אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספיבק מזהיר מהפחתת מחיר החלב ב-10 אג': "הרפתנים יאבדו 130 מיליון שקל בשנה" צילום: צביקה טישלר

ספיבק מזהיר מהפחתת מחיר החלב ב-10 אג': "הרפתנים יאבדו 130 מיליון שקל בשנה"

בדו"ח מיוחד שחיברו עבור מועצת החלב מתריעים הכלכלנים אביה ספיבק ומאיר אמיר: המלצות ועדת המשנה למחירי החלב מעקרות את חוק החלב מתוכנו; המרוויחות הגדולות מהן יהיו המחלבות

27.07.2011, 07:59 | אורנה יפת

רפורמת החלב שמתכנן ראש הממשלה, ומיועדת "לשבור את קרטל החלב עד סוף השבוע", כלשונו, תפגע קשות ברפתנים, אבל ספק אם תסייע להורדת המחירים לצרכן - כך קובעים הכלכלנים פרופ' אביה ספיבק, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, וד"ר מאיר אמיר, בנייר עמדה שחיברו לבקשת מועצת החלב ושהגיע לידי "כלכליסט".

תביעה ייצוגית תקדימית נגד תנובה "גבתה מחיר לא הוגן על קוטג'" התובע הגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית ב־125 מיליון שקל בטענה כי תנובה מנצלת את כוחה כמונופול כדי לגבות מחיר "שאינו הוגן" עבור הקוטג' טל ליטמן, 4 תגובותלכתבה המלאה

לאחר משבר הקוטג' מינתה הממשלה ועדה לבדיקת התייקרויות המזון, וזו מינתה ועדת משנה לבדיקת שוק החלב. ועדת המשנה הגישה לממשלה שורת המלצות לרפורמה במשק החלב - אלא שבמסמך שחיברו מזהירים ספיבק ואמיר כי יישום ההמלצות יפגע קשות בענף החלב.

שני הכלכלנים קובעים כי המלצות ועדת המשנה מייתרות לחלוטין את חוק תכנון משק החלב, שהתקבל רק לפני שלושה חודשים אחרי עבודה של חמש שנים. החוק, המסדיר את פעילות הענף, מבטיח את הייצור המקומי של כלל הכמות השנתית הנצרכת, את מערך המכסות, המחירים, הפיקוח והבקרה - אבל הצעדים שעליהם ממליצה ועדת המשנה "הופכים אותו לאות מתה", קובעים ספיבק ואמיר.

לטענתם, נוכח הסתירה בין מסקנות הוועדה לבין החוק שהתקבל זה עתה, אי אפשר להתייחס לעבודת הוועדה כבסיס לקביעת מדיניות. "בדיקה יסודית המתחייבת כאן לא נעשתה", הם כותבים, "ולכן אנו ממליצים לעצור מיד, לא ליישם אף המלצה של ועדת המשנה, ולשוב לדון בשיקול דעת אם יש מקום לשינויים".

"רק היבואנים ירוויחו"

על ההמלצה להוריד את מחיר המטרה לרפתנים אומרים ספיבק ואמיר כי כבר חמש שנים שמחירו הריאלי של ליטר חלב לא השתנה. לפיכך, לטענתם, עליית מחירי החלב בשנים האחרונות אינה קשורה למחיר המטרה, ו"לא אצל הרפתנים נמצא הפתרון לסוגיית מחיר מוצרי החלב לצרכן".

אחת מהפגנות הרפתנים שלשום. "מה רוצים, שנרביץ לפרה?", צילום: אוראל כהן אחת מהפגנות הרפתנים שלשום. "מה רוצים, שנרביץ לפרה?" | צילום: אוראל כהן אחת מהפגנות הרפתנים שלשום. "מה רוצים, שנרביץ לפרה?", צילום: אוראל כהן

ועדת המשנה ממליצה עוד להקפיא את מכסות החלב, לקבוע כי כל הגידול בביקוש לחלב בחמש השנים הבאות יועבר לייצור תחרותי (בלי מסגרת מכסות), ולפתוח את שוק החלב ליבוא של גבינות ואבקת חלב. ספיבק ואמיר קובעים כי מצב זה יחזק את החזקים: "אם יהיה, כפי שמוצע, סקטור אחד של שוק חופשי, הוא יישלט על ידי היצרנים היעילים יותר: המחלבות יוכלו לקנות חלב בסקטור הזה במחיר זול יותר. האפשרות לייצר חלב יותר זול או לייבא גבינות ואבקה, תאפשר לכמה יבואנים או יצרנים להגדיל את רווחיהם, ותו לא. לא ברור לנו כיצד ישפיע צעד זה על המחיר לצרכן".

המלצה אחרת של הוועדה היתה להוריד את מחיר המטרה ב־10–20 אגורות, החל ב־2012. על כך קובעים ספיבק ואמיר כי הורדה של 10 אג' במחיר המטרה שקולה להורדה של כ־30% בשכר הריאלי של שכיר - "צעד בלתי אפשרי ובלתי נתפס במדינה מתוקנת", כלשונם. לטענתם, הורדת מחיר של 10 אג' לליטר תוריד את הכנסות הרפתנים ב־130 מיליון שקל בשנה. "לא ברור למי תזרום הכנסה זו. לתחושתנו היא לא תגיע לצרכנים הסופיים, אלא תישאר בידי היבואנים או רשתות השיווק".

"כשיהיה מחסור, לא נוכל למלא את החסר"

בתוך כך, בענף החלב דחו אתמול את טענת שר האוצר כאילו יבוא הגבינות יספק מענה להיעדר תחרות במקטע המחלבות. גורמים בענף הסבירו כי לייצור קילוגרם של גבינה צהובה נדרשים 13 ליטר של חלב ניגר, ומכאן שיבוא הגבינות יפגע גם הוא ברפתנים. לטענתם, היבוא יוסיף וייקר את עלות החלב בישראל ויגדיל את הריכוזיות.

"מה יקרה כאשר מחירי הגבינה בחו"ל ירקיעו שחקים?", אומר גורם בכיר בענף. "ייפסק היבוא ויהיה מחסור. הרי למה לא היתה חמאה בשנה שעברה? כי המחיר בעולם עלה והפסיקו לייבא אותה. אם הייצור המקומי יצטמצם, לא נוכל לתת מענה למחסור שייווצר בחלב. אם גם מחירי הגבינות יעלו, מה נוכל לעשות? להרביץ לפרה שתוציא יותר חלב?".

הרפתנים גם הביעו זעם נוכח התבטאות נתניהו על "הקרטל של החלב", וציינו כי בפועל קיימות כמה עשרות של רפתות משפחתיות קטנות, וכי שכרו הממוצע של רפתן הוא כ־8,000 שקל.

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
קצת עובדות
מחיר המטרה חזר רק עכשיו לרמה של 2008. ב2009 המחיר ירד, ב2010 המחיר ירד עוד הרבה (לרפתן). האם מחיר הקוטג' ושאר מוצרי החלב ירדו? בודאי שלא. מחירי המוצרים רק עלו. המסקנה היא שאין שום קשר בין מחיר המטרה (ש 90 אחוז ממנו הוא לכיסוי ההוצאות ורק 10 אחוז ל"רווח") לבין עליות המחירים בשוק. מחיר הגבינות המיובאות כבר היום לא תרם אגורה אחת להוזלה. גם להבא היבואנים ימשיכו לחגוג ולגבות פי 4 ממה שבאמת עולה להם. בתיאבון
אבנר רפתן מודאג , מהצפון  |  28.07.11
25.
חבל שכל-כך הרבה אנשים לא מבינים על מה הם מדברים
מחיר המטרה (מה שמקבל רפתן על ליטר חלב) נקבע ל2.2 כרגע. המחיר הזה עלה וירד ועלה ב-4 השנים האחרונות. ב-4 השנים האחרונות מחיר מוצרי החלב ברשתות רק עלה ועלה, והדוגמא הקלאסית היא הקוטג'. מחיר המטרה הוא הנקודה היחידה לאורך הדרך שנמצאת בפיקוח ממשלתי, בשוק מוסדר על פי מכסות. המחיר נקבע במו"מ מתמשך בין המדינה למועצת החלב, נציגת הרפתנים, על בסיס ההוצאות שיש לרפתנים, במטרה לאפשר לרפתנים קיום בכבוד מחד, ושהמחירים לא יחרגו מעבר לרמה מסויימת מאידך, לטובת הצרכנים. המשטר הזה קיים הרבה מאוד שנים (בעצם, בנוסח הזה, פחות או יותר מאז 1979 כשבוטלו הסובסידיות לייצור החלב), והוא בוסס בזמן האחרון בחוק החלב. אחרי כל זה, כשהמדינה באה ומנסה להוריד את מחיר המטרה, או לפגוע בשוק המכסות על ידי ייבוא, היא בעצם באה ואומרת שאי אפשר לסמוך עליה, כי היא לא יודעת מה היא עושה. אחרת - למה היא אפשרה את השוק המוסדר הזה כל השנים ? והתשובה פשוטה - כי חלב טרי אי אפשר לייבא, וחלק גדול מאוד ממוצרי החלב בסופר אפשר לייצר רק מייצוןר מקומי. בשום מדינה בעולם אין שוק חופשי מקומי. בכולן יש מכסות - אם לא ברמת היצרן (כמו בישראל) אז ברמת המחלבה (כמו בארה"ב). בחלקן, אגב, עדיין יש סובסידיות נסתרות לחלב (כמו באירופה, שם המדינות קונות תוצרת עודפת במחיר קבוע, בעוד שבישראל, על ייצור עודף משלמים הרבה פחות ממחיר המטרה). אז בכל העולם חושבים שצריך שוק חלב מסודר, ורק בישראל ביבי תמיד טען שלא, ופתאום יש לו הזדמנות להגשים את החלומות שלו. זכותו - אבל דבר כזה עושים ביושר. ביבי וממשלתו מנצלים מצב שבבירור לא קשור ליצרני החלב (כי מחיר המטרה ירד בזמן שמחירי המוצרים עלו, זוכרים ?) לקידום אידיאולוגיה ניאו-ליברלית, שהתוצאה היחידה שלה תהיה שעוד יצרנים קטנים שהוציאו הוצאות ענק לעמוד בדרישות הממשלות לאיכות הסביבה, ייצאו מהשוק. בעוד כמה שנים, כשיהיו כאן שוב מחסורים בחלב, ואי אפשר יהיה לייבא חלב טרי מהעולם כולנו נתחרט על זה. אבל זו כמובן לא תהיה הבעיה של ביבי. כרגע, הוא יכול להעמיד פנים שהוא משרת את הציבור.
דוד , המרכז  |  27.07.11
23.
10 אגורות לליטר לרפתן זה המון בשבילו - אבל מעט לצרכן..
10 אגורות לליטר הורדה במחיר המטרה שמשולם לרפתן זה המון בשבילו ובמקרים רבים זה כל מה שנשאר לו כדי לחיות... גם אם יורידו 10אג//ליטר זה אולי יוריד ב 10 אגורות את מחיר הקוטג' לדוגמא, האם זה מה שהציבור רוצה ? חיסול ענף חקלאי מפואר המפרנס אלפי משפחות בפריפריה בתמורה למס שפתיים לציבור בדמות 10 אג.. ו "יבוא חופשי.."... לא נשאר עוד שום ערך בישראל חוץ מכסף (שבעלי ההון יעשו מהמהלך..) ?
רפתן , צפון  |  27.07.11
לכל התגובות