אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשורה טובה לכיל: חוזי אספקת אשלג נחתמו במחיר של 400 דולר לטון צילום: יריב כץ

בשורה טובה לכיל: חוזי אספקת אשלג נחתמו במחיר של 400 דולר לטון

יצרניות האשלג הגדולות בקנדה וארה"ב חתמו על חוזה אספקה חצי שנתי לסין; מדובר בירידה של 70 דולר מהחוזה האחרון שנחתם במרץ 2012; "החוזה עם סין מרמז שכיל תחתום גם בקרוב על חוזים במדינה"

31.12.2012, 18:37 | ענת ציפקין

יצרניות האשלג הגדולות בקנדה וארה"ב חתמו על חוזה חצי שנתי לאספקת אשלג לסין במחיר של 400 דולר לטון, ירידה של 70 דולר מהחוזה האחרון שנחתם במרץ 2012. החוזה, שנחתם בין סין לענקית השיווק CANPOTEX, הוא למכירת מיליון טון אשלג לאספקה במחצית הראשונה של 2013. CANPOTEX היא תאגיד השיווק של שלושת יצרניות האשלג הגדולות בקנדה- פוטאש, מוזאיק ואגריום. החוזה נחתם מול Sinofert הסינית.

קראו עוד בכלכליסט

"החוזה עם סין מרמז שכיל תחתום גם היא בקרוב על חוזים בסין, מעלה את הסיכוי שהודו תצטרף גם היא ברבעון הראשון של 2013 (ב- 2012 הודו חתמה על חוזים ב-20 דולר גבוהים מהחוזים הסינים) ובצורה כללית מחזיר את השוק לנתיב נורמאלי" מסביר גלעד אלפר, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אקסלנס.

מניית כיל חתמה את המסחר היום בירידה של 2.7% בערכה. " אין במחיר 400 דולר הפתעה שלילית במיוחד, למרות התגובה הראשונית של השוק" אומר אלפר. כיום מחזיקה פוטאש 13.84% מכיל. באוקטובר האחרון החלה לנהל מגעים עם מדינת ישראל על מנת לרכוש שליטה מלאה בכיל, ולמזג בין השתיים.

החוזה, שהיה צפוי להיחתם כבר בסוף הקיץ גם עם יבואניות האשלג בהודו , נדחה בשל שתי סיבות עיקריות- הראשונה היא עודפי היצע בסין, והשניה היא הורדת הסובסידיות מצד ממשלת הודו לרכישת האשלג מצד החקלאים, מה שדחה את חתימת החוזה. המחיר אותו משלמות היבואניות הסינית וההודיות נחשב בקרב יצרניות האשלג בעולם, כברומטר למחיר עתידי לחוזים נוספים, וזאת מכיוון שהמחירים אותם משלמים היבואנים ההודים והסינים נחשבים על פי רוב כנמוכים בשוק, ועליהם נוספת פרמיית מחיר לעסקאות עתידיות במקומות אחרים, במיוחד בדרום אמריקה. כפי הנראה, צפוי החוזה הבא עם ההודים להיחתם בתחילת 2013.

אשלג, מפעלי ים המלח, צילום: יריב כץ אשלג, מפעלי ים המלח | צילום: יריב כץ אשלג, מפעלי ים המלח, צילום: יריב כץ

שוק האשלג מאופיין במיעוט יחסי של יצרנים, כשהשולטים בו הם שני תאגידי שיווק: האחד קנדי - CANPOTEX, והשני רוסי - BPC. התאגיד הקנדי הכולל כאמור בתוכו את חברות פוטאש, אגריום ומוזאיק, שהן שלוש השחקניות הקנדיות הגדולות ביותר בענף. בשנת 2011 היה התאגיד אחראי ל־33% ממכירות האשלג בעולם. BPC הרוסי מאגד בתוכו את בלורוסקאלי, אוראלקאלי וסילביניט הרוסיות והוא היה אחראי בשנת 2011 ל־34% ממכירות האשלג בעולם. כיל הישראלית ו־K+S הגרמנית מחזיקות בנתח שוק של 9% כל אחת.

"חתימת החוזה היא דווקא חדשות טובות לשוק האשלג" מסביר אלפר. לדבריו, למרות שמדובר בירידה של 70 דולר לעומת חוזי 2012, הרי שבתקופה האחרונה היו שמועות על ירידת מחירים אל מתחת קו ה-400 דולר לטון, או במילים אחרות, היה יכול להיות גרוע יותר. שנית, שנית, זהו חוזה ל-6 חודשים. במחצית השנייה של 2013, אם מחירי הגרעינים ימשיכו להיות חזקים ושוק האשלג באופן כללי יתפקד היטב (לא כפי שהוא מתפקד כעת), יש סיכוי סביר להעלאת מחירים כבר ביוני 2013. שלישית, שוק האשלג היה צריך להשתחרר מהקיפאון שאחז בו בחודשים האחרונים ושהביא להקפאת פעילות הכרייה בקרב היצרנים.

תגיות