אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השלדים יוצאים מהארון: רותי עופר, האחים נפתלי וקניון המריבה בסרביה צילום: צפריר אביוב, עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

השלדים יוצאים מהארון: רותי עופר, האחים נפתלי וקניון המריבה בסרביה

בבוררות בין השותפות בקניון בסרביה מאשימה סנטראל יורופיאן את ביג וחברה לוקסמבורגית כי חלקה בקניון דולל. לטענתה, הסיבה: ביג והחברה חברו לאנשי עסקים אירופאים שמנעו ממנה את קבלת המימון הנדרש לקניון

01.10.2013, 07:35 | גולן חזני

הליך בוררות בין סנטראל יורופיאן, ביג וחברת אירוס הלוקסמבורגית, שעומד להיפתח הבוקר בלונדון חושף כי מאחורי החברה מלוקסמבורג (ששותפה עם החברות הבורסאיות ביג וסנטראל יורופיאן בקניון מצליח בנוביסאד סרביה), עומדים אנשי עסקים אירופאים נגדם התנהלה בעבר חקירה על ידי רשויות המס הבלגיות. הטענה הזו באה מסנטראל יורופיאן ומוכחשת ע"י הקרן לחלוטין.

 

קראו עוד בכלכליסט

 

אנשי העסקים עמדו  במרכזה של חקירה של השלטונות הבלגיים בחשד להעלמות מס של מיליארדי דולרים ביבוא יהלומים מאנגולה. דבר השותפות, במידה והטענה נכונה, מביך במידה רבה עבור שתי החברות, ובמיוחד ביג שמחזיקה בנכסי נדל"ן מניב בארה"ב עם שותפים אמריקאים.

הקניון בנוביסאד נבנה ב־2011 בהשקעה של 45 מיליון יורו מוחזקת בידי שלושה גורמים: ביג (50%) שבשליטת האחים יהודה ורוני נפתלי, סנטראל יורופיאן (25%) שהוקמה על ידי יולי עופר ז"ל, בשליטת אלמנתו רותי עופר ומצויה בהליכי הסדר חוב וחברת אירוס (Eeroes) מלוקסמבורג שמחזיקה ב־25%. ב־2011 יצא לדרך פרוייקט הקניון שנבנה בשלושה שלבים והוחזק באמצעות חברה משותפת הולנדית.

האחים נפתלי רוני נפתלי (מימין) ויהודה נפתלי, צילום: עמית שעל האחים נפתלי רוני נפתלי (מימין) ויהודה נפתלי | צילום: עמית שעל האחים נפתלי רוני נפתלי (מימין) ויהודה נפתלי, צילום: עמית שעל

הקניון כולל מרכז קניות סגור ולצידו מרכז קניות פתוח, על פני שטח בנוי של יותר מ־30 אלף מ"ר. הקרקע נרכשה תמורת 16 מיליון יורו - מעבר להשקעת ה־45 מיליון דולר. החברה קיבלה מימון בנקאי של 15 מיליון יורו בלבד.

כעבור שנה דוללה סנטראל יורופיאן ל־15% ממניות הפרוייקט לטובת קרן ארוס שעלתה ל־35%. זאת בעקבות הזרמת כספים נוספת שסנטראל יורופיאן לא השתתפה בה. לאחר מכן הוזרמו כספים נוספים לפרוייקט על ידי ביג ואירוס, ואלה שביקשו לדלל את חלקה של סנטראל ל־5%. בקשה אליה מתנגדת סנטראל בטענה כי מנגנון הדילול אינו חוקי.  

רותי עופר, צילום: צפריר אביוב רותי עופר | צילום: צפריר אביוב רותי עופר, צילום: צפריר אביוב

מתוך כך הוגשה התביעה בלונדון ונידונה במוסד האנגלי לבוררות ה־ICC. סנטראל טוענת גם כי הדילול המקורי ל־15% איננו חוקי וכי אחזקתה היום היא של 25% כמו של הבלגים מאחר והשותפים לא עמדו בהבטחות מסויימות שהיו בהסכם הדילול.

סנטראל טוענת כי שני השותפים האחרים הסתירו מעיניהם את העובדה שבנק EBRD עמד להעניק מימון נרחב לפרוייקט, אולם נמנע מכך בסופו של דבר בשל זהותם של אנשי העסקים האירופאים שלטענת סנטראל היו בעלי המניות של אירוס. לטענת סנטראל אלמלא החקירה היה הפרוייקט מקבל מימון ונמנע ממצב שבו היה צורך בהזרמת הון. מעבר לכך ובלי קשר טוענת סנטראל כי חלק מהזרמת ההון לא היתה נחוצה כלל לפרוייקט ונעשתה כדי לנסות לדלל את חלקה. 

אירוס הובאה לשותפות דווקא על ידי נמרוד רינות מצד סנטראל, ובשלב מסויים אף נקלעה לעימות ולמחלוקות כספיות עם ביג. בהמשך התהפכו היוצרות וביג חברה לאירוס והשתיים תובעות עתה את השותפה השלישית -סנטראל. זו טוענת שהסיבה לכך היא שהשתיים זיהו כי מדובר בשותף חלש וביג העדיפה את החבירה לגורם עסקי חזק כמו אירוס,  חלקה של CEE בהלוואת הבעלים שניתנו לפרוייקט הוא כ־6 מיליון יורו שאותם הם מוכנים להחזיר ככל הנראה, ואותם היא אמורה לקבל ולהעביר למחזיקי האג"ח במסגרת הסכם עימם.

הצדדים סירבו להגיב לידיעה בשל הליך הבוררות.

תגיות