אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כצפוי: הריבית הראשונה של פלוג נותרה ללא שינוי, ברמה של 1.25% צילום: מיקי אלון, גיא אסיאג

כצפוי: הריבית הראשונה של פלוג נותרה ללא שינוי, ברמה של 1.25%

לדברי בנק ישראל, ההחלטה משקפת את מדיניות הבנק, שנועדה גם לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%) וגם לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. סיבה חשובה נוספת היא החשש של בנק ישראל מהתחדשות העלייה במחירי הדירות

29.07.2013, 17:31 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות ממלאת מקום הנגיד, קרנית פלוג, סיימה הערב (ב') את דיון הריבית הראשון בעידן שלאחר סטנלי פישר בהחלטה להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 1.25%.  

קראו עוד בכלכליסט

ההפוגה בהפחתות הריבית, זה החודש השני ברציפות, באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות, ובמהלך 22 החודשים האחרונים הוא הפחית את הריבית במשק 8 פעמים, בשיעור מצטבר של 2%.

לדברי בנק ישראל, ההחלטה להותיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי משקפת את מדיניות הבנק, שנועדה גם לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%) וגם לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. הפחתת הריבית הייתה פועלת בשני תחומים עיקריים אלה בכיוונים מנוגדים: מצד אחד היא הייתה מעודדת את הצמיחה, אולם במקביל היא הייתה גורמת גם להתגברות האינפלציה.

קרנית פלוג, מ"מ נגיד בנק ישראל, צילום: מיקי אלון קרנית פלוג, מ"מ נגיד בנק ישראל | צילום: מיקי אלון קרנית פלוג, מ"מ נגיד בנק ישראל, צילום: מיקי אלון

בהודעת הריבית שפרסם הערב, מציין עוד בנק ישראל כי הנתונים שנוספו בחודש האחרון מצביעים על המשך הצמיחה במשק בקצב המתון יחסית שאפיין אותה בשנתיים האחרונות, יחד עם זאת, מבהיר הבנק כי הנתונים שנוספו החודש מיתנו את החששות להאטה נוספת בצמיחה. עוד מזכיר בנק ישראל בהודעתו כי קרן המטבע הבינלאומית עדכנה לאחרונה כלפי מטה את תחזיות הצמיחה הגלובליות שלה.

סיבה חשובה נוספת להחלטת הוועדה המוניטרית להשאיר הפעם את הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל מהתחדשות העלייה במחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

על פי נתונים שפרסמה הלמ"ס לפני שבועיים, מחירי הדירות ירדו אומנם בחודשיים האחרונים בשיעור סמלי של 0.2%, אולם בשיעור שנתי הם גבוהים עדיין ב- 8.4% ממחירי הדירות בתקופה המקבילה בשנה שעברה. גם במקרה זה נזהר בנק ישראל מלהסיק מסקנות חד משמעיות, ובהודעת הריבית שפרסם הוא מציין כי מוקדם עדיין לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה.

מנתונים שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר מתברר כי הציבור ממשיך לקחת משכנתאות חדשות כמעט ללא שינוי. זאת למרות המגבלות השונות שהטיל המפקח על הבנקים בשנתיים האחרונות על נוטלי ההלוואות לדיור. היקף המשכנתאות החדשות שנטלו משקי הבית בחודש יוני הסתכם בכ- 4.2 מיליארד שקל, בדומה לממוצע נטילת המשכנתאות החודשי מתחילת השנה.

תגובות

 

רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב: "המצוקה הגוברת של העסקים הקטנים והבינוניים המשתקפת מהאטה במשק, שצפויה אף להחריף כתוצאה מהעלאת נטל המס והקיצוצים בתקציב המדינה, מחייבת להוריד את הריבית במשק.

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "להערכתנו בהתפתחות חריגה בשוק המט"ח כגון ייסוף השקל לעבר רמת 3.5 שקלים לדולר ואף פחות מכך, צפוי בנק ישראל לשוב להפחית את שער הריבית השקל, ייתכן אף שבהחלטה שלא מן המניין". 

בית ההשקעות הלמן אלדובי: "להערכתנו מדובר רק בדחיית ההחלטה אשר תמומש עד סוף השנה".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו בפסגות: "מה שבאמת חשוב לשווקים זה לא התזמון של ההפחתה אלא העובדה שבנק ישראל יתקשה מאוד להעלות את הריבית גם במידה וייווצרו לחצים אינפלציוניים קלים".

 

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון: "אנו צופים הורדת ריבית בחודש-חודשיים בקרובים על רקע ההערכה שלנו שצפויה התמתנות בביקושים המקומיים כתוצאה משחיקה בכוח הקנייה של הציבור בשל הגזרות הכלכליות, בפרט העלאת המע"מ וקיצוץ חד בקצבאות הילדים".

 

ניר אומיד, מנהל השקעות ראשי בתמיר פישמן: "בנק ישראל קיבל את ההחלטה הקלה, שמירה על הסטטוס קוו, עד לכניסתו לתפקיד של הנגיד החדש, משאירים עוד כדור אחד במחסנית".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
לעניות דעתי זה לא משנה יותר מה בנק ישראל יעשה - אנחנו עומדים לפני המיתון הקשה בתולדות המשק
שלום לכולם, מחיר דירה ממוצעת בישראל הגיע ל-134 משכורות ממוצעות ברוטו לחודש. הכוונה שלא אוכלים, לא שותים אלא רק משלמים את עלות הדירה ובנוסף כ-65% מהשכירים במשק מרוויחים עד או פחות מהמשכורת הממוצעת ברוטו לחודש. השיא העולמי בעידן המודרני שייך ליפן בה בשנות ה-80 הגיעה דירה ממוצעת ל-140 משכורות ממוצעות ברוטו לחודש. חלפו עברו כ-30 שנה ויפן עדיין במיתון. שלא יהיה ספק, קנית דירה, לא קנית דירה זה לא משנה, אף אחד החי בארץ לא יימלט מההשלכות של פיצוץ הבועה. המחירים ירדו לפחות ב-30% וייתכן שאף ב-50% ולשנים רבות. רבים ממי שרכשו משכנתא גדולה או קטנה במחירי הבועה לא יוכלו להחזיר אותה כי הם יפוטרו ולא תהיה להם עבודה. גם מי שיצליח להחזיר את המשכנתא ולקח את חלקה בריבית משתנה ייאלץ לשלם הרבה יותר כי בטווח של 20 או 30 שנות המשכנתא ובחלק ניכר מהזמן הריבית תהיה גבוהה בהרבה מהיום. האנשים הללו ייאלצו לצמצם את הצריכה הפרטית שלהם במשק למשך כמה עשורים מה שיקטין את הצריכה הפרטית בארץ ויעמיק את המיתון. הולך להיות קשה מאוד וללא ספק גביית המס של המדינה תתרסק כי חלק לא קטן מהמסים כיום הם תלויים בנדל"ן שיקרוס.
אורי , ירושלים  |  29.07.13
3.
לא מקבל את החחלטה
נכון לצערי החלטה פחדנית ולעניות דעתי בעקבות גלי הפיטורים המיתון הכבד שפוקד את השווקים שלנו הייתי מצפה מפלוג להעלות את הריבית שייהיה עם מה להתמודד בהמשך חוץ מזה קריסת הנדלן בעיצומה וגם אם נישמור על ריבית נמוכה עדין הקריסה חזקה מהכל בתור מומחה אני רואה כיום ירידות של 7-10 אחוז בכל הארץ משקיעים לחוצים קבלנים לחוצים מנגד יש הרבה חברה שיושבים על הגדר ולכן עדין לא רואים קטסטרופה אבל ברגע שאנשים יחפשו אפיקי השקעה שונים אלטרנטיבות שונות או זוגות שימשיכו לשכור עוד שנתיים אני רואה חגיגה כמו שאומרים בשכונה להכין פופקורן הולך להיות קרנבל
לא נורא  |  29.07.13