אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלאי הדירות לא מצליח להדביק את הדמוגרפיה צילום: ענר גרין

דיור עכשיו

מלאי הדירות לא מצליח להדביק את הדמוגרפיה

הלמ"ס מעריכה שעד 2035 יגדל מספר משקי הבית בישראל בכמיליון. כבר היום יש בארץ מחסור של 101 אלף דירות, והמצב עתיד רק להחריף. איך מחירי הדירות יכולים לרדת?

07.08.2013, 07:06 | עינת פז-פרנקל

בחודש שעבר פרסם משרד האוצר שעם ישראל הסתער בחודש מאי על שוק הדירות ורכש מספר שיא של 12.4 אלף יחידות דיור לפני העלאת שיעור המע"מ - הנתון החודשי הגבוה ביותר שנרשם זה עשור. נראה כי בנוסף לבהלת המע"מ, הנתונים מבטאים גם את הייאוש שאחז בישראלים, שעטו על הדירות לפני ההתייקרות הצפויה לאחר ששבעו מההבטחות החוזרות ונשנות של הממשלה להוריד את מחירי הדירות.

קראו עוד בכלכליסט

אך הנקודה המשמעותית יותר שעולה מנתון זה היא העובדה ש־12.4 אלף יח"ד הן כ־60% ממלאי הדירות החדשות הבלתי מכורות כיום בשוק, לפי נתוני הלמ"ס. אם בחודש אחד שיעור כל כך גבוה ממלאי הדירות יכול להיעלם מהשוק, נשאלת השאלה מה יקרה בעתיד - האם נבנות מספיק דירות חדשות כדי לאכלס את כל משקי הבית החדשים שיתווספו בישראל בשנים הבאות?

תוכנית הדיור הממשלתית לא מספיקה לכיסוי המחסור

בסוף 2035 צפויה אוכלוסיית ישראל למנות 11.4 מיליון נפש, כ־3.4 מיליון איש יותר מהיום - שהם שווי ערך לכמיליון משקי בית חדשים. כך על פי אומדנים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס. כדי לספק למשקי הבית הללו קורת גג, במהלך 22 השנים הקרובות יצטרכו להיבנות בארץ לפחות 45.5 אלף יח"ד חדשות בשנה בממוצע. בהתאם לכך, לפי תוכנית הדיור הממשלתית שאושרה בחודש שעבר, הממשלה הנוכחית שמה לעצמה למטרה להגיע להיקף התחלות בנייה שנתי של 40–45 אלף יח"ד (מתוכן כ־20 אלף על אדמות פרטיות והשאר על אדמות מדינה).

ראש קבינט הדיור, יאיר לפיד, צילום: אלכס קולומויסקי ראש קבינט הדיור, יאיר לפיד | צילום: אלכס קולומויסקי ראש קבינט הדיור, יאיר לפיד, צילום: אלכס קולומויסקי

הבעיה היא שזה לא מספיק. ישראל נמצאת ב"משיכת יתר" - נכון להיום חסרות כאן 101 אלף יח"ד. מספרן הכולל של הדירות בישראל עומד על 2.36 מיליון, בעוד שמספר משקי הבית מגיע ל־2.47 מיליון, על פי נתוני משרד השיכון. כדי להחזיר את ה"אוברדרפט" ולדאוג לכך שהביקוש יענה על ההיצע בטווח הארוך, נצטרך לבנות פה לפחות 50 אלף יח"ד בשנה.

אותם משקי בית נותרים הם ככל הנראה של אנשים המתגוררים אצל משפחותיהם, חולקים יח"ד אחת ליותר ממשפחה אחת או מתגוררים בסידורי מגורים שאינם נספרים כיח"ד נפרדות, כמו אוהלים במגזר הבדואי.

המחסור החמור בדירות הוא אחד הגורמים המרכזיים לעובדה שהמחירים בשוק הדיור רשמו זינוק ריאלי של כ־50% בחמש השנים האחרונות. זה מה שהוציא את ההמונים לרחובות בקיץ 2011, למחאה ששורשיה נעוצים במצוקת הדיור.

איך הגענו למצב הזה? למה בניגוד לחוקי השוק ההגיוניים, היצע הדירות בישראל נמוך משמעותית מהביקוש? החשבון פשוט למדי: אם בכל שנה בשנים האחרונות נרשם ביקוש לכ־40 אלף יח"ד, על פי הלמ"ס, אבל נבנתה כמות דירות קטנה מהביקוש, נוצר מחסור. אם גם בשנה הבאה ובזו שאחריה לא ענה ההיצע על הביקוש, נוצר מחסור מצטבר.

"זו מהפכה של ממש. ההחלטה החשובה הזו תגדיל את היצע הדירות, תביא להגדלה של זמינותן ותגרום להורדת מחירים". נתניהו אחרי אישור פרק הדיור בדו"ח טרכטנברג, מרץ 2012, צילום: אלכס קולומויסקי "זו מהפכה של ממש. ההחלטה החשובה הזו תגדיל את היצע הדירות, תביא להגדלה של זמינותן ותגרום להורדת מחירים". נתניהו אחרי אישור פרק הדיור בדו"ח טרכטנברג, מרץ 2012 | צילום: אלכס קולומויסקי "זו מהפכה של ממש. ההחלטה החשובה הזו תגדיל את היצע הדירות, תביא להגדלה של זמינותן ותגרום להורדת מחירים". נתניהו אחרי אישור פרק הדיור בדו"ח טרכטנברג, מרץ 2012, צילום: אלכס קולומויסקי

זה בדיוק מה שקרה בעשור שקדם למחאת האוהלים: בכל שנה הוחל בבנייתן של 30–35 אלף יח"ד בלבד. עד שכבר עלינו ל־40.5 אלף יח"ד ב־2010 ואז ל־45.7 אלף ב־2011, ב־2012 ירדו התחלות הבנייה ל־40.2 אלף יח"ד, ול־2013 לא צפוי סיום אופטימי במיוחד שכן ברבעון הראשון הוחל בבנייתן של 10.3 אלף יח"ד בלבד. לפי התחזיות השמרניות, עד סוף השנה מספר זה יגדל ל־41 אלף יח"ד.

כמויות אלה, כאמור, לא מספיקות, ונראה שקובעי המדיניות והמתכננים עדיין לא הבינו את זה.

13 שנה מקבלת היתר הבנייה ועד שיש דירה

 

היצע הדירות הנמוך קשור באופן ישיר להיצע הקרקעות הנמוך לבנייה. מתוך 10,300 יח"ד שהוחל בבנייתן ברבעון הראשון של 2013, 29% נבנו בבתים בודדים ובבתים דו־משפחתיים. אמנם מדובר בירידה משמעותית מ־2011, אז כמעט 40% מהתחלות הבנייה היו בצמודי קרקע, אבל נשאלת השאלה האם במדינה שבה הקרקע היא משאב יקר ערך, בוודאי באזור המרכז, נכון לבנות כל כך הרבה בתים פרטיים.

הבעיה בהיצע הקרקעות מתחילה בתהליך התכנון: היכולת של רשות מקרקעי ישראל לשווק מספיק קרקעות לבניית דירות באזורי הביקוש תלויה במידה רבה ביעילות עבודת מוסדות התכנון ובתפוקה שלהם. לפי נתונים שהציגה לאחרונה המשנה לנגיד בנק ישראל קרנית פלוג, בישראל לוקח 13 שנה "לייצר" דירה - מתוכן שלוש שנים לקבלת היתר בנייה, שנתיים וחצי של בנייה וחצי שנה של שיווק; אך 8–5 שנים "מבלה" כל דירה בוועדות התכנון.

בשנים 2007–2011 אישרו הוועדות המחוזיות לתכנון באזורי הביקוש פחות מ־17 אלף יח"ד לשנה בממוצע; שנה אחרי המחאה החברתית, ב־2012, הגיע המספר באזורי הביקוש ל־50.7 אלף יח"ד.

עם זאת, נראה כי עד אשר יושלם הליך תיקוני החקיקה שאמור לקצר את הזמן שבו נידונות התוכניות בוועדות התכנון ("רפורמת הפרגולות" של שר הפנים), תוכניות לבנייה למגורים ימשיכו "לבלות" בוועדות התכנון שנים ארוכות, לעלות לרוכשי הדירות סכומים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים ו"לתקוע" את שוק הדיור כולו.

תגיות

82 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

80.
סיכום של כל הפתרונות הטובים שהוצעו ע"י הגולשים להקטנת הצפיפות והגדלת מלי הדירות בארץ:
גירוש וכליאת כל הסודנים והאריתראים שתופסים אלפי דירות במרכז הארץ שמתאימות לאנשים מעוטי יכולת ובמקביל שיקום מסיבי של מרכזי ערים העיקר בחיפה ב"ש וירושלים עידוד משפחות להביא 3 ילדים ולא יותר סיפוח הגדה תוך כדי שאותם 3.5 מליון ישראלים חדשים שיהיו פה על פי המומחה מהכתבה יקזזו את האפקט הדמוגרפי של סיפוח 1.5 מליון פלסטינאים עידוד אפיקי השקעה עם ריבית גבוהה כדי לתת עוד אפיק לפנסיונרים ומשקיעים בגלל הריבית האפסית הסבה והריסה של כל מיני קניונים מכוערים ומרכזי קניות נטושים מתחילת שנות ה90 כמו שיש בראשון מערב למשל והפיכתם לשכונות מגורים אחלה פתרונות הועלו פה, עצוב מאוד שכל המומחים למינהם והפוליטיקאים לא מסוגלים לחשוב על זה בעצמם....
יוסי , חו"לון  |  11.08.13
78.
פתחו חלופות השקעה שיוציאו מהמשחק את מחפשי הפנסיה הבטוחה.
הנפיקו אגח ממשלתית בתשואה ריאלית מסובסדת של 4-5% ל 30 שנה .משקיע פרטי יעדיף אותן על פני השקעה בדירה. תשואה טובה יותר בלי עלויות תחזוקת דירה ובלי סיכון מכיוון הדייר ועוד בלי צורך להתמנף ולקחת משכנתא. למה לא עושים כלום. כי זה נוח לאוצר המדינה לגבות מיסוי על מחירי יתר כי זה יוצר תעסוקה למעכרים שמביאים פועלים זרים. כי עליית המחיר בנדלן לא משתקפת במדד מחירים לצרכן ואז עובדים לא מקבלים פיצוי בשכר על כך. כי ישראל רוצה שהון שחור ומולבן של יהדות העולם ימשיך להגיע לישראל ויקבל בה מקלט. כי לבכירי ישראל וקרוביהם בעצמם דירות רבות להשקעה ויש להם תחושת עושר ככול שמחיריהן עולים. כי מחירי נדלן גבוהים גם מעיקים על הילודה החרדית ומצמצמים אותה בטווח הארוך וכן דוחפים את החרדים לעבוד ולפרנס כמו החילונים. בקיצור אין תמריץ למדינה שהמצב יגמר. רק עזיבה של כ 100-200 אלף צעירים עד גיל 30 תאיים על קיומה של ישראל ואז המטוטלת תפעל בכיוון מתן פתרון לבעיה התופחת הזו. אני קורא לצעירי ישראל להגר כמחאה אם אופציה לחזור אליה בגילאי 60 כשסיימו להסתדר כלכלית בעולם ואז יחזרו עם הון עצום ורב. זו צריכה להיות המחאה האלימה האולטימטיבית כפי שקוראת ברגע זה בספרד, בה צעיריה נוטשים לגרמניה.
הכלכלן מחלחול , חולה על חול  |  11.08.13
לכל התגובות