אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: קרנית פלוג לא תעזוב את תפקידה לפני מינוי נגיד חדש צילום: מיקי אלון, גיא אסיאג

בנק ישראל: קרנית פלוג לא תעזוב את תפקידה לפני מינוי נגיד חדש

ממלאת מקום הנגיד, המאוכזבת מכך שנתניהו פסח עליה פעמיים במינוי הקבע, אמורה לסיים את תפקידה בסוף החודש; עם זאת, בבנק מבהירים שהיא תמשיך עד מינוי מחליפו של פישר

03.08.2013, 12:53 | אמנון אטד

בבנק ישראל קיבלו את ההודעה על הסרת המועמדות של פרופ' ליאו ליידרמן מתפקיד הנגיד בהלם מוחלט. לאחר ההחלטה על מינויו של ליידרמן לתפקיד, בסך הכל לפני ארבעה ימים, הרגישו בכירים רבים בבנק שהם יכולים סוף סוף לנשום לרווחה. בחצי השנה שעברה מאז הודעת הפרישה של הנגיד סטנלי פישר מתפקד למעשה בנק ישראל על אש קטנה ובחוסר ודאות. החלטות ארוכות טווח ממתינות לנגיד הקבוע, וגם אי הוודאות במישור האישי אינו מיטיב עם בכירי הבנק.

קראו עוד בכלכליסט

מסיבה זו ההחלטה של נתניהו למנות את ליידרמן לתפקיד הנגיד התקבלה בבנק ישראל בסך הכל באנחת רווחה, למרות שלא מעט בכירים בבנק היו מעדיפים לראות את ממלאת מקום, ד"ר קרנית פלוג, מתיישבת על כורסת הנגיד. עכשיו הגלגל מתהפך פעם נוספת, ואי הוודאות סביב זהותו של הנגיד הבא רק הולכת וגדלה. הדבר היחיד שברור בשלב זה הוא שפלוג ממשיכה בינתיים למלא את מקום הנגיד לכל דבר ועניין.

כעת הכדור חוזר פעם נוספת למגרשו של ראש הממשלה נתניהו, אבל בניגוד לפעמים הקודמות - הכדור שגלגל לעברו ליידרמן לא עבר במלוא היקפו את הקו הדמיוני שמפריד בין משרד ראש הממשלה לבין בניין בנק ישראל. הפיתרון הקל מבחינתו של נתניהו הוא לפנות עכשיו לממלאת מקום הנגיד פלוג ולהציע לה את תפקיד הנגידות. אבל בניגוד למה שהיה נכון עד אמצע השבוע שעבר, הפעם רוב הסיכויים הם שפלוג תדחה הצעה זו בשתי ידיים, אחרי שתי האכזבות שהנחיל לה נתניהו בששת השבועות האחרונים - עם פנייתו ליעקב פרנקל, שפרש בעקבות פרשת הדיוטי פרי בהונג קונג, ושל ליידרמן, שפרש בעקבות תלונות שהגיעו לוועדת טירקל. מסיבה זו ההערכה היא שנתניהו אפילו לא ינסה להציע לה את התפקיד.

פלוג. "מאוד אחראית", צילום: עמית שעל פלוג. "מאוד אחראית" | צילום: עמית שעל פלוג. "מאוד אחראית", צילום: עמית שעל

השאלה הגדולה היתה מה תעשה ממלאת מקום הנגיד בעוד ארבעה שבועות - מועד פרישתה המתוכנן. ביום רביעי האחרון, 13 דקות בלבד לאחר פרסום הודעת ראש הממשלה ושר האוצר על מינויו של ליידרמן, הזדרזה פלוג ופרסמה הודעה קצרה, שהכעס והעלבון שבצבצו מכל שורה בה הם בניגוד גמור לאופייה. "ד"ר פלוג מברכת את פרופ' ליידרמן על מינויו הצפוי לנגיד בנק ישראל ומאחלת לו הצלחה רבה", נאמר בה, "בכוונת פלוג לסיים את עבודתה בבנק ישראל, בתום 25 שנות עבודה, לאחר שתסייע במשך כחודש לנגיד החדש להיכנס לתפקידו ולהכיר את המערכת".

פרשת המינוי של נגיד חדש לבנק ישראל הולכת ומסתבכת, ועכשיו כבר לא ברור אם תגיע לסיומה עד סוף החודש. כדי להסיר ספק בנושא זה, הבהירו בדוברות בנק ישראל כי פלוג לא תעזוב את תפקיד ממלאת מקום הנגיד עד למסירת התפקיד וביצוע חפיפה מסודרת עם נגיד הקבע שייבחר.  

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
ל-19: על מי אתה חושב שאתה עובד?
הרי ברור שאם בנק ישראל מלווה לבנקים בריבית שרירותית, הם יאלצו להלוות אותו הלאה במרווח מסויים, ולא למעלה מזה - אחרת בנק אחר יעשה זאת במקומם. באופן זה הבנק המרכזי מעשית קובע את הריבית במשק. אבל למה לנו אפילו להתפלפל? הרי ידוע שמרבית המשכנתאות כיום הן "צמודות פריים", ובאופן מוצהר הריבית עליהן משתנה בהתאם להחלטת הריבית החודשית של בנק ישראל. זה לבדו מוכיח את טענתי, שכן שוק המשכנתאות מהווה את חלק הארי של האשראי במשק. לגבי יתר התפקידים שאתה מייחס לבנק המרכזי - לידיעתך, כסף הונפק בעולמנו הרבה לפני שהומצאה הפונקציה של הבנק המרכזי, על ידי הממשלה. יציבות הבנקים - המחקרים מראים שמערכת הבנקאות העולמית נעשתה @פחות@ יציבה מאז שנוסדו הבנקים המרכזיים ולא ההיפך. למעשה, קיומו של הבנק המרכזי מבטיח את התמוטטותם של הבנקים בשלב זה או אחר, משום שהבנקאים יודעים שתמיד יהיה מי שיחלץ אותם אם יתמוטטו, ולכן הם מסירים מעל עצמם את האחריות לפקח על עצמם. כאשר בנק יודע שאם יפול הוא יאלץ להיסגר וכל מנהליו ישלחו הביתה, יש לו אינטרס גדול יותר לשמור על יציבות. לייעץ לממשלה - לנוכח כמות המשברים הגדולה שאנו חווים, אין ספק שעצותיהם של הבנקים המרכזיים הן עצות אחיתופל. לו הן היו מוצלחות ויעילות, לא היה מתחולל משבר עולמי, הלא כן?
אורן  |  04.08.13
18.
ד"ר פלוג
קרנית נמצאת במילכוד רציני. מצד אחד היא השאירה לעצמה קצה קצהו של "חוט שדרה" בכך שהודיעה על סיום תפקידה וזאת מספר דקות לאחר מינוי "הנגיד" ליידרמן. מצד שני, אם היא תעשה את הטעות ותיקח על עצמה כעת את תפקיד הנגידה, בכל ישיבה, פנימית כחיצונית, כמו גם כנסים בינלאומיים וייצוגה של מדינת ישראל בחו"ל בפורומים המתאימים, היא תחשב לעולם כ"מספר 3", שזאת אפילו הרעה למיקומה כ"מספר 2" כמשנה של פישר. המלצתי לפלוג: את מוכשרת ותמצאי בוודאי עבודה במגזר הפרטי בשכר גבוה משכר הנגיד, ומבלי שאף אחד כמו ביבי ישפיל אותך ושום עיתונאי לא "יחטט לך בתיקי העבר האפלים" גם אם אין לך כאלו.
יוסי מ-חיפה  |  03.08.13
17.
2-בנק ישראל לא קובע את "הריבית במשק" אלא את ריבית בנק ישראל.המשך בפנים
ריבית בנק ישראל היא ריבית ייחוס שבפלוס 1% ממנה בנק ישראל מלווה כסף לבנקים המסחריים ובמינוס 1% ממנה בנק ישראל לווה כסף מהבנקים המסחריים. הבנקים המסחריים רשאים לקבוע את הריביות שלהם, בהתאם למגבלות מסויימות של בנק ישראל (ע"מ שלא יהיו ריביות שוק אפור). בנק ישראל תפקידו גם להדפיס כסף, לפקח על הבנקים המסחריים, לשמור על יציבותם (ע"י פיקוח על חובת הנזילות והלימות ההון), לייעץ לממשלה ועוד. בלי בנק ישראל, מי אתה חושב שידפיס כסף? כל מי שירצה? מי ישמור על יציבות הבנקים?
רון  |  03.08.13
לכל התגובות