אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקיץ מחלום הריאליטי אל המציאות

מקיץ מחלום הריאליטי אל המציאות

אחרי שנים של נמנום מול שעשועוני טלוויזיה, מעמד הביניים התעורר ורוצה למחות - אבל לא יודע לנסח בבהירות את דרישותיו

31.07.2011, 17:09 | יובל סופר

מעמד הביניים נרדם במשך עשרות שנים מול שעשועונים ותוכניות ריאליטי, אל המציאות אשר משום מה טפחה על פניו דווקא עכשיו. רק עכשיו הוא שם לב שהוא זה שמשרת בצבא, הוא זה שרוכש בכסף השכלה גבוהה, הוא זה שעובד, הוא זה שמשלם מסים והוא זה שסוחב על גבו מספר רב של מגזרים בחברה, שאליהם מתווסף מגזר ציבורי שמנמן שניזון מפרי עמלו, מבלי להעניק לו כמעט דבר בתמורה.

מעמד הביניים צפה במשך שנים בתוכניות ריאליטי וכנראה לא טרח לצפות בדקדוק בחדשות. הוא לא טרח לברר כיצד נחלקת העוגה שהוא עצמו מממן. הוא לא התרעם על כך שהכספים אותם הוא משלם מיועדים לחינוך לערכים שאינם ערכיו, לקצבאות לילדים שאינם ילדיו, לתמיכה בדיור עבור מגזרים אחרים, לתמיכה באברכים, למשרדי ממשלה מיותרים המוקמים לצרכים קואליציוניים, לשלטון מוניציפלי מבוזר ולא יעיל, לתאגידי מים מיותרים ועוד ועוד.

במשך עשורים הפגין מעמד הביניים אדישות פוליטית וכלכלית. גם כאשר סונוור ממחאת הקוטג', לא טרח לברר כיצד, בחסות הממשלה, נוצר שוק בלתי חופשי בעליל המאפשר למחירי החלב להרקיע שחקים. כשפרץ משבר הדיור, הוא לא טרח לשאול את עצמו מדוע הגיעו מחירי הדיור לכזו רמה ומי אלו המרוויחים מכך, ועל כן לא היה יכול לבוא בדרישות אופרטיביות כלפי הממשלה.

מעמד הביניים לא מסוגל לספק נימוקים ודרישות מפורטות, וללא כל אלו - מחאתו עקרה ונידונה מראש לכישלון. הוא יודע למחות על מחיר הקוטג', אך כאשר מאחזים את עיניו במודלים הכלכליים של ביקוש והיצע הוא אינו יודע להשיב. הוא אינו יודע להסביר כי שוק החלב במדינה אינו תחרותי ולכן מחירי מוצרי החלב אינם מהווים מחיר אופטימלי הנקבע על ידי מודל הביקוש וההיצע. כך גם עם מחירי הדיור, בעניינם שולטת הממשלה באופן בלעדי בהיצע.

כעת ניעור מעמד הביניים מצפייתו המנומנמת בתוכניות הריאליטי ורוצה למחות. הוא רוצה למחות אבל אינו יודע לנסח את טיעוניו ודרישותיו בבהירות. הוא לא שם לב שדווקא היעדר השוק החופשי בחסות הממשלה, גביית המסים והוצאות הממשלה המופרזות, הם אלו הגורמים למצבו העגום, ולא היעדרה של מדינת הרווחה. הוא אינו מפנים שדרישותיו העמומות להורדת המחירים מצריכות קיצוץ תקציבי נרחב, שכן חלקן מצריכות הוצאה ישירה, וחלקן מובילות לירידה בגביית המסים. הוא אינו מבין שאם לא יתעקש על סעיפי התקציב אותם יש לקצץ בעבור מטרותיו, מחאתו תשיג בדיוק את ההיפך והנטל עליו יגבר. החולצות והדגלים האדומים שמילאו את הכיכרות במוצאי שבת מראים כי מעמד הביניים לא הצליח לתפוס לגמרי את המציאות אליה התעורר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כתבה מצויינת...
מעמד הביניים היה עסוק מאוד בלעבוד ולגמור את החודש ואם היה לו רגע לעצמו הוא ניצל אותו בטיולים לחו"ל, בקניות בקניונים, בלאכול במסעדות יקרות או כל מה שיגרום לו להרגיש שהוא לא רק "חמור" עבודה אלא שהוא שווה משהו. הוא לרגע לא עצר להבין שהוא בעצם נמצא במעגל סגור וכל מה שעד עכשיו ניסה אם זה השגת עוד תואר אקדמאי, אם זה עבודה קשה יותר או כניסה לעולם שוק ההון לא עוזרים לו לצאת ממנו. והנה זה סופסוף קורה, הוא התחיל להבין שיש כאן בעיה אך עדיין לא יודע,לא יכול להגדיר מה היא וממה היא נובעת. תקוותי היא שמעמד הביניים לא יאבד את הדרך החדשה שהתחיל בכל מיני סיסמאות פוליטיות או חברתיות לא ברורות.
לינוי , מרכז  |  01.08.11
2.
אתה מפספס חלק מהעניין
אתה בהחלט צודק בכך שעל העם להתעקש על סעיפי התקציב שצריך לקצץ למען המטרות שהוא נאבק למענן. אבל אינך צודק כשאתה אומר שהיעדר מדינת הרווחה אינו הבעיה. מספיק להסתכל בנתונים שמתארים את שהתרחש בשנים האחרונות: בין השאר, מיסוי רגרסיבי (שפוגע בחלשים) במקום פרוגרסיבי (שמטיל נטל בהתאם לגובה השכר) - באמצעות העלאת המיסים העקיפים. לדוגמה, בשנתיים האחרונות התייקרו תעריפי המים לצרכן הפרטי בכ-40-50 אחוז (!!). בנוסף לכך, הממשלות האחרונות - במיוחד בקדנציות של ביבי כראש ממשלה או כשר אוצר אבל לא רק בממשלות הללו - שחקו את מדינת הרווחה על-ידי הפרטת השירותים שהמדינה מחויבת לספק לאזרחיה. כך למשל, התקציב הריאלי לאספקת סל השירותים הציבורי נשחק בכ-40% (!!!) מאז סוף התשעים. המימון הפרטי בתחום החינוך מגיע כבר לכ-25 אחוז - לעומת 10 אחוז בלבד באירופה. ואפשר להוסיף לכך עוד ועוד נתונים. לדוגמה: בעשור האחרון, תקציב הסיוע בדיור של משרד השיכון קוצץ ב-56 אחוז (!!). המסקנה היא זו: הדרישה למדינת רווחה היא דרישה צודקת, שבסה"כ מבקשת לבטל את כל הצעדים הללו משום שהם פוגעים במעמד הביניים ובשכות החלשות. זו דרישה להפוך את ישראל לחברה שוויונית יותר. זה כלל לא סותר את דבריך, על הצורך להתעקש על סעיפי התקציב שצריך לקצץ. ולכך אפשר להוסיף מקורות מימון נוספים שביבי מפחד מהם בגלל הניאו-ליברליזם החזירי שלו, אבל הם בהחלט ראויים ונחוצים. לדוגמה: הטלת מס ירושות. או לדוגמה: העלאת מס החברות. ועוד ועוד...
אביתר , נתניה  |  01.08.11