אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאגידי המים דורשים להעלות את מכסת המים המוזלים לצרכן הביתי צילום: shutterstock

תאגידי המים דורשים להעלות את מכסת המים המוזלים לצרכן הביתי

לפי הצעת התאגידים, על כל צריכה של עד 5 קוב לנפש תעריף המים יעמוד על 9.1 שקל לקוב. כיום, על כל צריכה ביתית מעל 3.5 קוב לנפש, עולה המחיר ל-14.64 שקל לקוב

20.02.2013, 15:15 | חן פונדק

פורום מנכ"לי תאגידי המים דורשים מרשות המים להגדיל את מכסת המים המוזלים לצרכנים הביתיים. לטענתו, העלאת מכסת המים לאדם בתעריף הנמוך תביא להוזלת מחירי המים לצרכן הביתי שהתייקרו שוב בינואר ב-2.8%.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב ששיגר הפורום ליו"ר רשות המים, אלכסנדר קושניר. מבקשים התאגידים להגדיל את המכסה המוזלת ל-5 קוב. כיום עומד התעריף הנמוך על 9.1 שקל לקוב. על כל צריכה ביתית מעל 3.5 קוב לנפש, עולה המחיר ל-14.64 שקל לקוב. לפי הצעת התאגידים, על כל צריכה של עד 5 קוב לנפש תעריף המים יעמוד על 9.1 שקל לקוב.

 

עד 2010 היו שלוש מדרגות צריכה ולאחר הרפורמה במשק המים למחיר מבוסס עלות נקבעו שתיים. במשך שנה וחצי הכמות המוזלת עמדה על 2.5 קוב. בדו"ח מבקר המדינה על רשות המים הוא העיר כי עבודת המטה ברשות שקדמה לקביעת הכמות המוכרת לא הייתה מעמיקה ולא התחשבה בשיקולים חברתיים-כלכליים ופיזיולוגיים בצריכת המים הנדרשת.

בימים אלו תלויה ועומדת העתירה של תאגידי המים נגד רשות המים בשל עליית המחירים האחרונה. לעומת זאת ברשות המים עובדים בימים אלו על תוכנית לצמצום מספר התאגידים מ-55 כיום ל-15-17. הוצאה לפועל של תוכנית זו לפי רשות המים תחסוך 300-200 מיליון שקל מדי שנה למשק המים מתרגמים במונחים של תעריף המים לצרכן הביתי בהוזלה של 5%-6% מהתעריף.

יו"ר פורום תאגידי המים משה אשכנזי אמר בעבר ל"כלכליסט" כי אין הוא מתנגד לצמצום התאגידים, אולם מי שאחראי על צמצומם הוא רשות המים. כמו כן אמר אשכנזי כי בעיית מחירי המים הגבוהים אינה נעוצה בתאגידים, טענה החוזרת במכתב.

מד מים (ארכיון), צילום: צביקה טישלר מד מים (ארכיון) | צילום: צביקה טישלר מד מים (ארכיון), צילום: צביקה טישלר

חן סלטי, מנכ"לית תאגיד עין נטפים, תאגיד המים והביוב של אילת, מיוזמי ההצעה, הסבירה כי צעד הגדלת ההקצאה ישים שהוצע לאחר בדיקה מהנתונים הפרושים בתאגידי המים: " 5 קוב הם ממוצע סביר שאדם במדינת ישראל יכול להסתדר איתו. 3.5 קוב לנפש לחודש זה מעט מדי. אם נבקש יותר מחמש קוב, המחיר הנמוך יהיה יותר גבוה כדי לשמור על משק סגור. עשינו חשבון שנתי וזה יכול לחסוך למשפחה בממוצע 10% מההוצאה השנתית. רשות המים יכולה לחשוב בצורה יצירתית כדי להקל על הצרכן הסופי. אנחנו עובדים על עוד הצעות כלכליות להורדת מחירים וזה אחד הפתרונות המהירים ביותר שניתן ליישם".

רשות המים מסרה בתגובה: "רשות המים – כרגולטור וכאחראי על משק המים – מנחה ודורשת מכל הגופים המפוקחים על ידה, תאגידי המים והביוב, חברת מקורות, איגודי ערים וספקי המים האחרים, שיפור מתמיד ברמת השרות לצרכן, אמינות אספקת השירותים והתייעלות בפעילות ומזעור העלויות. פעילות זאת תוביל בהכרח להקטנת מחיר המים לצרכן – היות והחוק מחייב שהמחיר לצרכן ישקף את העלויות האמיתיות. לאור העובדה שהמרכיב העיקרי בתעריפי המים והביוב הינם התאגידים (כ- 48%), ההתייעלות שלהם הכרחית ויכולה להקטין באופן משמעותי את המחיר לצרכן.

"מכיוון שמדובר במשק מים סגור, הרי שינוי בהרכב התעריף הנמוך יגדיל משמעותית את התעריף הגבוה ועלול להביא לפגיעה של ממש בציבור שחלקו מורכב משכבות סוציו אקונומיות חלשות. ביולי 2011, הגדילה רשות המים את הכמות הבסיסית מ- 2.5 מ"ק לנפש לחודש ל- 3.5 מ"ק לנפש לחודש, זאת לאחר בחינה מעמיקה של כלל הצריכות, הצרכים והשלכותיהם. מצופה היה מהמציעים שיעמדו על ההשלכות והמשמעויות של הצעותיהם טרם כתיבתם והפצתם בכלי התקשורת. היה טוב ונכון לו תאגידי המים היו משקיעים את זמנם בהתייעלות עצמית במקום בניסיונות לייעל גופים אחרים כשאין בידיהם את הנתונים והמידע הדרוש לכך".

תגיות