אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - מד-נאוטילוס לבג"ץ: למנוע משר התקשורת להגביל צעדינו צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט" - מד-נאוטילוס לבג"ץ: למנוע משר התקשורת להגביל צעדינו

ספקית הכבל התת-מימי טוענת בעתירה שהגישה כי החלטתו המסתמנת של כחלון, להגביל את חוזיה מול הלקוחות, אינה מבוססת על תשתית עובדתית

17.11.2011, 10:35 | גילעד נס

מד-נאוטילוס, שהניחה ומתחזקת שני כבלי תקשורת תת-מימיים בין ישראל לאירופה, הגישה ביום שלישי עתירה לבג"ץ, בה היא מבקשת מבית המשפט להורות לשר התקשורת, משה כחלון, לחשוף את הנתונים שהובילו להחלטתו המסתמנת להטיל מגבלות קשות על פעילותה של החברה בשוק התקשורת, ולמנוע ממנו לקבל החלטה סופית בענין עד לסיום הדיון בעתירה.

העתירה הוגשה בעקבות מכתב ששלח לפני כשבועיים מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, לחברה ולחברות תקשורת אחרות, בו הוא מכריז על כוונת השר לקבוע שורה של הגבלות על החברה, לאחר שהרשות להגבלים עסקיים קבעה לאחרונה כי מד-נאוטילוס מהווה מונופול בשוק כבלי התקשורת התת-מימיים.

מד-נאוטילוס מפעילה שני כבלי תקשורת המהווים למעשה את החיבור היחידי של ישראל לשדרת התקשורת העולמית, באמצעותם מתבצעת תעבורת האינטרנט והשיחות הבינלאומיות מישראל ואליה. החברה, הנמצאת בבעלות מלאה של טלקום איטליה, משמשת זה שנים רבות כספק התעבורה היחיד לישראל, אך רק לאחרונה החלה רשות ההגבלים בבדיקה רצינית לגבי היותה של מד-נאוטילוס מונופול.

בשנה האחרונה החלו שתי חברות לתכנן הנחת כבלי תקשורת מתחרים: בזק בינלאומי מקבוצת בזק, וטמרס טלקום, הנמצאת בבעלות משותפת של פויו זבדלוביץ', יהונתן בס ואייל אברמוביץ', ושני הכבלים אמורים להתחיל ולספק שירותי תקשורת בחודשים הקרובים. בזק בינלאומי צפויה לשרת את צרכיה של קבוצת בזק, אך המנכ"ל, איציק בנבנישתי, טוען כי תציע גם לחברות מתחרות לעשות שימוש בכבל. טמרס טלקום היתה זו שפנתה לרשות ההגבלים במטרה לשכנע כי יש להכריז על מד-נאוטילוס כמונופול, ובשבועות האחרונים אף פנתה לשר התקשורת, משה כחלון, בטענה כי לקראת כניסת התחרות בה, מורידה מד-נאוטילוס מחירים וחותמת חוזים ארוכי טווח עם לקוחותיה. כיוון שמספר הלקוחות הפוטנציאלי של חיבור לכבלים אלו מוגבל לספקיות האינטרנט בלבד, והללו חתמו על הסכמים התקפים לשנים רבות קדימה, מוצאת עצמה טמרס ללא אפשרות לגייס לקוחות לשירותיה.

בין ההגבלות: קביעת מחירי מינימום ופתיחה בדיעבד של חוזים

במכתבו לחברות התקשורת מציין מנכ"ל משרד התקשורת כי באם לא יובאו בפניו טיעונים משכנעים, צפוי השר למנוע ממד-נאוטילוס לחתום עם לקוחותיה על חוזים ארוכי טווח ולהגבילם לשנה בלבד, כולל חוזים שכבר נחתמו. עוד מתכוון כחלון לקבוע למד-נאוטילוס מחירי מינימום, במטרה למנוע ממנה להפחית מחירים ולפגוע במתחרות החדשות. פעולה נוספת הנשקלת בידי השר היא הגבלת היחסים בין ספקיות האינטרנט לבין מד-נאוטילוס כך שכל ספקית אינטרנט לא תוכל לרכוש יותר מ-50% מרוחב הפס שלה ממד-נאוטילוס.

בעתירתה השבוע מבקשת מד-נאוטילוס מבג"ץ להורות לשר התקשורת כחלון ולמשרדו להעביר לידיה את המידע ששימש את צוות המשרד לקביעת ההגבלות שהשר שוקל להטיל על פעילותה, וזאת, לטענתה, בניגוד ל"איפול גורף" על נתונים אלו המתקיים כיום. יצויין כי המסמך ששלח מנכ"ל משרד התקשורת מוגדר כ"שימוע", דהיינו קריאה לציבור להביע עמדתו בנושא מסויים, ובעבר נהג המשרד לפרסם את עובדת השימוע ברבים באמצעות הודעות לעיתונות, אך במקרה זה נמנע מכך באופן מסתורי.

בנוסף דורשת החברה להאריך את המועד שניתן לה ולחברות אחרות להגיב למסמך – בתחילה קבע מנכ"ל משרד התקשורת כי החברות יוכלו להגיב למסמך בתוך שבועיים בלבד, אך בשבוע שעבר, ככל הנראה בעקבות פניות מד-נאוטילוס, האריך את המועד בשבועיים נוספים. עם זאת, במד-נאוטילוס דורשים להאריך את מועד הגשת התגובות כך שיסתיים 45 יום לאחר שהמסמכים שהם מבקשים יועברו לידיהם.

מד-נאוטילוס, באמצעות בא כוחה, עו"ד דוד תדמור, מגדירה את הפעולות שמתכוון שר התקשורת לנקוט בעניינה כ"מגבלות חסרות תקדים בהיקפן ובחריפותן, שיש בהן פגיעה קשה, בלתי מוצדקת מבחינה כלכלית ובלתי מידתית לחלוטין בקניינה ובזכויות היסוד שלה. בעתירה טוענת החברה כי הצהרות פומביות של השר ובכירי משרדו בתקופה האחרונה מרמזות כי עמדתם כלפי מד-נאוטילוס כבר גובשה טרם להוצאת השימוע, "ללא בדיקה מקצועית ושלא על יסוד תשתית עובדתית, ראייתית ומקצועית". מד-נאוטילוס מבקשת מבג"ץ להוציא צו ביניים שיעצור את מהלך השימוע עד שיועברו המסמכים לרשותה, וכאמור אף יאריכו לאחר מכן לתקופה שתאפשר לה ולחברות אחרות להביע עמדה בנושא.

תגיות