אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן המטבע מזהירה: ריבית נמוכה בישראל עלולה להעלות עוד את מחירי הדיור צילום: בלומברג

קרן המטבע מזהירה: ריבית נמוכה בישראל עלולה להעלות עוד את מחירי הדיור

דו"ח הקרן קובע כי יש להגביל את המשכנתאות אם עליית מחירי הנדל"ן תימשך; עוד נקבע כי הצמיחה של המשק הישראלי צפויה להישאר השנה על 3.5% ולהתמתן מעט ל-3.25% ב- 2014

16.12.2013, 12:36 | אמנון אטד

משלחת קרן המטבע הבינלאומית, בראשות קרישנה סריניואסן, הגישה הבוקר (ב') לשר האוצר יאיר לפיד ולנגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג, מסמך המסכם את עבודת המשלחת על כלכלת ישראל לשנת 2013. קרן המטבע הבינלאומית צפויה לפרסם בחודש פברואר 2014 את הדו"ח הסופי על כלכלת ישראל לשנת 2013.  

קראו עוד בכלכליסט

עפ"י הדו"ח, הכלכלה הישראלית צומחת בקצב מתון. קצב הצמיחה צפוי להישאר 3.5% ב-2013, ולהתמתן מעט ל-3.25% ב- 2014 . לחצי האינפלציה עדיין מרוסנים והאבטלה נמוכה. בניכוי השפעת הפקת גז בקנה מידה גדול, שיעור הצמיחה צפוי לעמוד בשנת 2013 על 2.5% בלבד.

שר האוצר, יאיר לפיד, צילום: אי פי איי שר האוצר, יאיר לפיד | צילום: אי פי איי שר האוצר, יאיר לפיד, צילום: אי פי איי

בקרן מציינים כי מחירי הדיור ממשיכים לעלות למרות אמצעי המדיניות שנועדו לבלום עלייה זו.  סביבה של ריבית נמוכה עלולה, עם זאת, להזין עליות נוספות במחירי הדיור. אם מחירי הדיור ימשיכו להאמיר, אומרים בקרן המטבע, ראוי להדק עוד יותר את האמצעים המקרו-יציבותיים, ובפרט אלה שמגבילים ישירות את גודל המשכנתאות ואת הסיכון הטמון בהן.  

יש לשקול בנוסף, אמר בדו"ח, העלאה זמנית של מס הרכישה על דירה שלא למגורים. אך הדבר החשוב ביותר הוא, שייעשו מאמצים מתואמים להקלת ההגבלות על צד ההיצע, לרבות דרך יישום המלצות ועדת הדיור.

ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: אוראל כהן ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל | צילום: אוראל כהן ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: אוראל כהן

עוד נאמר בדו"ח קרן המטבע, כי קיים צורך בהגברת חוסנה של המערכת הפיננסית לזעזועים. תיקון בשוק הדיור וההשלכות הקשורות לכך עלולים לפגוע באיכות הנכסים וברווחיות של הבנקים, וליצור סיכונים ליציבות הפיננסית. זאת ועוד, למרות התקדמות בטיפול בריכוזיות, עדיין נשקפים סיכונים לקיום הפיננסי של כמה מהתאגידים הממונפים הגדולים (חברות אחזקות וחברות נדל"ן ובנייה בפרט).

בדו"ח מזהירה קרן המטבע את הממשלה מפני הסכנה של אי עמידה ביעדי התקציב לשנים הבאות וקובעת כי כבר בשנת 2015 יהיה צורך להטיל מסים נוספים ולבצע קיצוצים בתקציב. מחברי הדו"ח אינם נוקבים בגודל הצעדים הנדרשים, ואת העבודה בנקודה זו עושה עבורם בנק ישראל.

בסקירה הפיסקלית שפרסם בשבוע שעבר בנק ישראל, כדי לעמוד בתקרת ההוצאה שקובע חוק התקציב, יהיה על הממשלה לבצע בשנת 2015 קיצוץ תקציבי בהיקף של כ- 5 מיליארד שקל. בנוסף, העריך אז בנק ישראל כי גם במהלך זה לא יהיה די, וכי כדי לעמוד ביעד גירעון של 2.5% מהתוצר יהיה על הממשלה להטיל בשנת 2015 מסים נוספים בהיקף של כ- 5 מיליארד שקל נוספים.

 

עוד נאמר בדו"ח, כי קידום סדר היום לרפורמות מבניות יהיה קריטי להגברת הצמיחה בר הקיימא בטווח הארוך. כדי לקיים צמיחה חזקה, בת קיימא ומאוזנת, נדרשת פעולה מתואמת יותר לשיפור האקלים העסקי ולטיפוח התחרות, בפרט במגזר הבלתי סחיר. בנוסף, לאור הפרופיל הדמוגרפי של ישראל, חשוב לטפל בשיעורי ההשתתפות בשוק העבודה של הקהילות החרדיות והערביות למען חיזוק כושר הייצור של המשק והצמיחה בטווח הארוך, כמו גם להפחתת העוני ואי השוויון.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אין מדינה בעולם ש"ילדים" גרים בבית עד גיל 27, מקבלים מאות אלפי שקלים עזרה לקניית דירה
ואחר כך מתפלאים למה מחירי הדיור בשמיים. באנגליה ילדים עוזבים את הבית בגיל 18 ועובדים כדי לקנות דירה, ולכן (חוץ מלונדון שם יש זרים בעסקי פיננסים) בית פרטי בן 2-3 קומות במרחק של שעה מלונדון עולה כמו דירת 3 חדרים בפתח תקווה
צביקה דורון , יועץ נדל"ן, לא מתווך  |  16.12.13
3.
המחירים יכולים להיחתך בחצי ללא שום סיכון לבנקים! ולכל היותר 1.5 מיליארד נזק חד פעמי !!
בישראל, כ 90% מהמשכנתאות ניתנות כבר שנים- במינוף של פחות מ 60%, כלומר הבנק יכול לספוג 40% ירידת ערך של הנכס. החריגים שלקחו מעל זה- השתמשו בביטוח EMI וממילא הוגבלו ל 75% מינוף בשנה האחרונה. מחירי הנכסים עלו ב 10%-20% מאז שהם נרכשו. לוקחי המשכנתאות החזירו כ 10%-20% מהקרן בשנים האלו. תחשבו את הכל ביחד, המחירים יכולים להיחתך בחצי !! ועדיין הבטוחה שווה לערך החוב. הבטוחות יכסו את כל ערך הנכס גם אחרי ירידת מחיר היסטרית של 50%. אבל גם אם יהיו נכסים שלא מכוסים, זה יהיה ברמה של 100-200 אלף שקל. נניח ששיעור הפיגורים קופץ מ 1% ל 20% בגלל משבר. מתוך חצי מליון לוקחי משכנתאות, רק ל 50,000 הנכס לא מכסה את החוב. מתוכם, רק 10,000 יכנסו למצוקה ויפסיקו לשלם. תעשו חישוב: 10,000 כפול 150,000 הפסד לבנק על כל נכס = 1.5 מיליארד שקל מדובר בנזק חד פעמי, שיתרחש בתרחיש קיצון לא סביר בכלל. (דוד קליין על הפחדים של פישר: "טעות מוחלטת בדיאגנוזה, כאן זה לא אמריקה"). נזק של 1.5 מיליארד, חד פעמי, שהבנקים יכולים לעמוד בו, וגם אם לא- אז הממשלה יכולה לסייע כך שהסכום יתפזר על כל הציבור ולא יורגש בכלל. כדי להימנע מתרחיש זה, מפחדים להוריד את מחירי הדיור ולכן עוד ועוד צעירים משלמים חצי מליון שקל כל אחד, שזה מסתכם ב 50 מיליארד שקל תוספת למדינה, שמגיעה ברובה ממגזר הצעירים, בריבית דריבית, וזה נמשך כך שנה אחרי שנה כבר 4 שנים !!
בנקאי , בנתיים עושקים הצעירים  |  16.12.13
לכל התגובות