אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ה"מקבוק אייר" של 1965 וקריסתה של אימפריית החומרה DEC

ה"מקבוק אייר" של 1965 וקריסתה של אימפריית החומרה DEC

סיפורה של מעצמת המחשוב אשר כבשה את השוק בשנות השישים והשבעים, הוא משל למחירן של המהפיכות הטכנולוגיות האמיתיות. הכירו את המחשב שבנה אותה - ואת זה שחרץ את דינה

07.04.2013, 21:50 | סוכנויות הידיעות

כל יצרניות המחשבים והחומרה אוהבות להציג את המוצרים שלהן כמהפכניים. אבל מהפיכות לא קורות כל יום והתרחשותן משנה בקיצוניות את תמונת המצב בשוק.

קראו עוד בכלכליסט

למשל, חברות גדולות, ששמן מזוהה עם הצלחה ורווח נמוגות אל דפי ההיסטוריה. כזה היה סיפורה של DEC.

הגודל קובע

הסיסמה של יצרניות המחשבים היתה מאז ומתמיד "מהיר יותר, דק יותר, קל יותר, חזק יותר". אחד המחשבים ששברו שיאים אלו היה המקבוק אייר של אפל. אבל מחשבים קטנים וקלים היו קיימים עוד עשורים לפניו. למעשה, אחד הראשונים שבהם הופיע ב-1965 ושינה את עולם המחשוב.

הכירו את ה-PDP 8, אחד המיני-מחשבים הראשונים שנכנסו לייצור המוני. הוא נוצר על ידי מעצמת המחשבים Digital Equipment Corporation, אשר מכרה אותו ב-18 אלף דולר ליחידה.

PDP 8, מיני מחשב שהוביל מהפיכה PDP 8, מיני מחשב שהוביל מהפיכה PDP 8, מיני מחשב שהוביל מהפיכה

מידותיו הצנועות של ה-PDP 8 (מחשב בגודל של ארון בגדים ולא של חדר) הפכו את היצרנית למובילת מהפיכת המזעור: המיני-מחשבים שלה היו גם זולים ממתחריה (18 אלף דולר ליחידה) וחזקים יחסית. בתוך זמן קצר זכתה DEC למעמד של אימפריית מחשוב ומנייתה הרקיעה שחקים במשך שני עשורים.

תחילת הקץ? הערכות: מכירות הטאבלטים יעקפו את מכירות הלפטופים ב-2013 חברת המעקב NPD הגדירה את 2013 בתור "שנת המהפך" - שבה ישתלטו הטאבלטים על רוב שוק המחשוב הנייד. סין תהפוך לשוק השני בגודלו בתחום, עם נתח שוק של 27% יוסי גורביץ, 3 תגובותלכתבה המלאה

נראה כאילו ששום דבר לא יוכל לעצור את החברה, עד לשנות השמונים בהן הופיע לו שחקן חדש בזירת המחשוב – ה-PC, המחשב האישי.

אימפריות נופלות מהר

קן אולסן, מייסד החברה, לעג להמצאה החדשה. לדבריו, אף אדם לא ירצה להחזיק מחשב בבית. תוך זמן קצר שינה ה-PC את העולם ומחשבי DEC נסוגו אל דפי ההיסטוריה ומוזיאוני החומרה.

קומפאק רכשה את DEC הגוועת, לפני שקרסה בעצמה ונרכשה בידי HP. גם זו האחרונה, מעצמת PC, נחלשה ומצבה הכלכלי קשה. מיקרוסופט, אשר רכבה על גל ה-PC והפכה לאימפריית תוכנה, גם היא במצב פחות טוב מבעבר.

האם גם ה-PC יהפוך למוצג מוזיאוני? האם גם ה-PC יהפוך למוצג מוזיאוני? האם גם ה-PC יהפוך למוצג מוזיאוני?

באופן אירוני, לאחר כמה עשורים שבהן חוותה מצוקות, החברה שהובילה את גל המחשבים המרכזיים שקדם לימי מחשבי המיני, IBM, הצליחה להשתקם וכיום היא שוב נחשבת כוח מניע בתעשייה.

מוסר ההשכל: הטכנולוגיה משתנה במהירות. המובילה העולמית של היום היא לעיתים קרובות ה-DEC של מחר. חברות שמובילות גל אחד לעיתים רחוקות זוכות להוביל את הגל הבא.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
חשוב להוסיף המחשבים של דיגיטל עובדים כמו סוסים גם לאחר שנים ללא שום טיפול
היה לנו במעבדה מחשב של דיגיטל, שנים אחרי שכבר לא היה לו חוזה שרות ולמעשה רק רצינו שימות כבר ונוכל להוציא אותו מהחדר ולקנות משחב קטן יותר, המשיך לעבוד כמו סוס בלי להראות שום כוונה להפסיק לעבוד. רוב העובדים במעבדה (כולל אני) עזבנו לדברים אחרים והמחשב הזה עדיין המשיך לעבוד שם. כל מה שהוא "דרש" היה פעם בשנה לעבור עליו עם שואב אבק ולא יותר מזה.
אבנר , כפר סבא  |  08.04.13
23.
דיגיטל נפלה בגלל מנהל כושל אחד
דיגיטל לא נפלה בגלל סיבות טכנולוגיות אלא בגלל מנהל אחד כושל - רוברט פאלמר שבא אחרי קן אולסון והצליח להרוס בשנה אחד מה שנבנה במשך 40 שנה לפניו. הוא קיבל סדרה של החלטות מוטעות שהאחרונה שהן היתה למכור את החברה לקומפאק. לולא החברה נמכרה לקומפאק היא היתה חיה עד היום מאחר והטכנולוגיה שלה היתה עדיפה מהמתחרים, היה לה צוות עובדים מעולה והיה לה בסיס לקוחות נאמן. בניגוד למה שקורה היום, בדיגיטל היתה נאמנות - גם של הלקוחות וגם העובדים.
עובד דיגיטל לשעבר  |  08.04.13
לכל התגובות