אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עתירה לבג"ץ: לאסור על ניתוק מים מבתים צילום: צביקה טישלר

עתירה לבג"ץ: לאסור על ניתוק מים מבתים

האגודה לזכויות האזרח עתרה אתמול בבקשה להורות לתאגידי המים להפסיק לנתק בתי אזרחים ממים, עד שרשות המים תקבע כללים ברורים

27.01.2013, 21:45 | משה גורלי

האגודה לזכויות האזרח עתרה היום לבג"ץ עם ארבע משפחות שנותקו ממים בשל חובות כספיים שלא היה באפשרותן לשלם, בדרישה להורות לתאגידי המים להפסיק לנתק את המים לבתים, עד לקביעת כללים בנושא. העתירה הוגשה נגד הרשות הממשלתית למים וביוב ונגד פורום המנכ"לים של התאגידים.  

קראו עוד בכלכליסט

אחד העותרים הוא משה מזרחי, אב לארבעה מירושלים. "ביום אחד, באמצע המקלחת, נותקתי ללא כל התראה בגלל שבתאגיד המים חשבו בטעות שיש לי חוב עצום", טען בעתירה. "גם לאחר שהם הודו בטעותם, היתה להם החוצפה לחייב אותי על הניתוק והחיבור מחדש". יחד עם מזרחי עתרו י.ל., אם חד הורית ממגדל העמק, גבריאל טלקר, אב לארבעה מדימונה ומ.י., אם חד־הורית מלוד. לעתירה הצטרפה האגודה לזכויות האזרח באמצעות עו"ד טלי ניר.

סוף לניתוקים?, צילום: cc-by ג סוף לניתוקים? | צילום: cc-by ג'ו שלבוטניק סוף לניתוקים?, צילום: cc-by ג

בישראל קיימים 54 תאגידי מים מקומיים אשר הוקמו על ידי הרשויות המקומיות. לפי החוק אסור לתאגידי המים לנתק בתים מהזרם בטרם נקבעו הכללים לניתוק. הכללים, שהיו אמורים להיקבע לפני כ־12 שנה, מיועדים למנוע פגיעה במי שלא יכולים לעמוד בתשלומים. אלא שרשות המים מתמהמהת וכל תאגיד, נטען בעתירה, עושה דין לעצמו. בעתירה נטען ש"התנהלות זו של תאגידי המים והביוב היא בסתירה חזיתית לעיקרון חוקיות המינהל ולפיכך, ללא בסיס חוקי". העתירה מבקשת למנוע מתאגידי המים להמשיך לפעול לפי ראות עיניהם, ועד שיוסדרו הכללים להימנע מניתוקי המים.

לטענת העותרים, בשנים האחרונות נפגעו משתמשים פרטיים מעלייה תלולה במחירי המים ומהפרטת הטיפול במים, שעבר מידי הרשויות המקומיות לידי תאגידים. לדברי עו"ד טלי ניר: "מים הם לא מוצר צריכה, כי אם זכות יסוד, ובכל זאת, בשנים האחרונות משתוללת הפקרות גמורה בטיפול בנושא, רשות המים לא מפקחת כראוי על התאגידים ובמשך כל השנים הרבות הללו, לא קבעה את הכללים, שמטרתם להסדיר את הטיפול במשפחות שמתקשות לשלם חשבונות. לא ייתכן שעוני ימנע מאנשים אפילו את האפשרות לשטוף ידיים".

לטענת הרשות הממשלתית למים ולביוב שהניתוקים היום נעשים כדין, על פי נוהל משרד הפנים לנושא ניתוקי מים. עו"ד מירית דובר, שמייצגת את פורום המנכ"לים של תאגידי המים, מסרה: "לתאגידים יש סמכות לנתק מים לפי חוזר מנכ"ל משרד הפנים שהעביר אליהם את סמכויות הרשות המקומית".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ואם לא נוציא אותם להורג. 3 סימני קריאה
אנשים אטומים חסרי לב, אנחנו מדברים על מים! אפילו לא על חימום לקשישים בחורף. על מים! מבחינתי לפחות זה כמו לנתק אדם ממכונת הנשמה, משום שמי שאין באפשרותו לשלם חשבונות מים לא יוכל להתקיים לאורך זמן. אם אנחנו מסוגלים לשלוח מסוקים לחלץ מטייל שנתקע על איזה צוק, או לסייע למדינות בסוף העולם חובתינו לדאוג לאזרחים החלשים ולפתור את הבעיה במקום להרוג אותם
28.01.13
1.
אסור להפסיק מים ויהי מה
המדינה לא תקרוס אם חייבים אומללים לא יצליחו לשלם את חשבון המים. לעומת זאת, אף אחד לא יכול להתקיים בלי מים שהם מצרך בסיסי. המשמעות היא שניתוק המים עלול לגרום לנזק חמור הרבה יותר מאשר אי-ניתוק. ייקור המים גרם לכך שגם הם הפכו למצרך יקר שאינו מתומחר באופן השווה לכל נפש. חייבים לקחת אחריות על החלשים. אסור לנתק מים לאף אחד.
מעשה נפשע  |  28.01.13