אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרינספן: "אירופה היא כמו ספינה דולפת; הפתרון היחיד: איחוד פוליטי" צילום: בלומברג

גרינספן: "אירופה היא כמו ספינה דולפת; הפתרון היחיד: איחוד פוליטי"

יו"ר הפד לשעבר סבור כי הבעיות באירופה נובעות מהגרעונות הפיסקאליים, והיבשת מתקרבת בהדרגה לאיחוד פוליטי

30.06.2012, 13:01 | בלומברג

אלן גרינספן, לשעבר יו"ר הבנק הפדרלי המרכזי, השווה את אירופה ל"סירה דולפת" וטען כי איחוד פוליטי הוא הפתרון היחיד למשבר הפיננסי של האזור.

"הבעיות באירופה נובעות מהגירעונות הפיסקאליים של המדינות השונות", אמר בראיון ל-CNBC, "אירופה מזכירה סירה דולפת, שממשיכים לחלץ אותה, וכולם מאד מרוצים מעצמם שהצליחו לחלץ אותה אך למעשה לא סתמו את החורים".

הפגנה ביוון. מי יחלץ את הספינה הטובעת?, צילום: בלומברג הפגנה ביוון. מי יחלץ את הספינה הטובעת? | צילום: בלומברג הפגנה ביוון. מי יחלץ את הספינה הטובעת?, צילום: בלומברג

מנהיגי אירופה קיימו השבוע בבריסל פסגה מיוחדת. זו הפסגה ה-19 במספר מאז החל משבר החובות לפני למעלה משנתיים. "הפיתרון היחיד למשבר הוא איחוד פוליטי של אירופה", טוען גרינספן, "להערכתי אנחנו מתקדמים בהדרגה בכיוון הזה, למעשה אני בטוח בכך. השאלה היחידה היא האם אי פעם נגיע לשם". בפסגה התייחסו המנהיגים לכשלים בתכניות החילוץ והתקדמו לעבר איחוד בנקאי. כתוצאה מכך, נרשם הראלי הגדול ביותר באג"ח הספרדיות והיורו מאז תחילת השנה.

בכל הנוגע לארה"ב אמר גרינספן בראיון כי "'הצוק הפיסקאלי' ייבעט בסופו של דבר לאורך הרחוב, כמו פחית", שכן לדבריו איש לא מעוניין שכל הנושאים הללו יפגעו בכלכלה בתקופה זו. המונח "צוק פיסקאלי", מתייחס למספר שינויים מרכזיים במיסוי ובהוצאות שייכנסו לתוקף בסוף השנה במידה שהקונגרס לא יפעל: פקיעת התוקף של הקלות המס מתקופתו של ג'ורג' בוש. בנוסף, קיצוצים אוטומטיים בגובה 1.2 טריליון דולר בהוצאות ייכנסו לתוקף, תבוטל הארכת הזכאות לדמי אבטלה, והממשלה תתקרב לתקרת ההלוואות שהיא יכולה לקחת. "לא ניפגע מכך", מרגיע גרינספן. "בסופו של יום, משהו יעשה בעניין".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שילטון מקומי תמיד טוב משילטון מרכזי
ישנה איזו תפיסה מוזרה בעלם, כאילו שילטון מרכזי הוא דבר טוב. שאם רק תיכון לה ממשלה עולמית, יעלמו כל בעיותיו של האזרח הקטן, והכלכלה תשגשג. לאמונה הזאת אין שום ביסוס היסטורי - להיפך. ברית המועצות שהיתה פדרציה של עמים ומדינות היתה דקטטורה איומה, שאזרחיה סבלו קשות. היא גם נכשלה כלכלית לחלוטין. ארה"ב אכן הצליחה (עד לאחרונה), אבל גם זה, כנראה בזכות מגבלות על השילטון הפדרלי ומתן עצמאות למדינות החברות. ככל הנראה המשבר הנוכחי נובע בין היתר מהתגברות כוחו של הממשל הפדרלי. שלטון מקומי יותר קשוב יותר לצרכי האזרחים, פשוט משום שיש פחות מהם וקולו של כל אחד מהם קריטי יותר לבחירתו מחדש (בהנחה שכלל יש בחירות). שלטון ריכוזי הוא בהכרח גם שלטון עם יותר כוח וסמכויות, ותחתיו האזרח הקטן הולך ומאבד את חירויותיו. אז למה לעזאזל צריכים האירופים ממשלה מרכזית? שיפרקו את האיחוד המקולל וזהו זה.
אורן  |  30.06.12
2.
ובגלל זה היורו יתרסק - כי איחוד שכזה בחיים לא יקרה
המדינות הפרוטסטנטיות (הצפוניות) העשירות פשוט לא ירצו לממן הלאה את הדרום הקתולי המפגר. הפערים התרבותיים פשוט בלתי אפשריים. אם יהיה איחוד שכזה הוא יהיה מאוד מלאכותי ויהיה פשוט נידון לכשלון. אחריות כלכלית היא עניין תרבותי נטו. רואים את זה בכל מקום בעולם. המדינות עם תקציב אחראי כמו שיש עכשיו בישראל, בגרמניה ומסתמן שהולך להיות כזה גם לממלכה המאוחדת בקרוב מתאפיינות גם בזה שהלך הרוח של התושבים הוא לחיות בצורה שכזו גם כן. לעומת זאת במדינות כמו ספרד, איטליה וכמובן (איך לא) יוון שעד היום לא מבינה שזה שהממשלה עושה חוק של יציאה לפנסיה בגיל 50 לא אומר שזה בהכרח אפשרי מבחינת תקציב. רק דברו עם אדם יווני ממוצע - באמת - אתם תראו שאתם מדברים עם נהנתן, שחצן ויהיר שחושב שהשמש זורחת לו אתם יודעים מאיפה...
כלכלן אוסטרי  |  30.06.12
לכל התגובות