אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש: קבלנים לא יוכלו לבטל אגרות פיתוח לאחר שזכו במכרז צילום: חיים הורנשטיין

ביהמ"ש: קבלנים לא יוכלו לבטל אגרות פיתוח לאחר שזכו במכרז

בית המשפט דחה תביעות של חברות קבלניות שביקשו לבטל אגרות בשווי 2 מיליון שקל שנדרשו לשלם לעיריית באר שבע

11.12.2012, 13:24 | שי פאוזנר

בית משפט השלום בקריית גת דחה השבוע שתי תביעות שהוגשו על ידי חברות קבלניות נגד עיריית באר שבע, בטענה להחזרי אגרות והיטלי פיתוח בשווי כולל של כ־2 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בחברות פרץ בוני הנגב ויהלומית פרץ עבודות בנין ופיתוח, שהתמודדו וזכו במכרזים של מינהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון לבנייה על מגרשים בבאר שבע, וחויבו על ידי העירייה באגרות והיטלי פיתוח. יהלומית חויבה בכ-200 אלף שקל על "פרויקט רמות" ובכ-770 אלף שקל על "פרוייקט נווה זאב". פרץ בוני הנגב חויבה בכ-1.1 מיליון שקל על הפרויקטים "נווה זאב", "אחוזת לילי" ו"שיכון דרום".

באר שבע. התביעות נגד העירייה נדחו, צילום: חיים הורנשטיין באר שבע. התביעות נגד העירייה נדחו | צילום: חיים הורנשטיין באר שבע. התביעות נגד העירייה נדחו, צילום: חיים הורנשטיין

החברות ערערו על ההיטלים לפני ועדת ערר, נדחו, ולאחר מכן עתרו לבית המשפט בטענה שהעירייה אינה זכאית לגבות את האגרות ואת היטלי הפיתוח משום שהפיתוח בשכונות בוצע על ידי משרד הבינוי והשיכון, ומשום שהן שילמו למשרד השיכון דמי פיתוח לאחר הזכייה במכרזים, כך שגביית היטלי הפיתוח מהווה גבייה בכפל.

בשני פסקי הדין, שנדונו בפני השופט אריאל חזק, דחה בית המשפט את התביעות, וקיבל את עמדת העירייה, שיוצגה על ידי עו"ד אמיר בירנבוים ממשרד עופר שפיר ושות', שלפיה לא מדובר בכפילות אלא בתשלום נוסף. בשני פסקי הדין קבע

בית המשפט כי הסדרי הפיתוח שגובשו במהלך השנים בין עיריית באר שבע לבין משרד הבינוי והשיכון, הדומים להסדרים שהנהיג משרד השיכון ברשויות אחרות, הם סבירים וראויים, ומכוחם מוסמכת העירייה לגבות היטלי פיתוח חלקיים בגין תשתיות שמחוץ למתחמים, כיוון שמשרד השיכון פיתח רק את התשתיות במתחמים עצמם.

בנוסף קבע בית המשפט כי כאשר חברה מתמודדת במכרז שבין תנאיו גם תשלום היטלי פיתוח, אינה מתנגדת לתנאי המכרז בזמן אמת, ורק לאחר הזכייה דורשת לפטור אותה מתשלום היטלי הפיתוח - תביעתה מהווה ניסיון לשינוי תנאי המכרז בדיעבד, ופגיעה בעיקרון השוויון בהליך המכרז.

כאמור, דחה בית המשפט את שתי התביעות, וחייב את ההחברות הקבלניות לשלם לעירייה הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 35 אלף שקל כל אחת.

מפרץ בוני הנגב נמסר בתגובה: "קביעתו של בית משפט השלום מוטעית, שכן בית המשפט העליון שלל את התנהלותן של רשויות מקומיות אשר גובות היטלי פיתוח מופחתים בנוסף לאלו המשולמים לחברה חיצונית. העליון קבע תקרת תשלומים של 100% אגרות והיטלים – בין אם משולמים לחברה מפתחת ובין אם ישירות לעירייה. עיריית באר שבע, בניגוד לפסיקתו של העליון, גבתה כ-150% מעבר לחוקי העזר העירוניים. בית משפט השלום גם התעלם מפסיקה חלוטה שניתנה על ידי השופט אזולאי בתביעתם של קבלני באר שבע, שלפיה 90%-95% מהפיתוח בעיר אינו מבוצע על ידי העירייה, כי אם על ידי גופים חיצוניים במימון היזמים – והרי שבאחוזים אלו נכללות גם תשתיות העל. בכוונת חברת פרץ בוני הנגב בע"מ להגיש ערעור".

תגיות