אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק ארנונה לייט: בעלי נכסים הרוסים יזכו בפטור ל-3 שנים

חוק ארנונה לייט: בעלי נכסים הרוסים יזכו בפטור ל-3 שנים

בהצעת החוק המקורית ביקש האוצר לבטל את הפטור מארנונה כעבור כ-9 חודשים אך חברי הכנסת קבעו כי יש לאזן בין האינטרסים השונים ולהימנע מהטלת קנסות על בעלי הנכסים

23.07.2012, 14:16 | דותן לוי ותומר אביטל
גרסה מרוככת להצעת החוק המגבילה את הפטור מארנונה לבעלי נכסים הרוסים עברה היום בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. החוק שאושר על ידי ועדת הכספים מגביל את הפטור מארנונה על נכס הרוס או כזה שניזוק לשלוש שנים. כמו כן, נכסים שעמדו ללא שימוש 12 שנה ויותר, ייהנו מפטור של שנתיים בלבד. לאחר תום שלוש שנות הפטור או שנתיים, לנכס שעמד ללא שימוש זמן רב, יחויב בעל הנכס בתשלום ארנונה בשיעור הנמוך ביותר הקבוע בפקודת העיריות למשך חמש שנים. במידה שלאחר חמש שנים הנכס נותר הרוס על הבעלים להודיע על כך לעירייה כדי להימנע מתשלומי ארנונה נוספים.

מבנה הרוס (ארכיון), צילום: איילה גלדמן מבנה הרוס (ארכיון) | צילום: איילה גלדמן מבנה הרוס (ארכיון), צילום: איילה גלדמן

כאמור, בתחילה התכוונו באוצר ללכת על מתווה קיצוני משמעותית הקובע כי הפטור מארנונה יינתן לשישה חודשים עם אפשרות הארכה של עוד 3 חודשים ובסך הכל תשעה חודשי פטור בלבד. אלא שלפי הצעת החוק הראשונית בעל נכס שלא החזירו לקדמותו ישלם ארנונה כפולה על הנכס. המטרה בהצעת החוק הייתה לתמרץ בעלי נכסים לשפצם ועל ידי כך להחזיר נכסים רבים לשוק.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני אשר תמך בגרסה המעודנת לחוק אמר לאחר אישורו, "יש לאזן בין הצורך להוציא נכסים לשוק לבין הימנעות מהטלת קנס על מי שאינו מצליח להיפטר מנכס". גפני הסביר בדיונים קודמים על הצעת החוק, כי יש בעלי נכסים שבמשך שנים אינם מצליחים למכור או להשכיר את הנכסים והם אינם אנשים עשירים. "קיימים גם מקרים שמבנים נהרסו באסון וטרם עלה בידי הבעלים להשמישם מחדש, לא ניתן להעניש אותם ולחייבם בתשלום ארנונה בזמן שהנכסים עדיים הרוסים שלא באשמתם".

עוד אמר גפני לאנשי משרד האוצר, "איננו מציע ללכת על מתווה קיצוני, כיוון שעוד נדרש לתקן אותו בחזרה כי תהיה פגיעה קשה בבעלי נכסים רבים שאינם מצליחים להיפטר מהם".

מנהל אגף ארנונה בעיריית תל-אביב, אלי מלאכי, הדגיש את חשיבות הגבלת הפטור עקב ריבוי המקרים של נכסים הרוסים ושוממים. לדבריו, "בתל-אביב יש אלפי נכסים כאלו והם מהווים מפגע וגם פוגעים בהכנסות העירייה מארנונה. יש לקצוב את התקופה של הפטור". גם רכז בינוי ושיכון באגף התקציבים באוצר, אריאל יוצר, הזכיר כי "רוב בעלי הנכסים אינם ממעמד סוציו-אקונומי נמוך".

נזכיר כי במיפוי שנערך לבקשת תנועת התעוררות התגלו בירושלים לבדה למעלה מ-1,600 מבנים נטושים המוגדרים כלא ראויים לשימוש שנהנים מפטור מלא וללא מגבלת זמן מתשלום ארנונה.

מירב כהן, חברת מועצת העיר ירושלים מטעם תנועת "התעוררות" שקידמה את החוק, אמרה אחר הצהריים כי "היה עצוב לראות כיצד יו"ר ועדת הכספים לוקח בחשבון רק את האינטרסים של בעלי ההון והנדל"ן ומבטל בהינף יד את האינטרס של הציבור הרחב שסובל מתופעת הבתים הנטושים שמהווים מוקד למשיכת עבריינים במקום שישמשו לטובת מגורים או עסקים".

עד כה יושמו רק 25 מסקנות מתוך 139 המלצות הוועדה שמינה רה"מ בנימין נתניהו בעקבות מחאת הקיץ הקודם. נציין למשל כי כלל ההמלצות בנושא הקשחת הכללים לתקצוב ישיבות ומתן מלגות לאברכים כלל לא עלו לשולחן הממשלה הודות לדיל של רה"מ עם ראש ש"ס אלי ישי. הצעות נפיצות נוספות אחרות שנדחו: העלאת הפרשות מעסיק לביטוח לאומי, הטלת מס עשירים, הגדרת תנאי סף לשירותי תחבורה ציבורית בפריפריה ועוד. 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ההצעה שלי
תקופת הפטור לנכס הרוס תוגבל לשנה, אבל, בעל הנכס יוכל לחייב את הרשות המקומית לרכוש ממנו את הנכס במחיר של 100 פעמים הארנונה השנתית שהוטלה על הנכס. זה יבטיח שהרשויות ימנעו מלהטיל על הנכס ארנונה מנופחת ואם בכל זאת יעשו זאת יאפשרו לבעל הנכס להפטר ממנו סוף סוף והרשות תצטרך לטפל בו.
ראש יהודי  |  24.07.12
3.
חוק טיפשי - מי שיפגע זה אנשים מבוגרים או מסכנים שנתקעו עם נכס הרוס שהם לא מסוגלים לשפץ
ולא מסוגלים להשכיר. בסופו של דבר יצטבר חוב ארנונה שהם לא ישלמו ואז העירייה תעשה הוצאה לפועל ותיקח את הנכס ותימכור אותו בגרושים לכל מיני מקורבים. אנשים בעלי הון, ישלמו את הארנונה ויקזזו כהוצאה מהכנסות אחרות. אז אם המטרה שחוקקו את החוק כדי לגרום לאנשים להשכיר נכסים אלו - זה לא יקרה. הסיבה - כי בד"כ ישנה סיבה לגיטימית למה נכס הרוס ובלתי מושכר. הבעלים תמיד מעונינים שהנכס יהיה מושכר ולכן אם הוא ריק - ישנה סיבה לגיטימית.
.  |  23.07.12
2.
ארנונה מס נשך
מס הכנסה משלמים ב% מסך הרווחים מעמ כנ"ל ביטוח לאומי גם הוא משולם כ% מרווח הנישום, כך צריך להיות גם אם הארנונה, מפעיל העסק צריך לשלם ארנונה ב% מהכנסותיו הרוויח הרבה ישלם הרבה(ב%)מהרווח, הרוויח פחות ישלם פחות, 2% מ1000 הנם פחות מ2% 10000 הגיוני שארנונה תשולם על בסיס % מדו"ח רווח והפסד השנתיים,
דב , נצרת עלית  |  23.07.12