אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד שלמה נס מפרק וגם בונה צילום: אוראל כהן

חשיפת כלכליסט

עו"ד שלמה נס מפרק וגם בונה

חברת הנדל"ן נחלת אליעזר בית שמש הועברה באחרונה ללא תמורה לידי עו"ד שלמה נס. משרדו של נס שילם מיליון שקל לכיסוי חוב של החברה, שהיתה קודם בבעלות ח"כ מנחם מוזס ובנו יחיאל. נושה של החברה הגישה בקשה למינוי מפרק זמני, צ'קים שלה חזרו, ובכל זאת היא זכתה לאחרונה בארבעה מכרזים להקמת מאות דירות בבית שמש ובטבריה - ואלה החלקים היותר בהירים בסיפור המוזר. עו"ד נס: "מדובר במיזם ציבורי למגזר החרדי, ונרתמתי לתרום מניסיוני"

19.06.2013, 06:51 | ענת רואה ותומר גנון

עו"ד שלמה נס, אחד המפרקים העסוקים בישראל, הוא כבר כמה חודשים גם בעליה ומנהלה של חברת הבנייה והייזום הקבלני נחלת אליעזר בית שמש בע"מ.

נס לא הקים אותה. נחלת אליעזר בע"מ הוקמה כבר ב־2007, על ידי מנחם אליעזר מוזס, המשמש כיום כחבר כנסת מטעם יהדות התורה, ובנו יחיאל. לידיו של נס היא התגלגלה רק לפני כשלושה חודשים. הוא לא שילם בעדה, והחברה עברה לידיו ללא תמורה. כיום רשום משרד עו"ד שלמה נס כבעל המניות בחברה, ומנהליה הרשומים הם נס, שותפו רו"ח חיים קמיל, ויחיאל מוזס. לטענת נס, החברה עברה לידיו בנאמנות, אולם הוא גם מאשר שרק לפני קצת יותר מחודש, ב־13 במאי, שילם בצ'ק של המשרד לא פחות ממיליון שקל לאחד הנושים של החברה אשר מאיים לפרק אותה.

קראו עוד בכלכליסט

עו"ד שלמה נס. "פירוק ישפיע על גורלו של ציבור שלם", צילום: שלום בר טל עו"ד שלמה נס. "פירוק ישפיע על גורלו של ציבור שלם" | צילום: שלום בר טל עו"ד שלמה נס. "פירוק ישפיע על גורלו של ציבור שלם", צילום: שלום בר טל

פרטיו של הסיפור המוזר הזה מפורטים במסמכים שהוגשו לאחרונה לבית המשפט המחוזי מרכז, ויתבררו בפני השופט אילן שילה במסגרת בקשה לפירוק חברת אליעזר בית שמש בטענה שהיא חדלת פירעון. באותה בקשה נטען עוד שהחברה מבצעת הברחת נכסים והעדפת נושים. העברת הבעלות לעו"ד נס מוגדרת בבקשת הפירוק כ"בלתי מוסברת".

עו"ד נס מצדו נאבק כעת נגד מינוי מפרק לחברה שבבעלותו וטוען שהוא מתכנן להוביל אותה לרווחים גבוהים. לטענתו, מינוי מפרק יגרור ביטול מכרזים שבהם זכתה החברה ויפגע במאות משפחות במגזר החרדי שבו היא פועלת.

"הבריחו סכומים ניכרים מכספי החברה"

בקשת הפירוק הוגשה לפני כשבועיים על ידי חברת רובין לנדסמן הנדסת בניין, המיוצגת על ידי עו"ד רונן מטרי. לפי הבקשה, רובין לנדסמן היא הנושה המרכזית של נחלת אליעזר, והחוב כלפיה מסתכם ב־6.6 מיליון שקל. המקור לחוב הכספי, לפי הבקשה, הוא חוזה קבלני שנחתם ב־2009 בין שתי החברות, לבניית 13 בנייני מגורים שבהם 272 יחידות דיור בבית שמש. רובין לנדסמן טוענת שהבנייה הושלמה באוגוסט 2012, אך התמורה המוסכמת לא שולמה לה במלואה, למרות שהפרויקט היה רווחי בהחלט. לטענתה, מנהלי החברה באותה עת "הבריחו סכומים ניכרים מכספי החברה ואת רווחיה" לבעלי מניותיה או למי מטעמם. עוד נטען בבקשת הפירוק שבספטמבר 2012 החלו מגעים להסדרת החוב ואף נקבעו תשלומים אך החברה לא עמדה בהם. באפריל השנה, נטען, קיבלה החברה ארבעה צ'קים בסכום של חצי מיליון שקל כל אחד, אך "חרף ההבטחות והמילים היפות" שניים מהצ'קים חזרו בהיעדר כיסוי.

בחודש שעבר פתחה החברה תיק אצל כונס הנכסים הרשמי, "ואולם", היא טוענת, "טרם הספיקו נציגיה של רובין להגיע לבית המשפט ולפתוח גם שם תיק נגד החברה, הגיעו נציגי בעלי מניותיה החדשים של החברה (הכוונה למשרד שלמה נס) למשרדי בא כוחה של רובין ומסרו המחאה על סך מיליון שקל וביקשו לנסות פעם נוספת ליישב את תשלום החוב מחוץ לכותלי בית המשפט". בבקשה טוענת רובין לנדסמן שהסכום אכן שולם, אולם מאז "חזרה החברה לסורה", ושני צ'קים נוספים שניתנו חזרו בהיעדר כיסוי (באפריל ובמאי).

ח"כ מנחם אליעזר מוזס. "אין לי שום קשר לחברה", צילום: מיכאל קרמר ח"כ מנחם אליעזר מוזס. "אין לי שום קשר לחברה" | צילום: מיכאל קרמר ח"כ מנחם אליעזר מוזס. "אין לי שום קשר לחברה", צילום: מיכאל קרמר

מה בעצם עושה חברת נחלת אליעזר? רובין לנדסמן מתארת מכרזים גדולים שבהם זכתה החברה רק בתקופה האחרונה, שמעלים לטענתה ספק גדול בנוגע ל"קשיים" שבהם היא מצויה. לטענת רובין לנדסמן, במקביל לכך שנחלת אליעזר מציינת בפניה שהיא בקשיים ומבקשת ש"תבוא לקראתה", הסתבר שהיא זכתה בארבעה מכרזים שונים של משרד הבינוי והשיכון ושל המינהל בסכום כולל של 77 מיליון שקל. תוצאות המכרז הראשון, נטען, פורסמו ב־6 בפברואר, יומיים לאחר שעו"ד נס נרשם כמנהל החברה. המכרז הזה כולל בנייה של 64 יחידות דיור ברמת בית שמש תמורת סכום של יותר מ־6 מיליון שקל ובתוספת הוצאות פיתוח של 10 מיליון שקל.

באמצע פברואר, ממשיכה הבקשה, פורסמה זכייתה של נחלת אליעזר בשני מכרזים נוספים: לבניית שכונת פאר בטבריה תמורת 800 אלף שקל והוצאות פיתוח של 10 מיליון שקל; ולבניית 274 יחידות דיור בשלושה מתחמים בבית שמש תמורת 22 מיליון שקל ובתוספת הוצאות פיתוח של 50 מיליון שקל. לגבי המכרז בטבריה, נטען שנחלת אליעזר העבירה את זכויותיה במכרז לצד ג', שזהותו אינה מצוינת, כשמקבל הזכויות לא שילם דבר לחברה, אולם פרע חוב שלה לנושה אחר שלה, אשר העמיד לנחלת אליעזר מימון לצורך הגשת הערבות במכרז. התנהלות זו, נטען, מהווה העברה אסורה והעדפת נושים, מנוגדת לכל דין ונעשתה בחוסר תום לב מוחלט. עוד נטען שנושה אחר של נחלת אליעזר טען בפני רובין לנדסמן שאף הוא קיבל מנחלת אליעזר ארבעה צ'קים, כל אחד בסכום של מיליון שקל, לפירעון החוב כלפיו, וגם עניין זה מהווה העדפת נושים ומעיד שהחברה מתנהלת "בדרך לא דרך ובניגוד לדין". המבקשת טוענת ש"למרבה הצער, נוצל כנראה זמן זה" להשגת הסדר "להברחת נכסים של החברה לצדדי ג' עלומים".

"כיס עמוק שממנו ניתן להוציא כספים"

גם אחרי עיון בבקשה, נשארים עם לא מעט שאלות לא פתורות בפרשה המפתיעה הזו. למשל, מדוע דווקא כעת החליטו בעלי נחלת אליעזר להעביר את המושכות, ומדוע דווקא לידיו של עו"ד נס? ואם החברה אכן בחובות, מדוע הסכים נס לקבל אותה על עצמו, לשלם לנושיה ולהשקיע בה כספים?

בתגובה לבקשה למינוי מפרק זמני הגיש משרדו של נס לבית המשפט לא פחות מחמש בקשות דחופות למתן ארכה קצרה. בכל אחת מהן נכתב שהצדדים מנהלים מגעים לפתרון המחלוקת מחוץ לכותלי בית המשפט. בסופו של דבר כשלו המגעים, ולפני יומיים הגיש משרד נס את תגובתו, בה הוא מבקש לספק תשובות לכמה מהשאלות העולות מהשתלשלות הפרשה. לטענת נס בתגובתו, מדובר בבקשה בלתי מידתית וחסרת תום לב, המוגשת על ידי גורם המהווה חברה מתחרה שכל תכליתה ליצור לחץ פסול על נחלת אליעזר במסגרת המגעים לפתרון המחלוקות ביניהם. עוד נטען כי "לאחר שלאחרונה הועברה השליטה בחברה לחברת ד"ר שלמה נס ושות', סברה המשקיעה שמדובר ב'כיס עמוק' שממנו ניתן להוציא כספים תחת איומים של פירוק החברה". מינוי מפרק, טוען נס, יגרום לחברה נזק בלתי הפיך משום שיוביל לביטול המכרזים שזכתה בהם.

עו"ד רונן מטרי. טוען שהעברת הבעלות לנס היא "בלתי מוסברת" עו"ד רונן מטרי. טוען שהעברת הבעלות לנס היא "בלתי מוסברת" עו"ד רונן מטרי. טוען שהעברת הבעלות לנס היא "בלתי מוסברת"

לפי עו"ד נס, כלל אין מדובר בחברה פרטית רגילה אלא כזו שהיא "חלק ממיזם חברתי בעל חשיבות ציבורית ראשונה במעלה למציאת פתרונות דיור בני־השגה למגזר הדתי־חרדי", שבמסגרתו יוקמו פרויקטים לדיור עבור מאות משפחות. לכן נטען שמינוי מפרק זמני יגרום גם "לנזק חברתי וציבורי שישפיע על גורלו של ציבור שלם", ונאמר שמאות רוכשי דירות שילמו דמי רישום לרכישת דירה בפרויקטים והם ממתינים בכליון עיניים להתקדמות הליכי התכנון והבנייה. נס טוען שברור שתחת הבעלות והשליטה החדשות, החברה אינה מבצעת כל דיספוזיציה, אלא להפך, היא עוסקת בהגדלת נכסיה ובהשבחתם.

"זרוע ביצועית של פורום הדיור החרדי"

בתצהיר שצירף נס הוא מסביר כי בשנה האחרונה משמשת נחלת אליעזר "כזרוע ביצועית של מיזם 'פורום הדיור החרדי' ששם לו למטרה לטפל במצוקת הדיור ולספק דיור בר־השגה לאוכלוסיית המגזר הדתי־חרדי". נס כותב שבשל חשיבות המיזם והצורך הדוחק במציאת פתרונות דיור למגזר הדתי־חרדי, "פעלו ראשי המגזר לאתר גורם מקצועי מיומן שיקבל על עצמו להוביל פרויקטים נוספים" באמצעות החברה. "בראשית שנת 2013", כותב נס, "קיבלנו אני ושותפי, רו"ח חיים קמיל, את המשימה ונאותנו לעמוד בראש המיזם". כפועל יוצא, כותב נס, לאחר שנחתם הסכם העברה, הועברה הבעלות בחברה "בנאמנות וללא תמורה" לחברת נס שהוא וקמיל עומדים בראשה. הוא מאשר כי משרדו שילם מיליון שקל לפירעון החוב כלפי החברה שמבקשת את הפירוק. בימים אלה, כותב נס, פועלת החברה לקידום הבנייה של פרויקטים חדשים במסגרת מכרזים של משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל שאליהם ניגשה. לדבריו, החברה מחזיקה בזכויות בשני פרויקטים להקמת 128 יחידות דיור בבית שמש. הוא טוען שלא בוצעה כל הברחת נכס בפרויקט בטבריה, אלא להפך, "נעשתה פעולה מועילה לחברה שמנעה תביעות ויצירת נושים חדשים". לדבריו, הזכויות בפרויקט טבריה הועברו לצד ג' בתמורה להסרת הטענות והדרישות הכספיות נגד החברה, ופעולה זאת לא היתה העדפת נושים אלא פעולה מסחרית כלכלית לגיטימית. לדברי נס, כל הפרויקטים החדשים רווחיים והרווח הצפוי לחברה מהם מסתכם ב־14 מיליון שקל. משום כך, מינוי מפרק זמני יגרום למשרד הבינוי והשיכון ולבנקים לבטל את התחייבויותיהם והחברה תאבד את הפרויקטים.

הפרויקט שבנתה חברת רובין לנדסמן בבית שמש הפרויקט שבנתה חברת רובין לנדסמן בבית שמש הפרויקט שבנתה חברת רובין לנדסמן בבית שמש

"כעת פני החברה לדרך חדשה"

גם אם התגובה של נס מספקת הסבר לחלק מהשאלות, היא מעלה לא מעט שאלות חדשות. למשל מדוע לא שולמה תמורה בעבור מניות נחלת אליעזר, אם כטענת עו"ד נס החברה צפויה להרוויח 14 מיליון שקל מהפרויקטים החדשים שלה? ואם המניות הועברו לנס בנאמנות, מדוע משרדו הוא ששילם מיליון שקל לנושה של החברה?

לפי מסמכים שהגיש נס לבית המשפט, חבר הכנסת מוזס היה עד לאחרונה בעל מניות בחברה. עם זאת, בתגובה לשאלות שהפנינו אל מוזס, הוא טוען במפורש כי העביר את מניותיו לנאמנות עיוורת לאחר בחירתו לכנסת לפני חמש שנים ומאז אין לו קשר שום לחברה (ראו מסגרת תגובות). גם במישור העסקי, עולה תמיהה כיצד הצליחה חברה קבלנית לזכות במכרזים של המדינה, כשזמן קצר לאחר מכן צ'קים שלה חוזרים בהעדר כיסוי מספיק? ומי הוא אותו צד ג' חסוי, שקיבל ללא תמורה את הזכויות ממכרז להקמת שכונת פאר בטבריה שבו זכתה נחלת אליעזר?

הצ הצ'ק על סך מיליון שקל משלמה נס לרובין לנדסמן הצ

נס מסביר בתגובה לבית המשפט, בהתייחסו להתמודדות החברה במכרזים חדשים רבים, כי "לאחר העברת הבעלות לידי חברת נס, ובחינת חלק מהמכרזים שבהם זכתה, החליטה החברה לקחת על עצמה רק פרויקטים שיישאו רווחים בשיעורים גבוהים. התנהלות אחראית זו מעידה על שיקול דעת".

נס מקפיד על הפרדה בין החברה תחת בעלותו לחברה תחת הבעלות הקודמת. בתצהירו הוא כותב שבכל הנוגע למצבה הכלכלי הנטען של החברה "ובפרט חזרתם של צ'קים ללא כיסוי, הרי שהדבר מתאר מציאות שאפיינה את החברה קודם למרץ 2013, שבו עברה החברה לבעלות חברת נס. מאז שהועברו לה הזכויות, פעלה כאמור חברת נס להזרים, באופן מיידי, הון עצמי לחברה, ובסכומים ניכרים, ולייצבה... ככל שנותרו ספקות ביחס להתנהלות של החברה בעת שהוחזקה על ידי הבעלים הקודמים, הרי העברת המניות לחברת נס, הזרמת הון של מיליון שקל מצד הבעלים החדשים והצבתם של מנהלים חדשים ומנוסים בתחום בתפקידי מפתח, מחזקות את ההכרה שפניה של החברה, החל ממרץ 2013, היא לדרך חדשה".

תגובות

ח"כ מנחם מוזס בתגובה: "כבר לפני חמש שנים העברתי את מניותיי לנאמנות עיוורת, ברגע שהתמניתי לכנסת ומאז אין לי שום קשר לחברה. זה לא סוד שהייתי איש נדל"ן לפני שנכנסתי לכנסת ובנינו דיור בר השגה לזוגות צעירים. כיום גם בני יחיאל אינו בעל מניות, אני מלפני חמש שנים אין לי מושג, תפנו לעו"ד שלמה נס. מה פתאום הוא כותב עלי ומזכיר את שמי?".

שלמה נס לא רצה להגיב. גורם המקורב לנחלת אליעזר אמר ל"כלכליסט": החברה קשורה ל'פורום הדיור החרדי' ומשמשת פלטרפורמה שלו. ברגע שהחברה זכתה במכרזים, היה צריך להעביר אותה לניהול מקצועי ולכן בוצעה הפנייה למשרדו של עו"ד נס והיא הועברה אליו בעיתוי הנוכחי".

לדברי הגורם, החברה קיבלה את הודעת הזכייה במכרזים בינואר ובפברואר, ורק לאחר מכן חזרו מספר צ'קים שלה. "מדובר בצ'קים שניתנו לביטחון ואף אחד בהנהלה החדשה בכלל לא ידע שהם קיימים, הם לא קשורים לפעילות היום. בקשת הפירוק יצרה ערבוב של שתי תקופות שונות, והמבקשת הלכה והפקידה אותם".

באשר לעובדה שמשרדו של נס שילם מיליון שקל על חשבון החוב טען הגורם כי הסכום צפוי להיות מוחזר למשרד נס על ידי פורום הדיור החרדי. ובאשר לשאלה מדוע משרד עו"ד נס לא שילם תמורה בעבור הבעלות בחברה למרות צפי לרווחים של 14 מיליון שקל, הסביר הגורם כי מדובר ברווחים שיווצרו רק בעתיד וכי במועד העברת החברה לא היו בה נכסים כלשהם ולכן לא היה לה ערך כלכלי. 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
קנינו דירה בפרוייקט לפני 3 שנים ואנחנו מאוד סובלים אנא התייחסו ברצינות
שלום רב, קנינו דירה לפני 3 שנים בפרוייקט של נחלת אליעזר בבית שמש. עד היום השטחים הציבוריים מוזנחים בצורה פושעת. נחשים ועקרבים ושאר מיני בישין מסתובבים וכן פסולת בניה מסוכנת ידוע לנו ששטח זה הינו שטח פרטי ובאחריותכם היה לספק לתושבים איכות חיים וניקיון. אולי תפעלו ותקחו אחריות על הנושא. אנחנו סובלים מהלכלוך ומרגישים חוסר אונים מהמצב הבלתי נסבל והיומיומי הזה. אנחנו לא גרים בעזה בבקשה תעזרו לנו ותבדקו את הנושא תודה. תושב השכונה
אנונימי , בית שמש  |  21.01.15
7.
אה, מעורבים חרדים? נו, זה מסביר את הכל, אחד לאחד...
את הזכיות הבלתי מוסברות במכרזים במצב של על סף כשלון עיסקי/פירוק, את הטענות למשיכת כספים תוך ריקון החברה ע"י בעלי מניות (ולצורך זה לא משנה אם אלו אנשים בשר ודם או "נאמנות" שמישהו מנהל לטובת אנשים כאלה), את חוסר השקיפות, את התיחמון/מאעכריות, ומה שלא תרצו. אתם תראו שהעניין ייסגר מחוץ לבית משפט, מפני שיש פה מעורבים שיש להם הרבה יותר מדי מה להפסיד, ושממילא מעדיפים לשלם כמה מיליונים לידיים פרטיות, מאשר למס הכנסה של הכופרים-הציונים, רחמנא ליצלן....
19.06.13
לכל התגובות