אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיפ"א תומכת בהפיכת שחקנים ל"מניות" צילום: איי אף פי

פיפ"א תומכת בהפיכת שחקנים ל"מניות"

עמדת התאחדות הכדורגל העולמית מנוגדת לזו של בכירי אופ"א, הדורשים הטלת איסור מוחלט על המנהג שנפוץ בעיקר באמריקה הלטינית, פורטוגל וספרד

15.12.2013, 23:31 | בלומברג

פיפ"א תומכת ברעיון כי משקיעים יורשו, בחלק מהמקרים, לרכוש את זכויות ההעברה של שחקנים - עמדה המנוגדת לזו של בכירי הארגון האירופי, אופ"א, הדורשים הטלת איסור מוחלט על רכישות כאלה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי דו"ח של החטיבה הספרדית של פירמת החשבונאות KPMG אירופה, המועדונים האירופיים המשוועים למזומנים, מכרו אחזקות בזכויות ההעברה של 1,100 שחקנים. בברזיל, המארחת של המונדיאל המתקרב, למשקיעים יש אחזקות בזכויות של 90% מהשחקנים בליגה הבכירה.

לדברי המקורב, פיפ"א עשויה להציע להטיל מגבלות כגון שכל קבוצה תוכל למכור אחזקות רק בשלושה שחקנים, בעוד המשקיעים יוגבלו לרכישות בשתי מדינות. פיפ"א תציג הצעות רשמיות בנושא בקונגרס שלה, שייערך ביוני בסאו פאולו, היא אף הזמינה שני מחקרים שיבדקו את ההיקף וההשפעות של התופעה, המכונה בעלות צד שלישי.

"מכיוון שמדובר בתהליך מתמשך, אנא הבינו שאיננו יכולים להעריך מה תהיה התוצאה האפשרית או להגיב יותר מכך בשלב זה", נמסר בתגובה מפיפ"א.

אופ"א לעומת זאת, והנשיא שלה מישל פלאטיני, דורשים להטיל איסור מוחלט, שכבר קיים בליגת הכדורגל העשירה ביותר, הפרמיירליג הבריטית. ריצ'רד סקאדמור, מנכ"ל הפרמיירליג, אמר במרץ כי מכירת אחזקות בזכויות ההעברה של השחקנים משולה ל"עבדות בחוזה", ומעלה את הסבירות להטיות משחקים.

ספ בלאטר, צילום: רויטרס ספ בלאטר | צילום: רויטרס ספ בלאטר, צילום: רויטרס

"אני אלחם כדי לשנות את המצב הזה, שכן איננו יכולים להסכים לכך ששחקנים יהיו בבעלות סוכן או ישות", אמר בשבוע שעבר פלאטיני לעיתונאים בבילבאו, ספרד. "אנחנו נילחם כדי לשנות את המערכת שבה קרנות השקעה הן בעלות תפקיד הולך וגדל. בפיפ"א טוענים שהם בוחנים את הנושא, אבל הם לא מקבלים החלטה, אנחנו כן. איננו יכולים להסכים ששחקנים הם בבעלות מוסדות פיננסיים".

ואולם המקורב מסביר כי הטלת איסור עשויה לפגוע במידה ניכרת בקבוצות בפורטוגל, בספרד ובאמריקה הלטינית, זאת מכיוון שהמודלים הכלכליים שלהן מבוססים על קבלת מימון בתמורה לזכויות ההעברה.

באפריל, כמה קבוצות מהליגה הבכירה בברזיל שלחו לנשיא פיפ"א ספ בלאטר מכתב, ודחקו בו שלא להוציא מחוץ לחוק את ההתנהלות הזו, שהחלה בדרום אמריקה בשנות ה-90 לפני שהתפשטה לאירופה.

"ההצעה של אופ"א עשויה להשפיע לשלילה על המצב הפיננסי של הקבוצות בברזיל ובדרום אמריקה, וכן על זרם ההעברות השחקנים מדרום אמריקה לאירופה", כתבו הקבוצות. 

האחזקות המשולבות של המשקיעים בכישרונות המשחקים באירופה שוות 1.1 מיליארד יורו (1.5 מיליארד דולר), שהם 5.7% משווי שוק ההעברות האזורי, כך לפי ההערכות של KPMG. 

מישל פלאטיני , צילום: איי אף פי מישל פלאטיני | צילום: איי אף פי מישל פלאטיני , צילום: איי אף פי

בדו"ח, שהוזמן על ידי איגוד הקבוצות האירופיות, נטען כי יש לחקור את הקשרים בין סוכני השחקנים והמשקיעים, ולהקים מאגר מידע בינלאומי של המשקיעים. 

לפי הדו"ח, התופעה נוכחת גם בעשר מדינות במזרח אירופה, שבהן המשקיעים מחזיקים 40% משווי השוק של שחקני הליגות, והיא מתרחבת בספרד, בפורטוגל ובהולנד. 

חוויאר טבס, נשיא ליגת הכדורגל של ספרד, אמר בנובמבר כי הוא מעוניין שעוד קרנות יחדרו לשוק וזאת כדי לאפשר תחרות למובילת השוק, דויין ספורטס (Doyen Sports) השייכת לדויין ספורטס הלונדונית. 

"אני בהחלט תומך בכך", אמר טבס בסמינר במשרדי הליגה במדריד. "זה מאפשר לנו לארגן את החובות ולהפוך את הקבוצות שלנו לתחרותיות יותר". 

דעותיו של טבס מנוגדות לאלה של אופ"א. גוף הכדורגל האירופי אמר בשנה שעברה כי עד 2015 יאסור על קבוצות שמנהלות קשרים עם צד שלישי להשתתף בתחרויות הצ'מפונס ליג והליגה האירופית, זאת במידה ובפיפ"א לא ינקטו עד אז בפעולה. 

תגיות