אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נפילת האחים עובדיה לא צריכה להפתיע את רשות שדות התעופה צילום: צפריר אביוב

נפילת האחים עובדיה לא צריכה להפתיע את רשות שדות התעופה

הפעילות המרכזית של החברה היתה תפעול שירותי הסריקה של רשות שדות התעופה. כלכליסט חושף את ההצעה הזוכה במכרז, שעל פי ארגון חברות האבטחה הסבה לחברה הפסד של 812 אלף שקל בשנה. רש"ת: ההצעה נבחנה בוועדת המכרזים

14.01.2013, 08:49 | מיקי פלד

הפסד של 812 אלף שקל בשנה, זה הסכום שספגה חברת האחים עובדיה משירותי הקבלן שסיפקה בנתב"ג. כך על פי דו"ח מיוחד של ארגון חברות האבטחה מ־2010 שהגיע לידי "כלכליסט". הניתוח, המתפרסם כאן לראשונה, חושף איך נראה מה שמכונה בשם "מכרז הפסד", ואולי הוא זה שהוביל את האחים עובדיה להקפאת הליכים ולפירוק.

קראו עוד בכלכליסט

על פי הניתוח שביצע אז ארגון חברות האבטחה, הזכייה במכרז הענק לשירותי סינון וסריקה של מזוודות ותיקי יד של רשות שדות התעופה לא קרתה סתם כך. האחים עובדיה הציעה מחיר של 47.8 שקל לשעת עבודה, בעוד שהעלות בפועל של שעת עבודה היא 51.05 שקל לשעה.

סכום זה כולל את העלויות שחלות על המעסיק - מהשכר והתשלומים לביטוח לאומי, דרך זכויות סוציאליות כמו דמי חגים ופנסיה, ועד לביגוד, הסעות, קורסים ואף גילום המע"מ על ארוחות. מדובר בהוצאות קשיחות שאינן נתונות לשיקול דעתו של הזוכה במכרז, והן לא כוללות את הרווח שמעסיק פרטי מושך, ולו בשביל לשלם להוצאות שוטפות של תפעול העסק, מעבר לעלות המכרז עצמו.

דיון בהקפאת הליכים של האחים עובדיה. במרכז בן ציון עובדיה המנכ"ל, צילום: צפריר אביוב דיון בהקפאת הליכים של האחים עובדיה. במרכז בן ציון עובדיה המנכ"ל | צילום: צפריר אביוב דיון בהקפאת הליכים של האחים עובדיה. במרכז בן ציון עובדיה המנכ"ל, צילום: צפריר אביוב

ההצעה של האחים עובדיה כפי שחושבה על ידי הארגון נמוכה מהעלות לפי תנאי המכרז ב־3.25 שקלים לשעה, וכשמכפילים את ההפרש הזה ב־250 אלף שעות עבודה בשנה, כפי שנדרש במכרז, מבינים שלא מדובר בפער זניח אלא בסכום משמעותי מאוד.

חברת האחים עובדיה הפעילה את שירותי הסינון והסריקה של רשות שדות התעופה מאז זכייתה במכרז בשנת 2010 ועד לפני כמה ימים, אז עברו העובדים לעבוד תחת חברות אחרות בשל קריסת החברה. מכרז זה היווה כמחצית ממחזור עסקיה של החברה.

הניתוח של ארגון חברות האבטחה בוודאי אינו יכול להתיימר לאובייקטיביות, ולא מן הנמנע כי גם הוא מעט מוטה בשל יריבויות בין החברות הפועלות בתחום ורצון משותף של כל החברות להעלות את התשלום שהן מקבלות. עם זאת, גם אם מדובר באומדן גס בלבד, הוא יכול ללמד על הסכנות שבמכרז הפסד.

המפסידים האמיתיים הם בדרך כלל העובדים

ככל הידוע, ההפסד לכאורה לא הוביל לפגיעה בשכר השוטף המגיע למי מעובדי האחים עובדיה. עם זאת, לחברה יש היסטוריה ארוכה בבתי הדין לעבודה. תחקיר "כלכליסט" שפורסם לפני שבועיים גילה כי עשרות תביעות של עובדים הוגשו נגדה בטענה לאי־תשלום שכר על פי חוק, ואף אושרה הגשה של תובענה ייצוגית נגד החברה על אי־הפשרה מספקת של כספי פנסיה. על פי הנתונים שהוגשו לבית המשפט בדיונים על הקפאת ההליכים של החברה, החובות ל־2,900 העובדים עומדים על לא פחות מ־36 מיליון שקל.

על פי עדויות של פעילים חברתיים, ולא מעט פסקי דין בבתי הדין לעבודה, המשמעות של מכרזי הפסד היא אחת בלבד - קיזוז ההפסד על ידי פגיעה בשכר ותנאי העבודה של העובדים הכי חלשים בשוק העבודה הישראלי.

אי אפשר שלא לשאול מדוע בעל עסק ירצה לגשת למכרז שבו הוא יודע כי הוא יפסיד כסף, או במקרה הטוב לא ירוויח. התשובה הנפוצה והלא רשמית היא כי ההפסד שמגיע ממכרז א' יתקזז ואף יותר מכך על ידי רווחים ממכרז ב', ואת הזכייה במכרז ב' ניתן יהיה להבטיח באמצעות הקשרים והיקף התזרים הכספי שצומח בזכות מכרז א'. אם התוכנית לא יצאה לפועל, אז במקרים רבים את המחיר משלמים העובדים של מכרז א', שלא מקבלים הפרשות לפנסיה, פיצויי פיטורים, תשלום שעות נוספות ועוד.

חברות האבטחה, כמו חברות הניקיון, מלינות כבר זמן רב על קיומם של מכרזי הפסד, אך זה לא מונע מהן להמשיך ולהציע הצעות בעלות מתח רווחים של אחוזים בודדים, כך שכל טעות בחישוב ההצעה או אירוע בלתי צפוי, אם מתרחש כזה, מביאים להפסד. אמנם יש כמה חברות שלא עובדות עם המגזר הציבורי, מתוך תפיסת עולם שקשה להימנע ממכרז הפסד, אך אלו מעטות וגם נגדן יש מלוא החופן תיקים בבתי הדין לעבודה על פגיעה בזכויות העובדים שלהן.

חוק חדש אמור להעלים את התופעה של מכרז הפסד

טענות דומות נשמעו בעבר על מכרזי האחים עובדיה. ב־2006 פרסם "ידיעות אחרונות" בדיקה מקיפה שממנה עלה חשש כי חלק ממכרזיה הם מכרזי הפסד, כולל אלו של רש"ת. עם זאת, בבית המשפט אמרה רש"ת כי המכרזים של האחים עובדיה לא היו הפסדיים.

חוק חדש שנחקק ונכנס לתוקף ב־2012 אמור לפתור חלק גדול מהבעיה הזו. חברי הכנסת הבינו כי אי אפשר לסמוך יותר רק על חברות הקבלן שישמרו מיוזמתן על זכויות העובדים החלשים שהן מעסיקות, ולכן הוחלט לחוקק חוק שיטיל אחריות גם על מזמין השירות.

במקרה שזכויות עובדי שמירה, ניקיון והסעדה נפגעו, הדין ימוצה לא רק עם המעסיק הישיר שלהם, אלא גם עם המנהלים הבכירים של החברה או הגוף הציבורי שאצלו מתבצע השירות. מנכ"ל של חברה פרטית או עירייה צריך להראות כי פיקח בעצמו על זכויות עובדי הקבלן, וידא שחברת הקבלן לא זכתה במכרז הפסד ועוד.

רו"ח עליזה שרון ועו"ד קרן רייכבך־סגל, המפרקות הזמניות של האחים עובדיה, מסרו בתגובה: "מבלי להיכנס לחוזה כזה או אחר, אנו יודעות לומר היום בוודאות שחברת האחים עובדיה זכתה בשורה של מכרזים הפסדיים. מכרזים הפסדיים אלו הם אחת הסיבות למצבה הנוכחי של החברה".

מרש"ת נמסר כי "הצעת האחים עובדיה נבחנה בידי ועדת המכרזים של רש"ת על פי כללי דיני המכרזים ונמצא שהחברה עומדת בחובה לשלם לעובדים את מלוא השכר והתנאים שלהם הם זכאים. אין כל בסיס לטענה כאילו ההצעה היתה בבירור הצעה הפסדית לחברה. בנסיבות אלה, דוחה רש"ת מכל וכל את הטענה כאילו נפל פגם בבחירת הצעה זו כהצעה הזוכה במכרז".

תגיות