אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פלאי העולם החדשים: גם ישראל ברשימה

פלאי העולם החדשים: גם ישראל ברשימה

בכל קיץ, אונסק"ו מוסיף פלאי עולם בתחומי התרבות והטבע לרשימת אתרי המורשת העולמית. מה חדש השנה?

02.09.2012, 20:29 | סוכנויות הידיעות

אתרים בישראל נמצאים גם השנה ברשימת אונסק"ו של פלאי עולם תרבותיים וטבעיים חדשים. נחל המערות בכרמל נכלל ברשימה לצד כנסיית המולד בבית לחם, בית האופרה של ביירויות (Bayreuth) בגרמניה ואתר מאובנים בסין.

בכל קיץ, אונסק"ו מוסיף פלאי עולם תרבותיים וטבעיים חדשים לרשימת אתרי המורשת העולמית, בשל הערך האוניברסאלי יוצא הדופן שלהם. בצורה זו הארגון מעלה מודעות לשימור מקומות בעלי חשיבות למין האנושי, ובמקביל מעלה את התיירות ומעורר תשומת לב למקומות הללו. היבול החדש של פלאי העולם – חלקם אלמוניים עדיין ואילו אחרים כבר מוכרים – ממוקמים בכל רחבי העולם ומצביעים על הטווח הרחב של החוויות וההישגים האנושיים.

אתר travel and leisure מפרט כמה מהאתרים החדשים:

נחל מערות, הכרמל

ממוקם במדרון המערבי של הר כרמל, האתר כולל את מערת התנור, מערת הנחל, מערת הגמל ומערת הגדי. ניתן למצוא באתר עתודות תרבותיות המכסות 500 אלף שנה של התפתחות אנושית, כולל ראיות לטקסי קבורה, ארכיטקטורת אבנים מוקדמת וגידול בעלי חיים, המדגימים את הקיום הייחודי של הניאנדטרלים והתפתחותם. 90 שנות מחקר ארכיאולוגי חשפו רצף תרבותי, שאין לו מקבילה מבחינת אורך הזמן בשום מקום אחר בעולם.

  , צילום: דורון רותם צילום: דורון רותם   , צילום: דורון רותם

 

איי רוק הלגונה הדרומית, פלאו

 

הלגונה המרהיבה הזו מורכבת מ-445 איים לא מיושבים שנוצרו מהר הגעש, חלקם בצורת פטריות, ומתפרשים על פני כמיליון דונם. הם מייצגים את האוסף הגדול בעולם של אגמים של מים מתוקים, וכוללים מערכת שוניות של למעלה מ-385 זנים של אלמוגים. ניתן להתחקות אחר טביעות הרגל האנושיות 3,000 שנה אחורה, כולל כפרים מהמאות ה-17 וה-18, שננטשו בשל שינויי האקלים ולחץ האוכלוסייה על המערכת האקולוגית הפגיעה.

 

מקום הולדתו של ישו: כנסיית המולד ושביל לצליינים, בית לחם

 

המבנה ממוקם 10 ק"מ דרומית מירושלים, באתר המזוהה מאז המאה השנייה על פי המסורת הנוצרית כמקום הולדתו של ישו. בניית הכנסייה הושלמה לראשונה בשנת 39 אחרי הספירה, והמבנה שהחליף אותה לאחר שפרצה בה שריפה במאה ה-6 כולל מרצפות פסיפס מהבניין המקורי. המקום כולל גם מנזרים לטינים, יוונים אורתודוכסיים, פרנציסקנים וארמנים, וכן כנסיות, מגדלי פעמונים, גינות ושביל לצליינים.

 

 , צילום: עטא עוויסאת צילום: עטא עוויסאת  , צילום: עטא עוויסאת

  

בית האופרה מגרביאל (Margravial), ביירויות, גרמניה

 

המבנה הוא דוגמה נפלאה לעיצוב הברוקי הגרמני. בית האופרה שמכיל 500 מושבים, נבנה במימון נסיכת פרוסיה ווילהלמינה באמצע המאה ה-17. הוא עוצב על ידי האדריכל ג'וזפה גאלי ביביינה, וקושט בציורים וגילופים. הוא סלל את הדרך לבניית בתי האופרה הציבוריים העצומים ששגשגו ברחבי אירופה מאה לאחר מכן. ב-2013, התיאטרון יארח שורה של אירועים לציון 200 שנה להולדתו של המלחין הגרמני ריכרד וגנר.

נוף קריוקה, בין ההר והים, ריו דה ז'נרו, ברזיל

אחד האתרים המפורסמים ביותר מקרב האתרי המורשת שבחרו באונסק"ו ב-2012, נוף קריוקה מוכתר על ידי פסל האר דקו של ישו הגואל הממוקם בראש הר קורקובדו. הוא מביט על פני היער הגדל בפארק הלאומי Tijuca, וכן על החופים של ריו, אליהם באים כדי לראות ולהיראות.

   , צילום: shutterstock צילום: shutterstock    , צילום: shutterstock

סנגה טרינשיונל, קמרון, הרפובליקה המרכז אפריקאית, קונגו

 

מדובר באזור באפריקה הטרופית, שכמעט ולא ניתן לראות בו מגע יד אדם. הוא מתפרש על פני מספר פארקים לאומיים סמוכים בשלוש מדינות שונות – קמרון, הרפובליקה המרכז אפריקאית וקונגו – באגן נהר קונגו. האזור הכולל מכסה 1.75 מיליון דונם. בנהרות מתגוררים דגי נמר ענקים ותנינים, בעוד שעל האדמה ניתן למצוא פילים, גורילות ושימפנזות ביחד עם זנים אפריקאיים נוספים שבסכנת הכחדה.

    , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק     , צילום: שאטרסטוק

מסג'ד- י ג'אמע של אספהאן, איראן

 

ממוקם במרכז ההיסטורי של אספהאן, מסג'ד-י ג'אמע (מסגד יום שישי) נראה כייצוג מרהיב של ההתפתחות של אדריכלות המסגדים לאורך 12 מאות, החל משנת 841 אחרי הספירה. זהו הארמון השמור העתיק ביותר מסוגו הקיים עדיין באיראן, ואבטיפוס למסגדים מאוחרים יותר שעוצבו לאורך מרכז אסיה. המתחם, המתפרש על פני למעלה מ-20 מ"ר, הוא גם הבניין האסלאמי הדתי הראשון שאימץ את המתווה של ארבע חצרות של הארמונות של האימפריה הסאסנית. כיפות הזהב שלו מייצגות חדשנות אדריכלית שעוררו השראה במבנים רבים באזור. האתר כולל גם פרטי קישוט יוצאי דופן שמשקפים התפתחות סגנונית לאורך למעלה מאלף שנה של אמנות אסלאמית.

 

אתר המאובנים של Chengjiang, סין

 

האתר הממוקם במחוז חונאן בסין, מייצג את התיעוד המוקדם ביותר של קהילת ים מתקופת הקמבריון המוקדמת. בית הגידול הימי נשמר בצורה יוצאת דופן ומציג את האנטומיה של תאים רכים וקשים במגוון רחב של אורגניזמים של בעלי חוליות וחסרי חוליות. הם מתעדים התיישבות מוקדמת של מערכת אקולוגית ימית. האתר כולל גם 196 זנים, המהווים עדות יוצאת דופן לגיוון המהיר ביצירת החיים על כדור הארץ לפני 530 מיליון שנה, כאשר כמעט כל קבוצות החיות המוכרות כיום הופיעו. 

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
יש לנו מקומות מרהיבים ביופיים שנוגעים לרוב העולם
יהודים, נוצרים ומוסלמים, וגם עוד כמה זרמים לא מונוטאיסטים יכולים להתחבר רגשית לגנים, למקומות ולאתרים הקדושים - כל אחד ואמונותו. פרט לכך, הירוק של הצפון, החום הדרום ומגוון הצבעים באמצע הם נוף מרהיב במיוחד שזה מגיע ביחס למדינה כה קטנה. יחד עם זאת, ההסברה, יחסי הציבור והחוץ והתודעה הגלובלית גורמים לנו עדיין להראות כמדינה שהתחבורה העיקרית בה היא גמלים. כנראה שאת הגורמים הרלוונטים זה לא ממש מעניין אם התיירות בארץ תשגשג ויהיו פה יותר אנשים שמכניסים כסף לעצמם ומעלים עצמם מעל קו העוני וכנגזרת ישירה מכניסים גם כסף למדינה (בהנחה שלא כולם עושים שחור) וגורמים להתפחות הכלכלה.
ברק , נתניה  |  05.09.12
9.
אתרי מורשת עולמים ואתרי טבע יחודיים - כך הם נקראים לא פילאי עולם.
למגיב 4 - ירושלים העתיקה והחומות (כולל הר הבית) נכללות ברשימת אתרי המורשת אחרי שהצעה להכללם ה-1981 התקבלה. מגישה ההצעה היא ירדן (ולא ישראל) וירושלים מצויינת קודם כל כעיר הקדושה ליהדות ואח"כ לנצרות ולאיסלם בסדר זה. מגיב 6 - מסכים בהחלט, לצערי אין קטגוריה כזו ברשימה .... מגיב 1,7,8 - למרות שהאו"ם הוא המקום האחרון עליו ניתן לאמר שאינו נגוע הפוליטיקה הרעיון של אתרי המורשת הוא בכ"ז בראיה רחבה יותר ולטווח רחב יותר - אם לר נהרוס את העולם קודם....
New York  |  02.09.12
8.
גם אני הוספתי כמה פלאים
הפלא השמיני: העובדה שאנחנו ממשיכים לבחור פוליטיקאים למרות שאנחנו יודעים בדיוק מה הם. הפלא התשיעי: הקריסה הכלכלית-חברתית של האנושות למרות הקידמה הטכנולוגית. הפלא העשירי: אי אפשר לשכנע איש אפילו בעצם קיומו של הפלא התשיעי. אין לנו מושג מהי תמונת המצב החברתית-תרבותית, אנחנו לא יודעים, לא יודעים שלא יודעים, ומתעקשים על זכותנו הלגיטימית להמשיך לא לדעת. הפלא האחד עשר: העובדה שאני האדם היחידי בעולם שמעניין אותו מה מימדי השחיתות, אין עניין לציבור, לא ניתן לשכנע עוד אדם שיצטרף אלי במאבק למען העלאת הנושא לתודעה הציבורית.
מזכיר המדינה  |  02.09.12
לכל התגובות