אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפרקת הזמנית של האחים מולר: "קבוצות הרכישה יצטרכו להוסיף כסף" צילום: יגאל אלכסנדר

המפרקת הזמנית של האחים מולר: "קבוצות הרכישה יצטרכו להוסיף כסף"

דו"ח של המפרקת הזמנית לחברה הקבלנית אחים מולר חושף כי הרוכשים באמצעות קבוצות הרכישה שעבדו עם אחים מולר יידרשו לשלם עשרות אלפי שקלים כדי להשלים את הבנייה

21.08.2013, 08:52 | עינת פז-פרנקל

המפרקת הזמנית של החברה הקבלנית אחים מולר, עו"ד אלונה בומגרטן ממשרד נשיץ ברנדס, חושפת בדו"ח שהגישה השבוע לבית המשפט המחוזי את הסכנות הטמונות בקבוצות רכישה.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בקבוצות שמתארגנות כדי לרכוש מגרש ושוכרות בעצמן חברה קבלנית שתבנה עליו בניין מגורים, אולם מלבד ערבויות (ביצוע וטיב) מינימליות שמעניקים הבנקים לפרויקטים מסוג זה - לרוכשים אין בטוחה לדירה, כפי שניתנת, שקל לשקל, לרוכשי דירות במסגרת ערבות חוק מכר.

על פי דו"ח המפרקת, בחלק מהפרויקטים שימשה אחים מולר כקבלן מבצע עבור קבוצות רכישה (בעלות הקרקע), אך בחלקם עבדה עבור יזמים שהעניקו ערבויות חוק מכר לרוכשי הדירות. בפרויקט בנייה בכפר סבא שבוצע במסגרת יזמות ונמצא בשלבי בנייה מתקדמים, הרוכשים מוגנים על ידי ערבות חוק מכר, ומלבד עיכוב בבנייה לא צפויים להיפגע באופן משמעותי מבחינה כספית.

עו"ד אלונה בומגרטן: "קופת החברה ריקה בשלב זה. קבוצות רכישה יצטרכו להוסיף כסף - זה חלק מהסיכון שהן לוקחות על עצמן", צילום: יגאל אלכסנדר עו"ד אלונה בומגרטן: "קופת החברה ריקה בשלב זה. קבוצות רכישה יצטרכו להוסיף כסף - זה חלק מהסיכון שהן לוקחות על עצמן" | צילום: יגאל אלכסנדר עו"ד אלונה בומגרטן: "קופת החברה ריקה בשלב זה. קבוצות רכישה יצטרכו להוסיף כסף - זה חלק מהסיכון שהן לוקחות על עצמן", צילום: יגאל אלכסנדר

בפרויקטים האחרים של החברה מעורבים כ־200 רוכשים במסגרת קבוצות רכישה. רוכשים אלו מוגדרים כיזמי הפרויקט, ומלבד ערבויות הביצוע, המהוות בדרך כלל כ־5% מהיקף הפרויקט, הם חשופים לפגיעה בלוחות הזמנים ולנזק כספי כיוון שהם נדרשים למצוא ולממן קבלן חלופי. בומגרטן אמרה ל"כלכליסט" כי "הקבוצות יצטרכו להוסיף כסף - זה חלק מהסיכון שקבוצות רכישה לוקחות על עצמן".

הנושה המובטח היחיד של אחים מולר הוא הבנק הבינלאומי שהעניק ערבויות של 1.6 מיליון שקל ומימון בסכום של 7 מיליון שקל. נושה נוסף הוא כלל חברה לביטוח, שהעמידה לחברה ערבויות בסכום כולל של 14.8 מיליון שקל. החברה חייבת עוד כ־38 מיליון שקל לנושים אחרים, בעיקר ספקים. לפיכך, סך כל החובות מסתכם בכ־61 מיליון שקל.

אולם מי שמשלם בעיקר את המחיר הם הרוכשים בקבוצות הרכישה. מצבת הפרויקטים התקועים בשל קריסת אחים מולר מתארת תמונה עגומה של עשרות משפחות ששילמו עד כה סכומים לא מבוטלים, אולם ממתינות עדיין לדירה - שלא נראית באופק, שכן המשפחות עצמן, בשיתוף עם המפרקת, נאלצות בימים אלה לאתר קבלנים שישלימו את הבנייה.

לדוגמה, בפרויקט של קבוצת רכישה לבניית שלושה בניינים בני 58 דירות בכפר סבא, החשבון שהוגש לחברי הקבוצה ביולי עומד על 1.5 מיליון שקל. בחישוב מהיר, מדובר בכ־26 אלף שקל שצריכה כל משפחה לשלם עבור הביצוע, בממוצע לחודש אחד. ובינתיים, רק 50%–70% מהבנייה הושלמה.

פרויקט נוסף שנמצא בחיתוליו כולל שני מגדלים בני 19 קומות ו־88 דירות בהוד השרון - שם בוצעו רק 25% מעבודות הבנייה. הערבויות הבנקאיות לביצוע מסתכמות ב־4.15 מיליון שקל, כאשר החשבונות שהוגשו לקבוצת הרכישה עבור החודשים יוני ויולי מסתכמים בכ־2.92 מיליון שקל (33 אלף שקל לדייר בממוצע לחודשיים). בינתיים מאתרת הקבוצה קבלן חלופי ועד אז לא תחלט את הערבויות.

על פי הדו"ח, המפרקת פועלת לאיתור קבלנים שייכנסו בנעלי אחים מולר בפרויקטים השונים. נוסף לכך היא מציינת כי פנו אליה גורמים המעוניינים לרכוש את אחים מולר כ"עסק חי". טרם נתקבלה החלטה בעניין והמפרקת סירבה לנקוב בשמות. בדו"ח נכתב כי המפרקת פועלת כדי "למזער נזקים למזמיני העבודות, החברה ונושיה". קופת החברה ריקה בשלב זה, "דבר המקשה על עבודת המפרקת הזמנית". אפילו גישה לנתונים כספיים של חברת מולר אין, מכיוון שהעלאת שרת הנתונים כרוכה בהוצאה כספית, נכתב בדו"ח.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
שטויות כנסו ותבינו
קבוצות הרכישה זה הדבר היחידי שיכול לעזור להגיעה לדירה במחיר שפוי הכת והכתבה מגמתיים ולא מספרים את האמת אני חלק מקבוצת רכישה שמוזכרת בכתבה ויודע שאין שום קשר בין מה שכתוב לאמת חוץ מאשר עיקוב במסירת הדירה של חודשיים שלוש אין שום נזק ואולי האפך הקבוצה מחזיקה בערבות בנקאית של 5% מעלות הבינה מיכול תשלום עוקב לקבלן 2.5% לפי הסכם ויש תשלום של חודשיים עבודה שלא שולמו לקבלן כול זה ביחד יכסה את ההפרש בין ההסכם המקורי לבין קבלן חדש שיכנס לעבודה ועוד ישאר עודף במידה ודבר כזה קורה ליזם הבנק בעדיפות רישונה לוקח את הביניין מוכר אותו מכסה את החוב שלו ומחזיר לרוכשים את כספם דבר שלוקח שלוש שניים לפחות וכסף שיקבלו מהבנק לא יכולו לקנות חצי דירה מימה שקנו בגילל עליות המחירים הקבוע בנדלן אזה איפה יותר טוב ? אדבר היחידי שצריכה המדינה לעשות זה לתת רשיונות לאמרגנה קבוצות לאחר בחינה מקפידה ויכולת לארגן קבוצה בצורה מסודרת
מבין , השרון  |  22.08.13