אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הביטוח הלאומי לקראת גרעון: ממליץ לשקול העלאת המס או קיצוץ קצבאות צילום: טל שחר

הביטוח הלאומי לקראת גרעון: ממליץ לשקול העלאת המס או קיצוץ קצבאות

דו"ח אקטוארי של המוסד לביטוח לאומי מצייר תמונה עגומה של עתיד המוסד: בשנת 2042 לא יישארו למוסד רזרבות ויש סכנה שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו

01.08.2013, 16:46 | מיקי פלד

הגרעון המתהווה בביטוח הלאומי מסכן את יכולת המוסד להעניק שירות וקצבאות ומחייב נקיטת פעולות דרסטיות, כך עולה מדו"ח מיוחד שהוכן לבקשת המוסד ומתפרסם היום. הדו"ח בוחן את מצבו האקטוארי של הביטוח הלאומי עד שנת 2042, כלומר את סך כל ההתחייבויות העתידיות של המוסד לתשלום קצבאות פחות סך כל ההכנסות העתידיות שהוא צפוי לקבל מדמי ביטוח לאומי שמשלמים העובדים והמעסיקים.

קראו עוד בכלכליסט

כותבי הדו"ח, הכוללים את האקטוארים של המוסד ואלו של חברת ייעוץ חיצונית, מציינים כי בשנת 2042 יגיע המוסד לגרעון קשה, עד כדי ריקון קרן הרזרבות שהוא מחזיק כיום בסכום של מעל 100 מיליארד שקל. כבר היום משתמש הביטוח הלאומי בריבית המתקבלת מהקרן כדי לממן חלק מהקצבאות, שכן ההכנסות מדמי ביטוח לאומי לא מספיקות כדי לממן את הקצבאות כיום, המגיעות לכ-62 מיליארד שקל בשנה. הדו"ח מוצא עוד, כי הגירעון השוטף של המוסד, אחרי שגם המדינה משתתפת במימון תקציבו, הגיע בשנה שעברה לכ-5 מיליארד שקל, וב-2020 צפוי לעמוד על למעלה מ-6.5 מיליארד.

המוסד לביטוח לאומי, צילום: גדי קבלו המוסד לביטוח לאומי | צילום: גדי קבלו המוסד לביטוח לאומי, צילום: גדי קבלו

על מנת לאפשר לביטוח הלאומי להשאיר את הקרן על כנה, ממליצים כותבי הדו"ח שלושה דרכים שאפשר לשקול, ולו מבחינת סדרי גודל תקציביים. הראשונה היא העלאת דמי הביטוח הלאומי ממוצע של 14.5% ל-16%, קיצוץ הקצבאות בכ-10% או העלאת גיל הפרישה לנשים וגברים ל-68, מהלך שיקטין את החבות לקצבאות זקנה ויגדיל את ההכנסות מהעובדים. בצעד האחרון תומכים במשרד האוצר מזה כמה שנים, והמשרד אף ניסה לפני שנתיים להוביל מהלך להעלאת גיל הפרישה לנשים ל-67, כמו של גברים.

במסגרת החישובים שביצעו האקטוארים הם הניחו מספר הנחות יסוד שמלמדות גם הן על ההערכות המומחים לגבי המשק הישראלי. אחת ההנחות הללו היא כי השכר הריאלי יגדל בטווח הארוך בממוצע בשיעור של 0%-1% בלבד, כלומר יהיה למעשה קפוא.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
לבטל את ביטוח לאומי ,,
א] בטרם כניסה לכל ביטוח רפואי נערכת בדיקה , ועל פיה המבוטח משלם את הפוליסה או שחב ' הביטוח מסרבת לקבלו ,, ב] הביטוח הממלכתי אינו נוהג כך ,, והפוליסה משולמת בהתאם לגובה ההכנסה עד סכום מסוים ,, וכל הציבור זכאי לשירות הנ"ל ,, ג] איך נבחין באזרח שעבד כל חייו ברציפות הקפיד על העברה מסודרת לביטוח הלאומי לבין אזרח שחגג 15-20 שנים בגואה ? האם לשניהם זכויות שוות בגיל הפנסייה . ? עצמאיים מפרישים לעיתים חלק ניכבד מהכנסתם לביטוח הלאומי עפ חוק ,,מדוע שהם לא יזכו לתשלם [בעת זיקנה ] שפרופוציונלי לתשלום אותו שילמו במהלך עבודתם ? ד] עדיף לבטל כליל את המוסד לביטוח לאומי , את מע"מ ,כל המוסדות הללו יכולים לדור בכפיפה אחת תחת מנהל הכנסות המדינה ,, בכסף שיחסך לא תהיה בעייה בעוד 29 שנים ,,
02.08.13
23.
ביטוח לאומי מסבסד חרדים אנשי קבע ועשירים
אני לא מבין מה ההבדל ביני לבין איש קבע למה הוא יוצא לפנסיה בגיל 45 מה הוא עבד יותר קשה ממני מה הוא הרוויח יותר וכבר מילא את הפנסיה שלו לא אז למה אנחנו צריכים לשלם את הפנסיה שלו בזמן שהוא יוצא ועובד בעוד עבודה ומקבל פנסיה מלאה מהצבא
מרכז  |  01.08.13
22.
קצצו כבר בקצבאות הארורות הללו!
די! אי אפשר יותר! המוסד לביטוח לאומי הוא אבן ריחיים על צווארם של אנשים עובדים, ומכשיר מרושע להעברת משכורתם לידי סקטור הנצלנים והקבצנים, אשר מקבלים קצבאות במרמה (כולם יודעים במה מדובר). לא נסבול העלאת דמי הביטוח הלאומי, בייחוד כאשר ברור לכולנו שאלו שאשכרה משלמים לו לא יראו ממנו שקל חזרה עד יום מותם, ואילו הנהנים היחידם הם אלו שלא עבדו מימיהם ולא תרמו ל"ביטוח" הזה מעולם. וכל זאת מבלי לדבר על העלות המפלצתית של החזקת מנגנון מנופח, אלפי פקידים שאינם מייצרים שום דבר, ואלפי מבני משרדים שאינם תורמים דבר לכלכלה.
אורן  |  01.08.13
21.
להפסיק לשלם קיצבאות להמון אמידים-עשירים המדללים הקופה.יקבל רק מי שצריך באמת..
אתם יודעים? יכול להיות המון כסף בקופה.כן! רק אם במקום להטיל עוד גזירות- נפסיק לשלם קיצבאות להמון אנשים אמידים-עשירים שיש להם, אך למרות שיש להם ("עליהם") הם מקבלים כיום קיצבאות ענק (כ-8 א' ש"ח +- בחודש מכל מיני סיבות-נכות,זיקנה,איבה,לקויות,אלמנות ועוד...).לא מאמינים? - כן כן-זה קורה יום יום! ויש קבלות! לעומת זאת אם נמשיך בביטוח הלאומי כך שאדם שיש לו-ישלם כל חייו ולא יקבל קיצבאות. לעומת זאת הוא יהנה מביטוח למקרה שיסתבך (מסיבה כלשהי) ומצבו הכלכלי יורע (חלילה).רק במקרה כזה הוא יקבל קיצבאות (כך גם יהיה המון כסף לשלם למי שצריך ובמידה מכובדת).במצב זה קיצבאות ישולמו רק לאלה שצריכים באמת ואין להם באמת. כך ורק כך, נזכה לשירות אמיתי של ביטוח אמיתי שאפשר להתגאות בו, כל זאת מבלי לדלל את הקופה הציבורית ולהטיל על ציבור שלם גזירות כאשר אנחנו לא אשמים ואף לא מגיע לנו לשאת בנטל.
ישראלה וישראל ישראלי  |  01.08.13
לכל התגובות