אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"התערבות בית משפט בעסקאות רעה לשוק" צילום: יאיר שגיא

"התערבות בית משפט בעסקאות רעה לשוק"

בפאנל כלכלה ומשפט אתמול בכנס לשכת עורכי הדין הפתיעה עו"ד דליה טל בתמיכה בתיקון 20 להגבלת שכר הבכירים. עו"ד רם כספי ופרופ' אמיר ברנע תקפו את בתי המשפט ואת המומחים שהם ממנים לפקח על הסדרי החוב

29.05.2013, 09:08 | משה גורלי

"פעם, כל עוד הדירקטוריון החליט בהגינות ובתום לב, בית המשפט לא התערב", אמרה אתמול עו"ד דליה טל ממשרד מיתר במושב "כלכלה עקלקלה" בכנס לשכת עורכי הדין באילת. "כל עוד בשנים האחרונות בתי המשפט לקחו על עצמם לנהל חברות".

קראו עוד בכלכליסט

לטעמה של עו"ד טל, הכל החל בפסק הדין בעניין מכתשים אגן: "פסק הדין הזה הוא חקיקה. גם אחרי שהחברה עברה את הוויה דולורוזה של העסקה, מביאים לאישור בית המשפט שימנה מומחה והוא זה שיכריע. וזה אחרי שהרוב הצביע, המיעוט הצביע וכולם אישרו. הדבר הנוסף הוא התערבות השופטת בעסקה, כשקבעה שיש להפחית את התמורה שיקבל בעל השליטה. כשבית המשפט חופשי להיכנס לעסקאות זה לא טוב לשוק. בסופו של יום המניה ירדה".

עו"ד דליה טל בכנס באילת. "בתי המשפט לקחו על עצמם לנהל חברות", צילום: יאיר שגיא עו"ד דליה טל בכנס באילת. "בתי המשפט לקחו על עצמם לנהל חברות" | צילום: יאיר שגיא עו"ד דליה טל בכנס באילת. "בתי המשפט לקחו על עצמם לנהל חברות", צילום: יאיר שגיא

 

"יותר מדי טבחים"

פרופ' אמיר ברנע קונן על ריבוי הידיים הבוחשות בהסדרי חוב: "תסתכלו על הפיצול בקבוצות הנושים. אני כבר לא יודע עם מי מנהלים מו"מ. מי שרוצה שוק הון פעיל חייב למצוא דרך לפתור את הבעיה. והחקיקה האחרונה (בחוק החברות - מ"ג) מסבכת עוד יותר את העניין. הכל מרוב רצון לשמור על האינטרס של הציבור".

עו"ד טל דווקא הגנה על תיקון 20 שמטפל בשכר הבכירים: "בסין וגם באיחוד האירופי יש הגבלת שכר. כשיש משבר דבר ראשון מסתכלים על הבכירים שלקחו את הבונוס השמן כמה ימים לפני שהעסק נפל, כמו בליהמן ברדרס. אני מברכת על תיקון 20, הוא לא כופה דבר אלא קובע את הנוהל הנכון".

עו"ד פיני רובין הקל עם בתי המשפט: "אנחנו אמורים לבוא לבית המשפט עם מוצר מוגמר. בית המשפט לא אמור להיות הגננת של המהלכים האלה. חוק התספורות מיותר. בית המשפט לא יידע למנות מומחה לפני החוק? המומחה הזה תוקע מקלות בגלגלים. יותר מדי טבחים בתוך המטבח". עו"ד רם כספי הזהיר מכניעת בתי המשפט לדעת הקהל: "אסור לעקם את החוק בגלל לחץ תקשורתי. בדמוקרטיה הרוב קובע, אבל בישראל המיעוט קובע בכל תחומי החיים".

נושא שכר הבכירים עורר מהומה לא קטנה בפאנל. פרופ' ברנע הגן על המצב הקיים: "שכר מנהלי בנקים נראה אולי מופרז, אבל יש חוקים בארץ שאוסרים על עבדות. מנכ"ל בנק צובר אינפורמציה על הבנק ולקוחותיו, ובאמצעות השכר מונעים ממנו לעזוב".

פרופ' אבי שמחון התפרץ: "אם אלי יונס לא היה מקבל 18 מיליון שקל לשנה הוא היה עובר לבנק אחר? הוא היה נוסע לנהל בנק בארה"ב? אפשר לקבוע גג של מיליון שקל שכר לשנה".

עו"ד רם כספי. "בישראל המיעוט קובע", צילום: אוראל כהן עו"ד רם כספי. "בישראל המיעוט קובע" | צילום: אוראל כהן עו"ד רם כספי. "בישראל המיעוט קובע", צילום: אוראל כהן

"הבנק נכנע למחאה"

ברנע השיב: "ומה עם חופש העיסוק? בעלי המניות במזרחי טפחות חושבים שהוא שווה כל אגורה. מה זאת ההשתלטות הזו?". פיני רובין סיפר ש"המו"מ עם יונס התנהל בצורה קשוחה. אינני יודע איפה יונס היה נמצא אם המו"מ היה נכשל. השכר הוא לטובת הציבור ולטובת מעסיקיו. אין הרבה מנהלים טובים בישראל. ומי לידינו יתקע שמנכ"ל זול בכמה מיליונים לא יפיל את הבנק?".

פרופ' רות פלאטו־שנער ניתחה את טרפוד הסדר החוב של נוחי דנקנר: "מי שהובילו את המחאה הם גופים בעלי כוח. עו"ד שאיים להוציא פיקדונות, מחאת האינטרנט והפייסבוק. בעבר הבנקים נכנעו לרגולציה או לחקיקה כופה. בסיפור הזה הבנק נכנע למחאה".

את המושב הנחתה עורכת "כלכליסט" גלית חמי

תגיות