אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נטל ההשכלה

"שכר הלימוד הוא רק חמישית מהסכום שאנחנו מוציאים על הבן"

משפחת תל-פז, זכרון יעקב: "אנחנו בהחלט מצפים מבננו להשתתף בהוצאות. אין לו רכב כי אנחנו לא מוכנים לקנות לו עקרונית"

14.10.2013, 07:00 | הדר קנה
מי אנחנו >> ניר ואילה תל־פז, הורים לשחר (26). ניר מנהל משרד עורכי דין ומגשר בנושאי משפחה ואילה היא עורכת דין. שחר לומד ביולוגיה ולימודי ארץ ישראל שנה שלישית באוניברסיטה העברית.

מחיר ההשכלה >> "שכר הלימוד של שחר עומד על כ־11 אלף שקל בשנה, והוא משולם על ידינו במלואו. אבל זה החלק הקטן בהוצאות של שחר, בערך 20%. החיים השוטפים הם הסכום הגדול. אנחנו משלמים לו את שכר הדירה במרכז ירושלים, משלמים על נסיעות, אוכל, מוצרים לבית ובילויים וזוהי הוצאה לא קטנה, אבל אנחנו עושים את זה בכיף ובהנאה. כולל הכל, אנחנו מוציאים על שחר בערך 6,000 שקל בחודש. כשהיינו צעירים גרנו במעונות כי זה היה זול. לצערנו, היום ההפרש בין דירה שכורה במרכז העיר למעונות הוא 200–300 שקל, ובמעונות התנאים פחות טובים והמגורים מרוחקים מהמרכז".

עזרה מהילדים << "שחר עובד אצלנו במשרד עורכי הדין בנתניה כאחראי על מערך התקשורת השיווקית של המשרד. הוא עובד באופן חלקי מהבית וחייב להגיע למשרד לפחות פעמיים בשבוע. לפני כן הוא עבד באגודת הסטודנטים כאחראי על מעורבות חברתית. אנחנו בהחלט מצפים ממנו להשתתף בהוצאות. אין לו רכב כי אנחנו לא מוכנים לקנות לו עקרונית, אף על פי שאנחנו יכולים לעשות את זה כלכלית. אין לו מותרות ואנחנו לא מוכנים לקנות לו מוצרים יקרים במיוחד. שילמד לחיות - קשה באימונים, קל בקרב. השנה לדוגמה, אנחנו מצפים שיתרום 4,000 שקל ואנחנו ניתן את היתרה, אבל אם יצטרך יותר נעזור לו. אנחנו רשת הביטחון שלו".

תשפחת תל פז. 6,000 שקל בחודש ההוצאה החודשית של משפחת תל־פז על בנם הסטודנט, צילום: נמרוד גליקמן תשפחת תל פז. 6,000 שקל בחודש ההוצאה החודשית של משפחת תל־פז על בנם הסטודנט | צילום: נמרוד גליקמן תשפחת תל פז. 6,000 שקל בחודש ההוצאה החודשית של משפחת תל־פז על בנם הסטודנט, צילום: נמרוד גליקמן

לבחור תחום << "שחר בחר מה ללמוד לפי רצונו, ורצונו כבודו. נושא הביולוגיה עניין אותו עוד מהצבא. אני טוען שכל אחד שהולך למקצוע שהוא אוהב יהיה טוב בו, ולכן יצליח. אילה למדה חינוך, ערבית ומשפטים בתואר הראשון ומדעי המדינה בתואר השני, ואני למדתי תעשייה וניהול. גם לי ההורים עזרו קצת בשכר הלימוד, אבל הרבה פחות ממה שאנחנו עוזרים לשחר. האמת שפעם גם שכר הלימוד לא היה כל כך גבוה כמו היום".

אחרי הלימודים >> "יש לנו עוד שני ילדים, בת בצבא ובן בתיכון. הם עוד לא הגיעו לאקדמיה, אבל אלו גם הוצאות. אני מעריך שנתמוך בשחר עוד שנה לפחות, עד לסיום התואר ועד שיסתדר במקום עבודה. יכול להיות שיותר מכך, כי הוא בטח יתחיל במשכורת נמוכה".

משפחות שמעוניינות להשתתף במדור מוזמנות לפנות למייל - mail@calcalist.co.il

 

תגיות

40 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

40.
ל 26
ההפרש המדובר הוא לא בין מכללות לאוניברסיטאות ולכן זה ממש לא אפליה או משהו כזה. הוא קשור למוסד מתוקצב ולא מתוקצב. יש מכללות מתוקצבות בדיוק כמו שיש אוניברסיטאות מתוקצבות ושכר הלימוד בהם אותו דבר כמו באוניברסיטאות. ספציפית המכללה למנהל לא ממומנת ע"י המדינה. גם אם ביתך לא יכלה ללכת לאוניברסיטה, יש מכללות בהן שכר הלימוד הוא שליש ממה שאתם משלמים. האם המדינה צריכה לממן את כל המכללות בארץ? לא. תקראי את הראיון עם מנהל הטכניון שפורסם באתר זה, הוא מבהיר את העיניין. ולנושא הכתבה - מי שמסוגל לעזור, שיהנה. בשביל מה אנחנו עובדים כל כך קשה אם לא בשביל לעזור לילדים? אם ההורים רוצים שהילד יהנה מהתואר ולא יהיה חייב לעבוד תוך כדי, זכותם. אם הם מודעים לעובדה שיש 40 שנות עבודה לפניו ורוצים שבתקופת הלימודים יתרכז בלימודים, נהדר. אבל צריך להיות ברור שזאת בחירה וזאת בחירה של ההורים. זה לא הכרח המציאות וזה לא שאי אפשר אחרת (נסו שנה לימודים מהצבא + שנה של עבודה אחרי הצבא וחוסכים חלק נכבד ממה שצריך בשביל לסיים תואר). הורים שלוקחים הלוואה בשביל למממן לילד יציאות ב 1000 ש"ח לחודש נראים לי מטורפים לגמרי. וברור ש 6000 בחודש זה מספר אבסורדי. כל חייל משוחרר מקבל שנת לימוד מהצבא וכל מי שרוצה יכול לעשות פרח. ואין שום סיבה שההוצאות שלו יהיו כל כך גבוהות לאחר שסיים את השנה הזאת. ההוצאות יותר קרובות ל 3000-4000 (תלוי בהבדלים בשכר הדירה בין ערים. ירושלים לא זולה).
16.10.13
37.
ראשית שחר הוא לא ילד, שנית המספרים האלו לא הגיוניים
לשחר כמו רוב המשוחררים יש שנת לימודים חינם מהצבא. אם הוא היה נותן שנה בעבודה מועדפת וגר בבית הוא היה יכול לחסוך בצד 50-60 אלף ש"ח כולל מענק. סטודנט לא צריך רכב, אם הוא גר בגוש דן, י-ם, חיפה או ב"ש כמו 70% מהסטודנטים אז שיגור בבית וייסע באוטובוס, חופשי חודשי לא עולה 2000 ש"ח. שכר הלימוד מגוחך וזול מדיי לטעמי, על הילד שלי בן שנתיים אני משלם 3.5 והוא לא משתמש במעבדות יקרות. גם מי שלומד ביולוגיה יכול לתת בלי בעיות שלש משמרות שבועיות במלצרות ולגרד איזה 3000 ש"ח במזומן, בלי בעיות בכלל ועל הדרך לאכול טוב ולשתות איזה וויסקי עם החברה בחינם. אצלי ההורים, למרות שהיה להם והציעו, לא שילמו כלום חוץ משכ"ד ופה ושם איזו מתנה קטנה של כמה מאות ש"ח. נתתי שנה וקצת בקבע וחסכתי יפה, עשיתי טיול בכלל לא זול ועוד נשאר לי קצת. עבדתי שנתיים וחצי כמו מניאק משמרות באבטחה, הרווחתי יפה, חזרתי ברגל כמו כלב למעונות כל לילה מאוחר. רק באמצע שנה שנייה קניתי רכב, ונפטרתי ממנו אחרי חצי שנה שעברתי לת"א (עדיין אין לי רכב ואני בן 35 עם שני ילדים), במהלך הלימודים נסעתי חודשיים לברזיל, פעם אחת לגרמניה, פעמיים שלש לסיני ומימנתי חדר כושר. בסימסטר האחרון נסעתי לארה"ב עבדתי בעגלות ועשיתי בוכטה שהחזיקה אותי יפה עד החתונה. סה"ג גם אז וגם במבט לאחור נהניתי מכל רגע של עבודה ולימודים ולחץ, ואני אפילו מתגעגע לזה היום. חברה אל תיכנסו לשום שלב בחיים בלי כסף, ותמיד תעבדו, אפילו לא שנייה מול הטלויזיה.
אסף , תל אביב  |  14.10.13
לכל התגובות