אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בועת הנדל"ן מתנפחת: יתרת המשכנתאות זינקה ב-6.1% צילום: שאטרסטוק

בועת הנדל"ן מתנפחת: יתרת המשכנתאות זינקה ב-6.1%

זאת ב-9 החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לפי בנק ישראל, מדובר בסך של 15.7 מיליארד שקל

25.11.2012, 14:47 | אמנון אטד

גם בחודש ספטמבר המשיכה יתרת המשכנתאות של משקי הבית לעלות, וגדלה ב-1.8 מיליארד שקל נוספים (0.7%). בתשעת החודשים הראשונים של השנה גדלה כבר יתרת המשכנתאות של משקי הבית בסכום מצטבר של כ- 15.7 מיליארד שקל (6.1%) והסתכמה בסוף חודש ספטמבר בכ- 274 מיליארד שקל. זאת בהמשך לעלייה של כ- 20 מיליארד שקל שנרשמה ביתרת המשכנתאות של משקי הבית בשנת 2011, ושל כ- 24 מיליארד שקל בשנת 2010.

קראו עוד בכלכליסט

יתרת החוב הכוללת של משקי הבית, לדיור ושלא לדיור, הסתכמה בסוף חודש ספטמבר בכ-383 מיליארד שקל.

משכנתא (ארכיון). יתרת המשכנתאות של משקי הבית ממשיכה לעלות, צילום: shutterstock משכנתא (ארכיון). יתרת המשכנתאות של משקי הבית ממשיכה לעלות | צילום: shutterstock משכנתא (ארכיון). יתרת המשכנתאות של משקי הבית ממשיכה לעלות, צילום: shutterstock

סדרת הנתונים שמפרסמת היום (א') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל כוללת גם נתונים מעודכנים יותר, שמהם מתברר כי בחודש אוקטובר הסתכם סך נטילת המשכנתאות החדשות בסכום של 3.4 מיליארד שקל. סכום זה גבוה בכ- 200 מיליון שקל מזה שנרשם בחודש הקודם, אלם נמוך בכ- 400 מיליון שקל מממוצע ביצועי המשכנתאות החודשי השנה (כ- 3.8 מיליארד שקל).

לדברי בנק ישראל, סיבה אפשרית לנתון הנמוך יחסית שנרשם בספטמבר ובאוקטובר היא מספרם המצומצם של ימי העסקים שהיו בחודשיים אלה, בשל תקופת החגים.

מהנתונים שמפרסם היום בנק ישראל מתברר עוד כי בחודש ספטמבר ירדה יתרת החוב של המגזר העסקי בכ- 5.2 מיליארד שקל והסתכמה בסוף החודש ב-787 מיליארד שקל. הסיבה העיקרית לירידה ביתרת החוב הייתה הפעם ההתחזקות שנרשמה בספטמבר בשער השקל מול הדולר, שגרמה לירידה בשווי השקלי של חלק החוב הנקוב במטבע חוץ. סיבה נוספת הייתה פירעון חוב נטו בסכום לא גדול שביצע המגזר העסקי.

בחודש אוקטובר הנפיק המגזר העסקי, ללא בנקים וחברות ביטוח, אג"ח קונצרניות בסכום של כ- 1 מיליארד שקל, כולן באמצעות אגרות חוב הנסחרות בבורסה. סכום זה נמוך משמעותית מממוצע ההנפקות החודשי של האג"ח הקונצרניות בתשעת החודשים הראשונים של השנה, שמסתכם בכ- 2.3 מיליארד שקל.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ניפוח מחירי הנדלן נובעים ממדיניות הרבית של הנגיד. הרבית והתשואות .
הנמוכות על המקמ, מעודדות משקיעים לעבור לתשואה חלופית הכספים שהוסתו משוק ההון בעיקר ע"י משקיעים שנהנים מרבית נמוכה על המשכנתא ובמקום למשוך פקדונות ב-100% לרכישת דירה אחת הם מושכים מחצית מכל פקדון ומשלימים היתר בהלוואה ברבית מובסדת ורוכשים 2 דירות . יוצרים מחסור בדירות לרוכשים דירות ראשונות. עקב הביקוש הגואה מחירי הדירות צומחים והשמים הם גבול המחירים. צריך דחוף הפקת לקחים אולי להקים ועדת חקירה לבדוק את התנהלות הנגיד המווסת את מחירי הרבית וגורם נזק לכלכה וטיפוס לוקחי משכנתא על עצים גבוהים ברבית הנמוכה.
ס.ש.  |  25.11.12
לכל התגובות