אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנועת "לכבוש את וול סטריט" תנפיק כרטיסי חיוב פרי-פייד צילום: איי אף פי

תנועת "לכבוש את וול סטריט" תנפיק כרטיסי חיוב פרי-פייד

שנתיים לאחר הקמתה, פעילים בתנועת המחאה האמריקאית מפתחים כרטיס לואו-קוסט ללא מטרות רווח שנועד לשרת אזרחים שאין להם חשבונות בנק. רבים בתנועה מתנגדים לרעיון, בייחוד מאחר שככל הנראה הוא יצריך שיתוף פעולה עם ויזה

01.10.2013, 21:47 | סוכנויות הידיעות

לרגל שנתיים לתנועת המחאה החברתית האמריקאית "לכבוש את וול סטריט", פעילי התנועה החליטו לא להסתפק בהפגנות וצעדות אלא גם להעניק שירותים פיננסיים מוזלים לאזרחים אמריקאים באמצעות הנפקת כרטיס חיוב משולם מראש (דביט קארד).

קראו עוד בכלכליסט

"הניו יורק טיימס" דיווח היום כי מאחורי הרעיון עומדים פרופסור למשפטים מקורנל, מנהל לשעבר בדויטשה בנק ודיפלומט בריטי לשעבר. הכרטיס נועד לשרת אנשים שאינם מחזיקים בחשבון בנק ואמור לעזור להפוך את התנועה למותג שירותים פיננסיים מוכר. המייסדים מגדירים זאת "שירותים פיננסיים זולים, בשקיפות ובאיכות גבוהה" .

קבוצת הפעילים, שמכונה "אוקיופיי מאני קואופרטיב" (Occupy Money Cooperative) החלה ב־17 בספטמבר - יום השנה להקמת התנועה שהקימה מאהל ענקי בפארק זוקוטי בניו יורק וקיימה הפגנות ענק במחאה על הפערים ועל אי־השוויון בכלכלה האמריקאית - בגיוס כספים למימון ההוצאות התפעוליות הראשונות. באתר הפרויקט, הקבוצה מזמינה את המבקרים "להצטרף למהפכה", בטענה ששימוש בכרטיס עשוי לייצג "מחאה בכל רכישה".

צעדות לציון שנתיים ל"לכבוש את וול סטריט", בחודש שעבר בניו יורק, צילום: איי אף פי צעדות לציון שנתיים ל"לכבוש את וול סטריט", בחודש שעבר בניו יורק | צילום: איי אף פי צעדות לציון שנתיים ל"לכבוש את וול סטריט", בחודש שעבר בניו יורק, צילום: איי אף פי

הרעיון להנפקת כרטיס חיוב עלה כבר לפני יותר משנה, סיפר ל"ניו יורק טיימס" קרני רוס, לשעבר חבר בשירות החוץ הבריטי ומיוזמי המהלך הנוכחי. "אין פה עניין להשיג רווח", הדגיש. רוס הוסיף כי הכרטיסים יחולקו לכל מי שנרשם באתר לאחר שהקואופרטיב יצליח לגייס 900 אלף דולר. "הרווח היחיד שמעניין אותנו הוא להפוך את התוכנית ליציבה, ובשלב מסוים להרחיב את טווח השירותים שלנו". הלקוחות לא יצטרכו לשלם מראש עבור הכרטיס, והעמלות בו יהיו נמוכות בהרבה בהשוואה לכרטיסי דביט אחרים, אך יהיו עמלות נוספות ובהן 1.95 דולר למשיכה בכספומטים ו־99 סנט לבדיקת המאזן.

אולם נראה שלא כל המעורבים בתנועה מרוצים מההתפתחות. "יותר מדי דם, יזע ודמעות זרמו לתנועה לא כדי שהיא תהפוך לחתיכת פלסטיק", התלונן ביל דובס, אחד מוותיקי התנועה. "אוקיופיי תמיד היתה תנועה שמבוססת על הסכמה כוללת", הוסיף פטריק ברונר, ממייסדי התנועה, "אך אין הסכמה כוללת על הנושא הזה".

ביקורת נוספת הוטחה בקואופרטיב בשל התוכנית לבסס שותפות עם ויזה. חברת האשראי עוררה את זעם הפעילים לאחר שסירבה להעביר תרומות לאתר ההדלפות וויקיליקס. אולם רוס מסביר כי אף שהוא מבין את ההתנגדות, אין לקבוצה ברירה אלא לעשות עסקים עם החברה הזו או חברות אחרות מסוגה כדי להנפיק כרטיס חיוב שיוכר בהיקף נרחב. על פי התוכנית, בהמשך הדרך הקואופרטיב יציע הלוואות ושירותים אחרים שיטיבו עם מיליוני אנשים שאינם משתמשים בבנקים המסורתיים, לרוב מכיוון שהעמלות שלהם יקרות מדי.

תגיות