אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיריית ת"א והשר איתן הכריזו על Tel Aviv App2U - תחרות לפיתוח אפליקציות צילום: עמית שעל

עיריית ת"א והשר איתן הכריזו על Tel Aviv App2U - תחרות לפיתוח אפליקציות

במסגרת התחרות, יוענקו פרסים בשווי כולל של 85 אלף שקל למפתחים שיבנו יישומים שמבוססים על מאגרי המידע הממשלתיים - במטרה לשפר את חיי תושבי ת"א. "שירות משרדי הממשלה ישופר בסיוע הציבור עצמו", הסביר ל"כלכליסט" השר איתן

24.10.2012, 16:45 | עומר כביר
מאגרי המידע נפתחים לתחרות: השר מיכאל איתן ועיריית תל אביב הכריזו על תחרות חדשה למפתחים, במסגרתה יחולקו פרסים בשווי 85 אלף שקל ליישומים שמבוססים על מאגרי מידע ממשלתיים ועירוניים פתוחים לציבור.

קראו עוד בכלכליסט

פתיחת מאגרי מידע לשימוש מפתחים הינה מרכיב מרכזי באסטרטגיית ממשל פתוח, ומביאה ליצירת יישומים מגוונים ושימושיים לציבור, דוגמת אפליקציות תחבורה ציבורית או אתרים המציגים את נתוני פשיעה שונים לפי אזורים. בעולם, ובפרט בארה"ב, מתבצע שימוש נרחב במאגרי מידע ממשלתיים או מונציפליים, המכילים נתונים ממשרדי ממשלה שונים, לצורך יצירת אפליקציות ומדובר בתעשייה משגשגת.

ואולם בישראל, בגלל מיעוט מאגרי המידע שנפתחו לציבור ולמפתחים ובגלל חוסר מודעות, אפליקציות מסוג זה הינן נדירות יחסית (אחת הבולטות שבהן הינה Moovit, לשעבר Tranzmate, שעושה בין השאר שימוש במאגר מידע של משרד התחבורה לצורך תכנון מסלולי נסיעה בתחבורה ציבורית).

עיריית תל אביב , צילום: עמית שעל עיריית תל אביב | צילום: עמית שעל עיריית תל אביב , צילום: עמית שעל

יישומים לתועלת הציבור

כעת, על מנת להגדיל את המודעות לנושא ולעודד מפתחים להיכנס אליו, השיקו איתן, שמכהן כשר הממונה על שיפור השירות לציבור, ועיריית תל אביב את תחרות פיתוח האפליקציות Tel Aviv App2U. במסגרת התחרות מוזמנים מפתחים ליצור אפליקציות לתועלת הציבור, שמבוססות על מאגרי מידע ממשלתיים ומאגרי מידע של עיריית תל אביב.

בין היתר, יוכלו המפתחים להיעזר בנתוני זמן אמת של תחבורה ציבורית, מאגר נתוני הלמ"ס, נתוני תקציב המדינה או מאגר מידע על מוסדות חינוך. מאגרי מידע של עיריית תל אביב כוללים רשימת חניונים ומקלטים, תקציבים עירוניים ונתוני זמן אמת על מערכת תל-אופן.

היישומים המוצלחים ביותר יזכו באחד מכמה פרסים: פרס ראש העיר, בסך 20 אלף שקל, יוענק לאפליקציה בעלת התועלת הגדולה ביותר לתושבי העיר; סכום זהה יוענק במסגרת פרס השר לאפליקציה שתשפר את השירות הממשלתי או המוניציפלי לציבור. שלושה פרסים נוספים, בסך 15 אלף שקל כל אחד, יוענקו ליישום התחבורה הטוב ביותר, ליישום הירוק ביותר וליישום שיקדם את השקיפות הממשלתית והעירונית. מפתחים יכולים להגיש את האפליקציות עד ה-23 בינואר, וזהות הזוכים תפורסם באפריל 2013.

איתן: פריצת דרך בשירותים הממשלתיים

 

"עצם קיום התחרות הוא בבחינת תעודות כבוד לעיריית תל אביב ולמדינת ישראל", אמר השר איתן בשיחה עם "כלכליסט". "מועדון המדינות שמגיעות לתחרות אפליקציות ציבוריות הוא מצומצם, בסביבות העשר מדינות, ואני שמח שהדבר קיים בישראל".

מיכאל איתן, השר לשיפור שירותי הממשלה לציבור, צילום: עמית שעל מיכאל איתן, השר לשיפור שירותי הממשלה לציבור | צילום: עמית שעל מיכאל איתן, השר לשיפור שירותי הממשלה לציבור, צילום: עמית שעל

"זו הפעם הראשונה שזה מתבצע, וכמו כל דבר ראשון הכוונה היא לפרוץ דרך ולהעביר מושגים שעד היום לא היו מוכרים לציבור. למשל, שכדי לקדם את השירות לציבור אפשר, באמצעות פלטפורמות טכנולוגיות, לעשות זאת לא דרך הממשלה אלא על ידי פיתוח של הציבור באמצעות מידע שמונגש על ידי הממשלה. כך אנחנו מגיעים לעולם חדש שבו שיפור השירות נעשה באמצעות הקליינטים וצרכני השירות”.

איתן הוסיף שהתחרות היא רק ההתחלה: “זו פריצת דרך, וכמו כל התחלה יהיו עוד מחלות ילדות. אבל עצם העובדה שהציבור בישראל יודע שיש במדינה שלו דבר כזה, שהמשרדים הציבוריים יודעים שזה הכיוון, זה ההישג הכי גדול”.

יותר אפליקציות, יותר מאגרי מידע פתוחים

מדובר ביוזמה מבורכת מאוד. תחרויות מסוג זה מקובלות בערים רבות בעולם והמוצלחות שבהן מביאות ליצירת שלל אפליקציות שימושיות שתורמות לשיפור ממשי באיכות החיים של התושבים.

אחת התחרויות המוכרות ביותר, NYC BigApps של עיריית ניו יורק, הניבה אפליקציות חדשניות כמו Sage, שמאפשרת לחפש במאגר המידע של מוסדות חינוך, לאתר בתי ספר בסביבה ולצפות בנתונים עליהם כמו ציונים בבחינות אזוריות או דו"חות עירייה על תפקודם; Work+, שמספקת לפרילנסרים מידע על מקומות בהם ניתן לעבוד מחוץ לבית; ו-StableRenters, שמאפשר לשוכרים פוטנציאליים לראות את מספר העבירות או התלונות נגד המשכירים (אין מים חמים, מנעולים שבורים, עובש וכו') ומספר התביעות שהוגשו נגדם לעירייה.

בישראל, למרות היכולות הטכנולוגיות הרבות של אזרחיה, המודעות לנושא נמוכה ומעט מאוד מפתחים פועלים ליצירת אפליקציות על סמך מאגרי מידע ממשלתיים. אם תזכה התחרות להצלחה, הרי שמפתחים רבים ייכנסו לתחום ויתחילו ליצור אפליקציות שימושיות - דבר שיביא בתורו לפתיחת מאגרי מידע נוספים לשימוש המפתחים ולהגדלת השקיפות והיעילות השלטונית.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מספר 1 צודק וזה ממש מעפן.. עשרות מפתחים יעבדו עכשיו בחינם
מעטים יקבלו תגמול (יפה) הרוב סתם יקרעו ת'תחת (התממשקות responsive design וכו) בחינם... וכל זה לא עבור אפליקציה יוצאת דופן או חדשנית ---- אלא על שירותים בסיסיים שבמדינות אחרות יש !.... בקיצור - במקום להשקיע 2 מלש"ח (באמת שלא צריך יותר) זורקים גרושים לעדר של עבדים (פרילנסרים).. מי שבאמת יכול לעשות את זה אלו אנשים שיש להם זמן פנוי או מוכנים להקדיש משאבים ואנרגיות - לדוגמא צוות של עובדים..בחברה...
א.ד. , תל אביב יפו  |  25.10.12