אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דווקא הרגולטורים הפיננסים לא יצטרכו להתחשב ביוקר המחיה צילום: אוראל כהן

דווקא הרגולטורים הפיננסים לא יצטרכו להתחשב ביוקר המחיה

הממשלה תדון מחר בהצעת החלטה לשיפור הרגולציה כחלק מהצעות ועדת טרכטנברג לשיפור החקיקה ולהורדת חסמים. עם זאת, דווקא הרגולטורים הפיננסים הוחרגו מההחלטה הזו ולא יצטרכו להתעסק בקידום התחרותיות ובצמצום פערים חברתיים

27.07.2013, 22:57 | תומר גנון וחן פונדק

הרגולטורים הפיננסים לא יחויבו לשקול בהחלטותיהם שיקולים של יוקר המחיה, קידום התחרותיות והצמיחה וצמצום פערים חברתיים וכלכליים. כך עולה מהצעת החלטה לקידום החוק לייעול ושיפור הרגולציה שתעלה להצבעת הממשלה מחר (א').

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית שגובשה על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, מעוניינת לקצץ ברגולציה כדי לקצר תהליכי חקיקה ובירוקרטיה. בין היתר, ההצעה קובעת כי מטרותיו של כל רגולטור ציבורי, מעבר לאלה שנקבעו לו בחוק, יהיו גם להיות אחראי על יוקר המחיה בתחומו. הצעת ההחלטה, שנועדה לממש את המלצות ועדת טרכטנברג בתחום הרגולציה מחריגה את הרגולטורים הפיננסים - יו"ר רשות ניירות ערך, המפקח על הבנקים והממונה על אגף שוק ההון ביטוח וחסכון. הסיבה: הם אמונים גם על שמירת היציבות הפיננסית של הגופים שעליהם הם מפקחים, והממשלה סבורה שעשויה להיות סתירה בין מטרה זאת לבין הורדת יוקר המחיה.

לפי הערכות כיום, פועלים כ־120 רגולטורים שונים בתחומים מגוונים כגון בריאות, הגנת הסביבה, כלכלה, חקלאות ותשתיות. המהלך הראשון בתוכנית שצפוי להימשך כחצי שנה יהיה לבצע מיפוי של כלל הרגולטורים והרגולציות בממשלה ועל פי מיפוי זה יתבצע מהלך להפחתת נטל רגולציה.

פרופ פרופ' מנואל טרכטנברג | צילום: ישראל הדרי פרופ

אישור התוכנית מגיע לאחר שוועדת טרכטנברג הצביעה על כשל בסיסי ומתמשך ברגולציה שמפעילה המדינה ועל השפעתה על יוקר המחיה. במדדים השוואתיים של מדינות ה־OECD ממוקמת ישראל בדירוג נמוך מבחינת איכות הרגולציה.

"הרגולטור יבחן החלה של מנגנונים אלטרנטיביים של רגולציה שאינם במתכונת של ציווי ושליטה", נכתב בהצעת המחליטים, "ובפרט רגולציה עצמית של הגופים המפוקחים על ידו, באופן שיאפשר לו להשיג את מטרת הרגולציה".

אחד השרים הראשונים שימהרו לאמץ החלטה זו היא שר הכלכלה נפתלי בנט, שנחל בשבוע שעבר מפח נפש כשניסה לקדם את הרפורמה במכון התקנים. על פי הרפורמה, שקודמה גם היא על ידי ועדת טרכטנברג, במקום לבדוק כל מוצר מיובא, ניתן יהיה להסתפק בהצהרת היצרן ובדיקות מדגמיות, ובכך להחיש את קצב ייבוא המוצרים לישראל. בניגוד לדעתו של בנט, יו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן הוציא את ההחלטה מחוק ההסדרים ועיכב את אישורה.

ההתייחסות בהצעת ההחלטה של לוקר ל"רגולציה עצמית" טומנת בחובה את האפשרות של הסתפקות בהצהרת יצרן במקום בדיקות מדודקות של מכון התקנים, ולכן צפוי כי בנט ינסה לקדם אותה. החלטת הממשלה אינה צריכה לעבור בכנסת, וכך יתאפשר מסלול עוקף ליישום הרפורמה.

תגיות