אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצד השני של הארנק: הבעיה החדשה שיצרה רשות המסים צילום: אוראל כהן

הצד השני של הארנק: הבעיה החדשה שיצרה רשות המסים

המלצות ועדת חברות הארנק עלולות לדחוף חברות לחלוקת רווחים כפויה ומיותרת

29.10.2013, 08:13 | אלי שמעוני

מה שהתחיל כניסיון לגיטימי להילחם ב"חברות ארנק" - אותן חברות שמשמשות בעלי שכר גבוה בעיקר לדחות תשלומי מס - הפך לרשימת המלצות שצפויה לדחוף אלפי חברות במשק לשנות את האופן שבו הן פועלות.

המלצות אלו, אם יגובשו לידי חוק, לא יטפלו רק בדחיית המס שממנה נהנים בעלי שכר גבוה באמצעות שימוש במנגנון המיסוי הדו־שלבי, אלא עלולות להשפיע על שורה ארוכה של חברות.

עבור רוב מוחלט של השכירים במשק תשלום המס הוא חד־שלבי, כלומר, הם משלמים מס בשיעור של עד כ־50% (בהתאם לדרגת המס) בפעימה אחת. לעומתם, חברות נהנות ממיסוי לפי השיטה הדו־שלבית, המאפשרת תשלום מס בשתי פעימות:

בפעימה הראשונה החברה משלמת מס בשיעור של כ־26% על הרווחים שנשארים אצלה. אם היא רוצה לחלק את הרווח לבעלי המניות, עליה לשלם מס נוסף שנקרא מס דיבידנד, כך שלמעשה, בדרך בין הרווח של החברה לכיס של הבעלים, הכסף עובר שתי פעימות של תשלום מס, ובסופו של דבר שיעור המס אמור להיות זהה לשיעורו לו היה משולם בפעימה אחת.

אילוסטרציה, איור: ליאב צברי אילוסטרציה | איור: ליאב צברי אילוסטרציה, איור: ליאב צברי

השיטה הדו־שלבית טומנת בחובה יתרון: לאחר שמשלמים את מס החברות, ששיעורו נמוך, אפשר להשקיע את הכסף הנותר, ליהנות מהפירות ולמשוך אותו רק כשצריך. זהו בדיוק היתרון שביקשו לנצל השכירים העשירים שמשתמשים בחברות ארנק. הם שילמו פעימה אחת של מס מופחת לעומת המס האמיתי שהיו צריכים לשלם כשכירים, השקיעו את הכסף במסגרת חברות הארנק, ולמעשה בדרך זו קיבלו עוד כסף להשקיע על חשבון מס הכנסה.

צוות חברות הארנק של רשות המסים ניסה לסתום את הפרצה, והמליץ למסות באופן שוטף את בעלי חברות הארנק. עד כאן

מדובר בהמלצה הגיונית. אולם, מלשון הטיוטה שהופצה אתמול עולה כי ברשות המסים עלולים ללכת צעד אחד רחוק מדי ולהחיל את ההמלצות על שורה ארוכה של חברות, בהן גם כאלו שלא נוצרו בהכרח כחברות ארנק.

כך למשל המליצה הוועדה שחברה שלה שיעור רווחיות של 25% תשלם מס נוסף של 1% על הרווחים שצברה ולא חילקה כדיבידנד. המלצות אלו עלולות לערער את הרעיון הבסיסי שעומד מאחורי מנגנון המיסוי הדו־שלבי - לעודד חברות להשקיע ולעשות שימוש ברווחים. במקום זאת, הן מעודדות את החברות למהר ולחלק את הרווח לבעלי המניות.

במילים אחרות, רשות המסים עלולה לדחוף את החברות לחלוקת רווחים כפויה, כדי להימנע מתשלום מס סופי גבוה יותר.

ברשות המסים עלולים ללכת צעד אחד יותר מדי ולהחיל את ההמלצות על שורה ארוכה של חברות, ובהן גם כאלו שאינן חברות ארנק

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
באוצר לא מבינים אמיתות כלכליות פשוטות וירדו לרמה של שלי
1. מטרת מיסוי החברות היא להותיר עודפים בחברה לצורך פיתוח עסקי והשקעות. 2.בדיקות כלכליות העלו כי אכן יש קורלציה ברור בין הפחתת מס החברות והצמיחה במשק. 3.לא לערבב. אין קשר בין שכר הבכירים המופרך לבין מיסוי חברות. זו התלהמות ילדותית מערכניקית להפריח מלים שנראות קשורות כמו טייקונים, כרישי נדלן, שכר בכירים, מס חברות, רווחים כלואים, בועה ועוד ועוד. 4.בעל חברה שמושך כספו הביתה - לצריכה או לתת לילדיו הכורעים תחת הנטל, משלם מס מלא. המון מס. 5. לבעל חברה יש הרבה סיכונים עיסקיים. ביניהם גם אידיוטים שיושבים באוצר או בכנסת. 6. סטטיסטית, רוב בעלי החברות שירתו את המדינה, תורמים לחברה, יוזמים ומחזיקים את כל היתר על הגב. הם לא מפחדים. אבל הם לא מברזל. על תשברו אותם.
אבי פילוסוף  |  02.11.13
17.
כל המהלך הזה פוגע בשכירים בכירים. אף אחד לא מעז להתעסק טייקונים
כל המהלך התמוה הזה יפגע בהשקעות של שכירים שמרוויחים יפה ויעודד אותם לבזבז את כספם במקום להשקיע אותו בהשקעות קטנות שמפתחות את המשק (אם בתעשיה או בנד"לן). שכירים בכירים בדרך כלל עובדים בחברות הפועלות בכל העולם והם פשוט יסגרו חברות בישראל ויפתחו חברות במקומות אחרים בעולם. ממשלת ישראל תצטרך להשקיע הרבה כסף על מנת לגבות קצת כסף שהיה יכול להיות מושקע בישראל כפי שנעשה עד היום בשקט ובבטחה על ידי אנשים שכל מדינה היתה רוצה לקבל כאזרחיה. אף אחד בממשלה לא מסוגל להתעמת עם הכסף הגדול שחברות גדולות כמו סופר פארם או אלבר לא משלמות לממשלת ישראל מידי שנה. שר האוצר פוחד מהבעלים של החברות הללו וגיבו על שכירים בכירים שבחרו בו.
גיבורים על קטנים  |  29.10.13
16.
שטויות במיץ... יש מיליון ואחת דרכים להתחמק גם מזה.
בעלי ההון הפותחים חברות "ארנק" נמצאים אצל רו"ח שידעו לתת להם את התשובה כיצד להתחמק גם מזה. אז יעלה להם עוד כמה שקלים (עדיין זול יותר מלשלם מיסים) והם יפתחו חברות אחזקה, ימשכו דמי ניהול וכך ידאגו שהרווחים יהיו מתחת 25%. יש עוד דרכים רבות לכך... המלחמה ב"כסף הקטן" הוא מיותר ושואב הרבה אנרגיות מיותרות. במקום זאת שווה להתמקד איפה שיש הרבה כסף, במעט עבודה/אנרגיה. מכירים את כלל "פרטו"? זאת התשובה.
רואה חשבון  |  29.10.13
לכל התגובות