אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": משרד האוצר מנסה שוב להטיל היטל פיתוח על תושבי הערים צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט": משרד האוצר מנסה שוב להטיל היטל פיתוח על תושבי הערים

לאחר שהנוסח הקודם של הצעת החוק, שהוגשה לפני כשנה וחצי, נתקל בביקורת, נעשה כעת ניסיון נוסף להסמיך רשויות מקומיות להטיל היטלי פיתוח על התושבים. התאחדות התעשיינים: "טוב יעשה האוצר אם יעצור את החקיקה הזו עכשיו"

05.03.2012, 06:58 | טל ליטמן

ועדת הפנים והסביבה תדון היום בהצעת חוק מתוקנת שמקדם משרד האוצר, שתסמיך את הרשויות המקומיות להטיל על בעלי נכסים היטל פיתוח. על פי הנוסח המתוקן ההיטל יוטל ללא קשר או זיקה עם ביצוע עבודות הפיתוח. כך בעצם, לפי הצעת החוק, גם מי שבאזור מגוריו אין תוכנית לשיפור התשתיות ייאלץ לממן את שיפור התשתיות באזורים אחרים.

היטל פיתוח מהווה תשלום חובה שנדרש מבעל נכס על ידי רשות מקומית ונועד לממן הנחת תשתיות, ובכללן כבישים ומדרכות, ניקוז מי גשמים וצנרת. כיום מוטל ההיטל בזמן הנחת תשתית לראשונה או בטרם מתן היתר בנייה.

מדובר כאמור בניסיון נוסף של האוצר לקדם את הצעת החוק, וזאת לאחר שבאוגוסט 2010 דחתה ועדת הפנים את הנוסח הקודם, תוך התבססות על חוות דעת של היועץ המשפטי בכנסת, עו"ד איל ינון, שציין כי נוסח הצעת חוק מסי פיתוח "אינו עומד בסטנדרטים מקובלים, וספק אם יעמוד בביקורת חוקתית".

בנוסחה המתוקן של הצעת החוק שונה המונח "מס" למונח "היטל". לדעת רו"ח רמי אריה, מומחה בדיני מסים, עצם השינוי בהגדרה לא יסייע לאוצר לחמוק מקביעותיו של היועץ המשפטי, וזאת לאור העובדה כי ההיטל שמוטל אינו אלא "מס מוסווה", שכן המשמעות של היטל היא תשלום בעבור שירות שמקבל האזרח. על פי ההצעה, אף שהגבייה מוגדרת כהיטל, האזרח לא בהכרח יקבל שירות בעבור התשלום, ולכן הסיכויים כי הצעת החוק תעמוד בביקורת חוקתית קלושים. מקורבים לוועדה איששו אתמול את טענתו של אריה וסברו כי השינוי הוא טרמינולוגי בעיקרו, ולא פותר את הקשיים שהעלה היועץ המשפטי.

בלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים מעריכים את שווי ההיטלים שיגבו הרשויות ב־3–4 מיליארד שקל. עם זאת הצעת החוק אינה מפרטת את אופן הטלת ההיטל ואת שיעורו וקובעת כי שרי הפנים והאוצר יתקינו תקנות בעניין, בהתחשב במאפיינים טופוגרפיים של הרשות המקומית, בצפיפות הבנייה, בתקציב שניתן לה מהמדינה לביצוע עבודות הפיתוח או בביצוע עבודות על ידי המדינה, במקורות אחרים שיש לה למימון עבודות פיתוח, וכן בכללים לעדכון גובה

ההיטל. היום מוטל ההיטל על פי תעריף קבוע המוכפל במספר המ"ר בשטח של חלקת המקרקעין, והן של מספר המ"ר הבנויים על החלקה. קביעת התעריף נעשית על ידי כל רשות ורשות בנפרד.

איגוד לשכות המסחר והארגונים הכלכליים פנו בסופ"ש האחרון ליו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן והביעו הסתייגות מההצעה.

אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמר: "זה תקדים מסוכן, הצעה תמוהה דווקא בעת שבה האזרחים נאנקים תחת כובד יד הממשלה. טוב יעשה האוצר אם יעצור את החקיקה עכשיו".

מהאוצר נמסר בתגובה: "אין קשר בין החלפת המילה "מס" במילה "היטל" לבין עמדת היועמ"ש של הכנסת. הנושא ילובן בדיון".

תגיות