אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: אף אחד לא יוצא טוב ממלחמת הפיראטים הגדולה צילום מסך: Megaupload

דו"ח טכנולוגי: אף אחד לא יוצא טוב ממלחמת הפיראטים הגדולה

בפינה אחת - אנונימוס גרמה לגולשים לתקוף אתרי ממשלה ללא ידיעתם. בפינה הנגדית - הוליווד מאיימת בגלוי על הפוליטיקאים. וגם: עונש מוות נגזר על מתכנת איראני, והקשר של חברות הטכנולוגיה נגד עובדיהן

22.01.2012, 13:59 | יוסי גורביץ

מי יותר גרוע?

 

מלחמת הפיראטים הגדולה התלקחה ברשת בסוף השבוע: המוחים נגד הצעות החוק החדשות והשרירותיות נגד פיראטיות זכו בניצחון מרשים, והחוקים ירדו מסדר היום של הקונגרס. אבל אז באו אנונימוס והחריבו את הכל.

בסוף השבוע הודיעה הממשלה הפדרלית שהיא סוגרת את Megaupload, אתר שיתוף הקבצים הגדול בעולם, שלטענת הרשויות הוא גם אתר גניבת קבצים. היא הצליחה להביא למעצרם של ארבעה מאנשי האתר בניו זילנד, ולכתבי אישום נגדם ונגד שלושה עובדים נוספים. בפעולת תג מחיר מקוונת, הנרחבת ביותר בהיסטוריה של אנונימוס, הפילו ההאקרים עשרות אתרים ממשלתיים וכאלה הקשורים לארגוני זכויות יוצרים.

אף אחד לא יוצא טוב מהסיפור הזה. אנונימוס, שמעולם לא היו לו מעצורים, חרג בסוף השבוע אפילו מהגבולות המעומעמים שלו והפך את הגולשים שתומכים בו לעבריינים בלי ידיעתם. הארגון הפיץ קישורים ברחבי הרשת, כולל בטוויטר, שנראו תמימים – אבל אם הקלקת עליהם, מזל טוב - המחשב שלך צורף בלי ידיעתך להתקפה של אנונימוס על אתרים אחרים.

התקפת DDoS, שבה השתמשו באנונימוס, היא עבירה פדרלית שעונשה עד עשר שנות מאסר. לך תסביר עכשיו שאיזה אידיוט גרם להצטרף להתקפה מקוונת, ואתה בכלל לא ידעת. יש לקוות שה-FBI יצליחו למצוא את ההנהגה של אנונימוס בקרוב, ויסגרו אותם בכלא תוך שהם משליכים את המפתח. אין שום דבר שיכול להגן על חטיפת המחשב של מישהו אחר ואילוצו להשתתף בהתקפה פלילית. גם לא ההסרה של Megaupload.

אנונימוס. צירפו גולשים למתקפה על אתרים ממשלתיים ללא ידיעתם, צילום: בלומברג אנונימוס. צירפו גולשים למתקפה על אתרים ממשלתיים ללא ידיעתם | צילום: בלומברג אנונימוס. צירפו גולשים למתקפה על אתרים ממשלתיים ללא ידיעתם, צילום: בלומברג

לא שענקיות התוכן יוצאות מהעניין הרבה יותר טוב. כריס דוד היה בעבר סנאטור ומועמד בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, וכיום הוא נשיא איגוד תעשיית הסרטים האמריקאית (MPAA). עכשיו הוא עבר לסחיטה פשוטה של פוליטיקאים. "מי שסומכים על הוליווד", אמר דוד לרשת פוקס, "צריכים לדעת שהתעשיה הזו בוחנת בקפידה מי עומד לצידה בזמן שהיא בסכנה. אל תבקש ממני לכתוב לך צ'ק כשאתה חושב שהג'וב שלך בסכנה, אם אתה לא מתייחס אלי כשהג'וב שלי בסכנה".

דוד מתייחס, כמובן, לעובדה שעשרות חברי קונגרס ערקו מתמיכה בחוק SOPA למחנה המתנגדים, כשראו את הסערה הציבורית והמקוונת. ה-MPAA מביטה עכשיו באימה בעשרות מיליוני דולרים, כספי שתדלנות שיורדים לטמיון. היא לא מהססת להוציא את התותחים ולהזכיר לחברי הקונגרס שהיא קנתה אותם, או לפחות שכרה אותם, ושהיא מצפה לתמורה לכספים שלה.

מה זה אומר על כריס דוד, שליח ציבור במשך שנים ארוכות, שהוא דורש מנבחרים אחרים למכור את האינטרס הציבורי עבור הוליווד? אולי עדיף שלא אמשיך את הפסקה הזאת, אם אני לא רוצה לגמור בתא הסמוך לזה של קים דוטקום.

הם תולים גם מתכנתים

 

מדי פעם איראן צריכה להזכיר לנו שהמשטר שלה פסיכי לגמרי, בדרך כלל באמצעות איזה מעשה מפלצתי. הפעם היא מתכוונת לתלות מתכנת באשמת "פגיעה בקודשי האיסלאם".

המתכנת, סעיד מאלקפור, הורשע על ידי המשטר בכך שהוא "פיתח אתרי פורנוגרפיה". בפועל, כל מה שמאלקפור עשה הוא לבנות כלי שמאפשר העלאת תמונות לרשת. מפתח אתרי פורנו לקח אחר כך את הכלי שלו, והשתמש בו כדי לבנות אתרים מהסוג החביב עליו.

מאלקפור, תושב קנדה, עשה טעות איומה וביקר באיראן ב-2008. הוא נעצר, ומאז הוא מוחזק בכלא אווין הידוע לשמצה בטהרן. מאלקפור עונה, ונאלץ למסור הודאות במעשיו ששודרו בטלוויזיה. בסוף השבוע אישר בית המשפט העליון של איראן את הוצאתו להורג של מאלקפור, והיא יכולה להתרחש בכל רגע.

המהלך נראה כמו נסיון בוטה מצד המשטר להטיל אימה על כל איראני שיהיה מעורב באיזשהו פרויקט רשת – אין כלי שאי אפשר לטעון שהוא מנוצל לצרכים פורנוגרפיים. מאלקפור איננו היחיד שנמצא בסכנת מוות בשל פעילותו המקוונת: בלוגר איראני בשם סיאמק מֵר עשוי גם הוא למצוא את עצמו מוצא להורג, גם הוא בשל "פגיעה בקודשי האיסלאם". בעיני משטר האייתולות, צריך לזכור, כל הדרכים כשרות לעצור את הרשת - ואולי גם את ההתקוממות שהאינטרנט יכול לסייע לה.

כל הספרים שייכים לאפל 

אפל ערכה אירוע חיוור למדי בסוף השבוע, שבמסגרתו היא חשפה את העובדה שמעכשיו היא מאפשרת גם הוצאת ספרים דיגיטליים - לא רק צריכה שלהם. ההתמוגגות הרגילה נרשמה, עד שמישהו בחן את תנאי השימוש של התוכנה של אפל, iBooks Author.

ובכן, מסתבר שאם אתה כותב ספר באמצעות התוכנה של אפל,  אתה חייב לעשות את זה דרך חנות הספרים שלה. אתה יכול להפיץ אותו גם סתם כך – אבל לא לקבל עליו תשלום. אפל, ורק אפל, תיקח את ליטרת הבשר שלה מההכנסות שלך.

יישום הספרים של אפל, צילום מסך: Apple.com יישום הספרים של אפל | צילום מסך: Apple.com יישום הספרים של אפל, צילום מסך: Apple.com

יתר על כן, אפל יכולה להחליט שהיא לא רוצה להפיץ את הספר שלך. נניח, אם הוא מכיל מילה שהיא חושבת לגסה, או תמונה שמועצת החכמים שלה מחליטה שהיא לא צנועה. אם זה המצב, אתה יכול להשליך לפח את פרי עמלך – אין לך אפשרות חוקית להפיץ את הספר תמורת פיצוי.

אז כולנו כבר שמענו על הכללים השרירותיים במיוחד של האפסטור, אבל נראה שכאן נשבר שיא חדש של חוצפה: אפל דורשת להכיר לא רק בתוכנה שלה כשייכת לה, שזה הגיוני, אלא גם במה שנוצר באמצעותה. יש לקוות שזה יגרום ללא מעט כותבים לשלוח את אפל לחפש את החברים שלה.

חברות הטכנולוגיה נגד העובדים

ב-2010 החל משרד המשפטים האמריקאי לחקור האם גוגל, אפל, אינטל, אדובי ופיקסאר ואחרות קשרו זו עם זו נגד העובדים שלהן. על פי החשד, הן הגיעו להסכמים חשאיים שאסרו על השותפות לשכור אלה את עובדיהן של אלה.

החקירה הסתיימה בשקט, אבל קבוצה של עובדים הגישה תביעה יצוגית נגד כל החברות, והיא חשפה לראשונה את ממצאי החקירה של משרד המשפטים. המסמכים נראים מטרידים למדי: באחד מהם, אימייל של מנכ"ל אדובי לסטיב ג'ובס מ-2005, נאמר במפורש ששתי החברות לא יגייסו זו את עובדיה של זו. ידענו שסטיב ג'ובס עסק בתיארוך לאחור של אופציות. עכשיו אנחנו יודעים שהוא גם פגע ביכולת הקידום של העובדים שלו.

התובעים דורשים שכל העובדים בחברות שהיו שותפות להסכם יקבלו פיצויים בשל ארבע השנים שבהן היה ההסכם בתוקף. הדרישה מתבססת על כך שהמהלכים של החברות צמצמו את יכולת ההשתכרות של העובדים, כמו גם אתם היכולת שלהם לשפר את מעמדם ולהתמודד מול ההנהלה.

קצרצרים

מיקרוסופט קראה למדינת וושינגטון, שבה היא שוכנת, לאמץ חוק המאשר נישואי גאים במדינה. הנימוק שלה פשוט: שוויון בתחום הנישואים יאפשר לה להתחרות עם שש המדינות האחרות שכבר אישרו נישואי גאים ולמשוך למדינת וושינגטון את העובדים המוצלחים ביותר.

ובנושא דומה: פאניקה בקרב משתמשי Grindr. האפליקציה השנויה במחלוקת איפשרה לגאים לזהות, באמצעות GPS, מתי גברים גאים אחרים נמצאים בקרבתם. עכשיו איזה שרץ הצליח לפצח את האבטחה של האפליקציה, ושורה של פרטים אישיים – ככל הנראה, גם תמונות עירום – נמצאות ברשותו. על פניו, יש כאן שערוריה לא קטנה בהתהוות.

טרי גו, מנכ"ל פוקסקון - סדנת היזע של אפל, מיקרוסופט ורבות אחרות - אמר בסוף השבוע שהוא צריך לדאוג ל"מיליון חיות", קרי עובדי החברה. גו אמר את הדברים בשיחה עם מנהל גן החיות של טאייפיי. יצוין שחלק מהחיות לא מרגישות כל כך נוח בכלוב, והן פטרו את גו סופית מהצורך לדאוג להן - באמצעות שורה של התאבדויות. בפוקסקון מיהרו לטעון שדבריו של גו הוצאו מהקשרם, שהוא כלל לא התכוון להשמיץ את עובדי פוקסקון ולתאר אותם כחיות, ושההערות של גו היו מיועדות לכל בני האדם באשר הם. לא נמסר האם פוקסקון מתכוונת לאפשר למארק צוקרברג, שנוהג לשחוט את מה שהוא אוכל, גישה למאגר החיות – אה, העובדים - שלה.

טרי גו. לא שוקל מילים, צילום: בלומברג טרי גו. לא שוקל מילים | צילום: בלומברג טרי גו. לא שוקל מילים, צילום: בלומברג

למפלגה הקומוניסטית הסינית יש סוג מיוחד של חוצפה, שמעורר התפעלות בעל כורחו. המפלגה הוציאה עכשיו טאבלט משלה, המכונה רדפד, עם שורה של אפליקציות ייעודיות. המחיר שלו מנקר עיניים: 1,600 דולר לחתיכה, כמעט פי שניים מהדגם היקר ביותר של האייפד. המפלגה לוחצת על הפקידים הבכירים להצטייד בטאבלט, שגם כך לא נמצא בהישג ידה של רוב האוכלוסייה הסינית. והיופי האמיתי? הטאבלט משתמש באנדרואיד – מערכת ההפעלה של גוגל, שהמפלגה הקומוניסטית ריגלה אחריה באינטנסיביות ואילצה אותה לסגת מסין.

ספאמרים, צורת חיים נחותה שמאורגנת במשפחות פשע, הגיעו למסקנה שהם כבר לא מצליחים לעבוד על מבוגרים, ועל כן הם מנסים לפגוע במטרות קלות יותר – ילדים. חברת האבטחה Avast גילתה לאחרונה שב-60 אתרי משחקים יש סוסים טרויאנים ושאר צרות. הזהירו את ילדיכם.  

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תגובות
4- רשמתי שעד כמה שאני זוכר, בכל מקרה המטרה הפעם הייתה מוצדקת אם כי לא מהסיבה הנכונה (מגה אפלוד פחות מעניינים אותי, [רק שלא יגעו לי ב-TL]. אני יותר נגד פיפה וסופה). 5- דווקא אני מאלו שמשתדל לא לעבור על חוקי זכויות היוצרים, כלומר גם אם הורדתי שירים שאני אוהב, אני תמיד אזמין את הדיסק מהארץ אם מיובא, או מחו"ל ישירות או אלך/אטוס לראות את ההופעה. בסרטים קורה לי בדיוק ההיפך, הרבה פעמים אני רואה סרט בקולנוע שמוצא חן בעיני ואז אני מוריד לי "עותק מקומי" לצפיה חוזרת, ואם זו סדרה (גם כזאת שלא משודרת בארץ ) אני אזמין/אקנה את הסדרה ב-DVD ולצערי גם זה בד"כ בחו"ל כי לישראל אין יבוא מסודר שאני מכיר. נכון "מוסר של גנב" אבל עדיין איכשהו תומך ביוצרים. ובעניין אפל, גם אם הספר נכתב בכלי שלהם שמבוסס על חבילת iWork, ואפל סירבו להפיצו, מה מונע ממני להעביר את התוכן לוורד או לכל תוכנת עריכה אחרת ולשלוח את הספר להוצאה לאור אחרת?
משה , תל אביב  |  22.01.12
5.
ל#3
אם הבנתי נכון אז פספסת את הנקודה - אתה כותב ספר עם התוכנה של אפל (עולה כסף?). שולח את הספר לחנות. הוא נפסל. לפי תנאי השימוש אסור לך עכשיו להפיץ את הספר באפיקים אחרים אלא אם הם לא יניבו לך הכנסות בגלל שהשתמשת בתוכנה של אפל. ועד כמה שאני אהבתי את אנונימוס קשה להצדיק את מה שהם עשו כ: 1. זה גיוס שהוא חצי בכפייה. 2. עם כמה שהחיים שלנו היו טובים עם MU בסביבה יש הוכחות שמה שהם עשו היה להרוויח מהפיראטיות. מילא לעודד. מילא להתקיים. אבל להפוך למיליונרים מזה זה כבר קצת מוגזם. או שאתה מאלו שבעד לקנות דיסקים מהימאים כי זה יוצא לך יותר טוב ולא אכפת לך שמפר חוק בוטא ירוויח?
חתלתול במגפיים  |  22.01.12
4.
ל-3 : אתה כנראה לא קורא ותיק של המדור
אחרת היית זוכר מקרים שאנונימוס תקפו אנשים שאינם קשורים למטרותיהם (יהיו אשר יהיו), כמו עובדים זוטרים בחברות או אנשי חוק וממשל. וכנראה שאתה לא קורא היטב: על פי הכתוב בטור, בחוזה עם אפל נאסר עליך לפרסם את התוצר שלך ע"י חברה אחרת כלשהי, כך שאם אפל גונזת את הספר שלך הוא לא יפורסם כלל.
אייל , צפון  |  22.01.12
3.
חבל שלא ידעתי על הלינקים, הייתי מוכן
לתרום את המחשב שלי להתקפה על חוקי זכויות היוצרים הלא נורמלים שממציאים בארצות הברית. לא שאני מת על אנונימוס, אבל עד כמה שאני יודע, בנתיים הם תקפו מטרות שלא הייתי מזיל דמעה עליהם. דרך אגב, זכותה של אפל, כמו כל מוציא לאור אחר בעולם, להחליט לא לפרסם את היצירה שלך, אם לא טוב לאפל, תמיד אפשר לעבור למוציא לאור אחר שיפיץ את הספר (אם הוא באמת שווה משהו). בטוח שבקרוב תהיה אפליקציה דומה לאנדרויד/WP.
משה , תל אביב  |  22.01.12
לכל התגובות