לאנס ארמסטרונג הודה בשימוש בסמים לשיפור הביצועים, כמה כסף יפסיד?
ארמסטרונג הודה בראיון שהעניק לאופרה וינפרי כי אכן השתמש בסמים בטור דה פראנס. הספונסרים ביטלו את ההסכמים וייתכן שהרוכב המושמץ ייאלץ להחזיר כסף לקבוצות וגם לעיתונים אותם תבע
רוכב האופניים לאנס ארמסטרונג הודה בראיון שהעניק לאופרה וינפרי כי אכן השתמש בסמים לשיפור הביצועים בזמן הזכיות שלו בטור דה פרנס, כך על פי דיווח ב-AP, שמתבסס על מקורב לנושא, שביקש להישאר בעילום שם.
קראו עוד בכלכליסט
הראיון של ארמסטרונג (41) עם וינפרי נמשך שעתיים וחצי והתקיים בבית מלון ב אוסטין, טקסס - עיר הולדתו של רוכב האופניים. וינפרי צפויה להתארח היום בתכנית הבוקר של רשת CBS כדי לדון בראיון, שיעלה לשידור ברשת OWN ב-17 בינואר.
"עלינו לברר מהן הסיבות האמיתיות להודאה שלו", אומרת אשלי מק'און, המתמחה בתקשורת בזמני משבר במשרד סולומון מק'און בבוסטון. "אם המניע שלו היה לחשוף את האמת, מדוע לא עשה זאת כבר בעבר?".
הודאתו של ארמסטרונג מגיעה לאחר 13 שנים של הכחשות גורפות לשימוש בסמים. באוגוסט נשללו מהרוכב שבע הזכיות שלו בטור דה פרנס, וה-USADA , הגוף האמריקאי ללחימה בסמים בספורט, הטיל עליו איסור לכל החיים להשתתפות בתחרויות, לאחר שטען כי מצא הוכחות לכך שלקח חלק ברמאות סדרתית שכללה צריכה, ניהול ומכירה של סמים לשיפור ביצועים.
ב-AP לא חשפו את פרטי הראיון של ארמסטרונג עם וינפרי. הדוברת של רשת OWN, צ'לסי הטריק ודוברו של ארמסטרונג מרק פביאני לא הגיבו לבקשות התגובה של AP.
באוקטובר פרסם ה-USADA דו"ח של 202 עמודים המפרט את דרכי הרמאות של ארמסטרונג, בטענה כי הקריירה שלו "הוזנה מההתחלה ועד הסוף על ידי הסמים". הסוכנות התבססה על עדויות של 11 חברים לשעבר בקבוצה של ארמסטרונג על מנת לקבוע שהוא איים על הרוכבים שאם לא ירמו יסולקו מהקבוצה שלו, וכן עירה דןם והשתמש בטסטוסטרון ואריתרופואיטין. דוברת הארגון אנני סקינר לא הגיבה על הראיון של ארמסטרונג.
סילוקו של ארמסטרונג מתחרויות אופניים ושלילת תארי הטור דה פראנס בהם זכה נבעו גם מהחלטתו לא להילחם בהאשמות.
עוד נאסר על ארמסטרונג להשתתף גם בתחרויות טריאתלון בכירות, ספורט שבו חזר לעסוק לאחר פרישתו מרכיבה על אופניים ב-2011. ארמסטרונג התחרה באופן מקצועי בטריאתלונים בגיל 18 לפני שבחר להתמקד באופניים, אולם בשנה שעברה תכנן להשתתף בתחרות איש הברזל העולמית שהתקיימה בהוואי.
בעקבות פרסום הדו"ח המפליל של ה-USADA ארמסטרונג גם ניתק את קשריו עם ליבסטרונג, הארגון שהפך אותו לדמות הציבורית הידועה ביותר במלחמה נגד סרטן. ארגון הצדקה הגדול ביותר שהוקם על ידי ספורטאי הצליח מאז 1997 לגייס 470 מיליון דולר, כך לפי האתר של הארגון.
ב-AP דיווחו כי לפני תחילת הראיון עם וינפרי, עצר ארמסטרונג במטה עמותת ליבסטרונג והתנצל בפני העובדים על כך שאכזב אותם וסיכן את עתידה של הצדקה. ארמסטרונג הוסיף כי ינסה לתקן את המוניטין של הארגון ודחק בעובדים להמשיך במשימתם לסייע לחולי סרטן ולבני משפחתם.
ב-1996 אובחן ארמסטרונג כחולה בשלב השלישי של סרטן האשכים, שהתפשט לריאות ולמוח שלו. הוא שב לתחרות הטור דה פראנס ב-1999, וזכה בשנה זו באליפות הראשונה מתוך שבעה תארים רצופים שגרף.
"אחת הקרבנות חסרי המזל של כל הסיפור היא העמותה שלו, שבמשך שנים עשתה עבודה חשובה ביותר", הוסיפה מק'און. "לא הגיע להם להיגרר לתוך זה. יש פה נזק משני רב, כך שאני חושבת שזה היה בהחלט הדבר הנכון לעשות, לבלות איתם קצת זמן פרטי ולהיות כן איתם".
בנוסף לפרישה מליבסטרונג, שורה של ספונסרים ביניהם נייקי, אוקלי, אנהאוזר בוש, טרק ויצרניות תוספי האנרגיה FRS והאני סטינגר, ביטלו את החוזים שלהם איתו. ב-CBS ניוז דיווחו כי ארמסטרונג מנהל כעת מגעים להחזיר חלק ממיליוני כספי משלמי המיסים שהועברו לקבוצת הרכיבה שלו לשעבר – קבוצת רשות הדואר האמריקאית.
נציגי משרד המשפטים המליצו לממשל האמריקאי להצטרף לתביעה שהגיש ב-2010 פלויד לנדיס, לשעבר חבר בקבוצה של ארמסטרונג. התביעה דורשת להשיב כספים שהעניקו הספונסרים לקבוצתו לשעבר של ארמסטרונג. עוד דיווחו ב-CBS כי ארמסטרונג עשוי להעיד נגד אחרים המעורבים בפרשת הסמים. במקביל SCA פרומושיינס עשויה אף היא להגיש תביעה של 12 מיליון דולר נגד ארמסטרונג. החברה מדאלאס ביטחה בונוסים שארמסטרונג קיבל עבור הזכייה בטור דה פרנס בין 2002-2004. ב-2004 תבעו ארמסטרונג וטיילווינד ספורטס, הבעלים של קבוצת רשות הדואר האמריקאית, את ACS בטענה שלא שילמה בונוס של 5 מיליון דולר שהובטח לרוכב. ב-2006, הושגה פשרה במסגרתה החברה שילמה 5 מיליון דולר ועוד 2.5 מיליון דולר לכיסוי תשלומי ריבית והוצאות משפטיות.
במשך שנים, ארמסטרונג נהג לתקוף מילולית כל מי שהעז להטיל ספק בתוקף ההישגים שלו. בין המותקפים נמנו גרג להמונד, שזכה שלוש פעמים בטור דה פרנס, והיה למעשה האמריקאי הראשון שקטף את התואר, אמה או'ריילי, המעסה לשעבר של קבוצתו, שחשפה את צריכת הסמים והדרכים שבהן הסתירו זאת ובטסי אנדרו, אשתו של חברו לקבוצה פרנקי אנדרו, שהעידה כי שמעה את ארמסטרונג מודה כי נטל סמים עוד לפני שאובחן כחולה בסרטן.
ארמסטרונג נתבע גם על ידי האסנדיי טיימס, בטענה שב-2006 הרוויח במרמה 1.5 מיליון דולר לאחר שתבע את העיתון הבריטי, שהאשים אותו כי השתמש בסמים אסורים, בגין הוצאת דיבה.
יום לפני הראיון שלו עם וינפרי, ארמסטרונג צוטט ב-AP כמבטיח שהוא "מוכן לדבר בפתיחות". מומחית ניהול המשברים מק'און טוענת שההודאה, אף שהיא "אחת מאסטרטגיות יחסי הציבור המבלבלות ביותר שבהן נתקלתי" מהווה את הצעד הראשון בתהליך החלמה ממושך.
"פסק הדין הציבורי לגביו ייקח קצת זמן", היא מסבירה. "זה די מתבקש לומר שטעיתי ולהמשיך הלאה. היה זה יכול להיות אמין בהרבה לו עשה זאת לפני שנה או שנתיים. נראה שהסיבות להודאה עכשיו משרתות אותו ולא נועדו רק לחשוף פעם אחת ולתמיד את האמת".
תגובה אחת לכתיבת תגובה