אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועד ראשי האוניברסיטאות לנתניהו: אל תקים אוניברסיטה נוספת צילום: עמית שעל

ועד ראשי האוניברסיטאות לנתניהו: אל תקים אוניברסיטה נוספת

לקראת הכרה רשמית במכללת אריאל כאוניברסיטה, נשיאי האוניברסיטאות טוענים כי מהלך זה יפגע בתקציבי המחקר

27.06.2012, 13:34 | חן פונדק

ועד ראש האוניברסיטאות (ור"ה) שיגר היום מכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בקריאה לא להקים אוניברסיטת מחקר שמינית בישראל. הנשיאים טוענים, כי "שנים רבות סבלו האוניברסיטאות מתת תקצוב שגרם לפגיעה ביכולות המחקר של מדינת ישראל, הוביל לבריחת מוחות לחו"ל ועיכב את פיתוח וקידום תשתיות המחקר וההוראה. שנים אלו ידועות כעשור האבוד, ועם השלכותיו מתמודדות האוניברסיטאות בקושי רב עד היום".

היוזמה להקמת אוניברסיטה נוספת לטענת ור"ה, מנוגדת לרוח ההשקעה בהשכלה הגבוהה בישראל שכן לטענתם אין צורך באוניברסיטה נוספת שתפגע בתקציבים. ור"ה הוסיף כי לפי המחקר של אוניברסיטת מלבורן שבאוסטרליה ישראל נמצאת בין המובילות בעולם ביחס שבין מספר המוסדות להשכלה גבוהה וגודל האוכלוסייה.

סטודנטים על הדשא (ארכיון), צילום: אוראל כהן סטודנטים על הדשא (ארכיון) | צילום: אוראל כהן סטודנטים על הדשא (ארכיון), צילום: אוראל כהן

אריאל היא המכללה הציבורית הגדולה בישראל עם למעלה מ-8,500 סטודנטים. אריאל אינה כפופה למל"ג אלא למועצה הגבוהה של יהודה ושומרון בגלל מיקומה מעבר לקו הירוק. בימים הקרובים אמורים להתכנס הות"ת להחליט בדבר מעמדו הקבוע של המרכז האוניברסיטאי אריאל. לאריאל מעמד זמני כמרכז אוניברסיטאי שתוקפו פג ב-15.7 המעמד ניתן לה על ידי מל"ג יו"ש ולא על ידי המל"ג.

ההכרה הזמנית באריאל אמורה להפוך להכרה קבועה כאוניברסיטה זאת לאחר שעברו חמש שנים מהקמת ועדת בחינה מטעם מל"ג יו"ש. ועדת הבחינה העמידה פרמטרים ברורים, שפורסמו בדו"ח בינואר האחרון המצביע על כך שאריאל עמדה בכל היעדים, ביניהם: הגדלת היקף הפרסומים המחקריים ב-50% כאשר בסופו של דבר אריאל העלתה ב-85%, הגדלת מספר חברי הסגל האקדמי בעלי תואר דוקטור ב-35% כאשר מספר חברי הסגל גדל בפועל ב-60%, הגדלת מספר תלמידי דוקטור ל-40 כאשר המספר עומד היום על 84 ותלמידי מחקר היה אמור לעלות ל-100 ועומד כרגע על 350. העמדת תשתית פיסית למחקר לחברי הסגל בתחומים הניסויים – המוסד בנה 1,500 מטר מעבדות והשקיעו 20 מיליון שקל ברכישת ציוד מחקרי.

חברי הוועדה כללו את פרופסור ישראל אומן מהאוניברסיטה העברית, פרופסור עמוס אלטשולר מאוניברסיטת בן גוריון, פרופסור מאיר וילצ'ק ממכון וייצמן, פרופסור דוד חסון מהטכניון, פרופסור טוביה מילוא מאוניברסיטת תל אביב ופרופסור דניאל שפרבר מאוניברסיטת בר אילן.

בתקופת כהונתו של אהוד אולמרט ניתנה התחייבות להפוך את אריאל לאוניברסיטה. ההתחייבות הייתה שזה יהיה מותנה בהוספת תקציב לאוניברסיטאות, אולם לפני הקיצוצים הצפויים בתקציב 2013, נשיאי האוניברסיטאות לא בטוחים כי הממשלה תעמוד בהתחייבות. יגאל כהן אורגד, נגיד המרכז אוניברסיטאי אריאל וכיהן כשר האוצר בממשלת שמיר, אמר כי "ישנה התחייבות של שר האוצר לשעבר אולמרט בכתב שאומרת שבסיום החמש שנים שבהם ויתרנו על תקצוב כאוניברסיטה, תהיה תוספת לתקציב האוניברסיטאות ולא במקום. העמדה הזו נתמכת על ידי שר האוצר הנוכחי. אף אחד לא מנסה להתווכח עם התאימות שלנו להיות אוניברסיטה ולא עם הרמה המחקרית שנבדקה במשך שש שנים. כל המדענים שמדברים שצריכים לחזור מחו"ל נקלטים אצלנו".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הרצון לקידום מכללת אריאל הוא פוליטי. ההתנגדות לרעיון היא עניינית.
נכון שמזמן לא הוקמה אוניברסיטה חדשה ושהאוכלוסייה גדלה, אבל גם נכון שקרוב ל-1,000 תקנים התאדו. על כך הייתה שביתת המרצים הגדולה. מי שחשובה לו האיכות האקדמית צריך להפנות את התקציבים לחידוש התקנים, לתקצוב מלגות לסטודנטים לתארים מתקדמים וכולי - באוניברסיטאות הקיימות שמהן נלקחו התקנים. השווה את המצב בחוג ללשון עברית באוניברסיטה העברית לפני 15 ו-25 שנה, למצב היום - כמה מרצים היו אז וכמה יש היום - פחות מחצי. המשמעות - כמעט שאין קורסי בחירה. זו רק דוגמה, הדבר נכון בכל החוגים.
עושים לנו 1984  |  27.06.12
לכל התגובות