית היא להמשיך את המאבק כל עוד לא יהיה שינוי".

"ההסכם מדבר על תוספת של 0.6 רופאים למחלקה"

ג', מתמחה שנטשה את בית החולים מאיר, הצטרפה ליונתן והסבירה כי "בגלל התקנים החסרים, המטופל מקבל שירות פחות טוב כי יש לרופא פחות זמן לכל מטופל. זו גם הסיבה שהרפואה הפרטית משגשגת. לפי טיוטת ההסכם המתגבש מדובר בתוספת של 600 תקנים לכל בתי החולים. בחישוב פשוט זה יוצא תוספת של 0.6 רופאים למחלקה. האוכלוסיה משנות השבעים גדלה הרבה יותר מ־0.6. יש אנשים שקוראים לזה רפואת עולם שלישי".

ג' הוסיפה כי "נקודה אחרת היא עניין הפנסיה. המשכורת שלנו מורכבת משכר בסיס נמוך של 5,000 ועוד כל מיני תוספות. הבעיה היא שהפנסיה נגזרת משכר הבסיס".

ב', מתמחה באחד מבתי החולים במרכז הארץ, תיאר את שיגרת היום שהמתמחים מבקשים להפסיק: "יש לנו תורנויות שגוררות עבירה על החוק. אנשים שצריכים לסיים משמרת אחרי 24 שעות נשארים לפעמים יותר כדי לא לדפוק חברים. אחרי זה אנחנו גם צריכים לעלות על האופנוע ולחזור הביתה בביטחה. רופא לא יכול לעבוד ככה, ועוד בשכר של עובד בבורגרראנץ' - 25 שקלים לשעה".

ההסתדרות: "לא להישען על חלקי ידיעות"

בהסתדרות בחרו להגן על צוות המו"מ מטעם ההסתדרות הרפואית. "עשרה חודשים מתקיים משא ומתן אינטנסיבי עם המדינה, על מנת להגיע להסדר הטוב ביותר למען הרפואה הציבורית בישראל. מדובר במהלך מורכב הנועד לענות על הצרכים הדחופים של הרפואה הציבורית בכלל ושל הרופאים בפרט. כפי שקורה לאורך כל משא ומתן, דולפות החוצה חלקי ידיעות שאינן התמונה כולה. על מנת שלא לפגוע בהליך המו"מ, מבקשת ההסתדרות הרפואית שלא לפעול על פי שמועות, אלא להמתין לרגע שבו ניתן יהיה לחשוף את פרטי ההסכם".

תגיות